RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Генерал-губернатор України: як Медведчук збільшує свій вплив

Відомий політик активно рветься до влади

Відомий політик активно рветься до влади Фото: UNIAN

Фігура кума президента РФ Володимира Путіна та глави політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктора Медведчука, все частіше обговорюється в ЗМІ. Політик має шанс завести в парламент чималу кількість народних депутатів, він скуповує телеканали в Україні, плекає мрії про своє спікерство у майбутньому скликанні Верховної Ради. У подальших планах Медведчука в українському політикумі, розбирався "Апостроф".

Медведчук-медіамагнат

У червні стало відомо, що близький соратник Віктора Медведчука, нардеп від "Опозиційного блоку" Тарас Козак, який збирається в наступне скликання за списками "За життя", купив ще один телеканал - ZIK, який увійшов до медіахолдингу "Новости". У цьому холдингу вже знаходяться телеканал 112 і NеwsOne. Вони ще раніше почали належати Козаку, а точніше сказати - самому Медведчуку, оскільки Козак є давнім бізнес і політичним соратником одіозного політика. Очолив холдинг колишній керівник телеканалу "Прямий", продюсер Олексій Семенов, який раніше також займався просуванням каналів 112 і NewsOne.

Після покупки ZIKа Медведчуком, на каналі заговорили про цензуру, появу телеведучих з більш проросійською риторикою та масову появу в ефірах представників "Опозиційної платформи". З телеканалу почали масово звільнятися співробітники. З'явилося навіть звернення до СБУ, Нацради з телерадіомовлення і до президента Володимиру Зеленському з проханням втрутитися в "повзучу інтервенцію Росії в український медіапростір".

"Апостроф" також звернувся до Офісу президента з проханням прокоментувати ситуацію, що склалася, але на момент публікації відповідь поки не отримав.

На придбанні трьох телеканалів плани Віктора Медведчука не закінчуються. Це й не дивно - широкі можливості впливу ЗМІ на суспільство політик міг оцінити ще в епоху Леоніда Кучми і знаменитих "темників".

Як вже раніше писав "Апостроф", кум Володимира Путіна планує купити ще два телеканали - "Прямий" і "5 канал", афілійованих з екс-президентом Петром Порошенко. За словами обізнаного співрозмовника, станом на кінець червня, вже було досягнуто попередньої домовленості з Порошенком. Угода планувалася з урахуванням збереження 25% квоти екс-президента та його оточення, а також представництва його політичної сили в ефірах.

Публікація в "Апострофі" викликала великий резонанс в ЗМІ та суспільстві. Після неї на каналі "Прямий" навіть відбулася зустріч з номінальним власником каналу, екс-главою Київської міськадміністрації Володимиром Макеєнко і Петром Порошенко, котрі поспішили заспокоїти співробітників і повідомити, що Медведчук не купує "Прямий": "Зібрали частину журналістів, був Макеєнко, який сказав, що якщо і буде продавати канал, то Порошенко дізнається про це першим. Ця розмова відбувалася у присутності самого Порошенка".

Втім, багато хто зрозумів, що угода не відбудеться, як мінімум, до виборів, а от, що буде після виборів - невідомо. "Також на цій зустрічі представили Світлану Орловську як нового керівника каналу замість Євгенії Захарової", - відзначало джерело "Апострофа". Однак співрозмовники видання розповіли, що в зв'язку з резонансом, покупку просто можуть відкласти, але повністю відмовлятися від неї поки що не збираються. "Зараз Порошенко повинен зрозуміти скільки відсотків він бере, кого заводить в Раду і який матиме вплив. Але утримувати два канали в подальшому йому буде проблематично, враховуючи той факт, що він дуже не любить витрачати на це свої гроші. А Медведчук хоче створити повноцінний медіахолдинг", - повідомив "Апострофу" один з нардепів. Крім того, вже зараз ведуться переговори про перехід ряду журналістів з "Прямого" на ZIK, зокрема, Світлани Орловської і Матвія Ганапольського.

Амбіції на спікерство

Але на розширенні своєї медіаімперії амбіції Медведчука не закінчуються. Згідно з усіма останніми соціологічними опитуваннями, його політсила "Опозиційна платформа - За життя" може набрати близько 12%. Це означає, що вона зможе завести в Раду близько 40 своїх депутатів. Таким чином, фракція Медведчука буде або другою або третьою за чисельністю в новому парламенті і може увійти до майбутньої коаліції, оскільки самостійно президентська партія "Слуга народу" навряд чи зможе її організувати.

І глава Офісу президента Андрій Богдан в своєму останньому інтерв'ю дав зрозуміти, що СН Не проти ситуативно об'єднатися з "За життя". Хоча неофіційно в партії "Апострофу" повідомили, що не тільки не збираються об'єднуватися з партією Медведчука, але і мають намір заважати її роботі в наступному парламенті.

В оточенні Медведчука також розуміють, що в майбутньому парламенті у них буде не все гаразд. Один з його найближчих соратників розповів "Апострофу", що бажання стати спікером Верховної ради, яке Медведчук виношував уже досить тривалий термін, здійснити поки що неможливо. "Він хотів перейти зі статусу "сірого кардинала" і отримати посаду спікера, але зараз є розуміння, що на це не зберуться голоси в Раді. На крісло спікера претендуватиме фракція, яка буде в більшості, тобто "Слуга", а друга за чисельністю або третя - може претендувати на прем'єра", - прокоментував один з нардепів, що входять в орбіту Медведчука.

Крім того, за інформацією "Апострофа", в "Слузі народу" вже подбали про те, щоб поступово "відкушувати" електорат у "За життя". "Цим пояснюються певні заяви Богдана, наприклад, загравання з проросійським електоратом, розмови про мову. Вони зрозуміли, що політсила Медведчука "їсть" їхній рейтинг і нарешті вирішили цим зайнятися", - прокоментував "Апострофу" один з народних депутатів. "Кусати" рейтинг "За життя" вирішили не тільки у Зеленського, але і в "Опозиційному блоці", афілійованому з олігархом Рінатом Ахметовим.

Але не всі опитані нардепи, впевнені в тому, що Медведчуку дійсно будуть створювати якісь проблеми. Тим більше, що раніше в списку СН було знайдено відразу декілька чоловік, так чи інакше пов'язаних з Медведчуком. Наприклад, це телеведучий NewsOne Дмитро Співак, який стояв під 33 номером в списку, правда, згодом, через суспільний резонанс, його виключили. А ось номер 22 в списку - Андрій Холодов, якого в ЗМІ також пов'язують з Медведчуком, досі числиться як кандидат від "Слуги". "Слузі народу" в будь-якому разі з кимось доведеться об'єднуватися. Можна з "Голосом", а можна і з Юлею, але вони настільки безпринципні, що спокійно можуть об'єднуватися і з Медведчуком. Досить подивитися на те, як вони поводяться останнім часом - то з Конституційним судом, то з лобіюванням скасування люстрації ", - коментує один з позафракційних нардепів.

Альтернативний парламентер

Крім того, зараз Медведчук приміряє на себе ще й роль альтернативного парламентера з Володимиром Путіним з питань Донбасу та звільнення військовополонених. Зміцнення цієї ролі, як кажуть джерела "Апострофа", його цікавить зараз навіть більше, ніж претензії на спікерство у Раді. За словами декількох співрозмовників "Апострофа", у Медведчука існує конфлікт з помічником Володимира Путіна, негласним куратором окупованих Росією територій Владиславом Сурковим. Тому саме Медведчук повинен стати основним містком між Путіним і новою українською владою.

Почасти, саме цим прагненням було обумовлено недавнє звільнення чотирьох полонених українців, яке з помпою презентував Медведчук на підконтрольних йому телеканалах. Це, як кажуть, було зроблено, не тільки для того, щоб збільшити рейтинги політсили Медведчука, але і для того, щоб показати його як ефективного комунікатора з президентом Росії. "Медведчук готовий вести свою діяльність як непублічного парламентера, як це було і раніше, тільки тепер він ще і не бере участі в Мінському процесі, а Зеленський в цій ситуації буде поставлений на розтяжку: сам вести з Путіним переговори він не може, але активно підігравати Медведчуку у нього теж не виходить", - коментує один зі співрозмовників в українській владі.

На думку політолога Михайла Басараба, складається враження, що паралельно з офіційним Президентом Зеленським "зміцнюється генерал-губернатор Медведчук, який отримав" ханський ярлик "від Москви". "Здається, що навіть Богдан працює на комбінацію, коли Зеленський буде просто заглушкою або весільним генералом, а при ньому фактичним правителем України буде Медведчук. Богдан робить зухвалі заяви, які не повинен був робити. Одночасно у Богдана прослизають застереження, що Офіс Президента і сам Президент - це якісь різні інститути, а Медведчук їде в Москву домовлятися про дешевий газ і обіцяє зниження тарифів. Потім Медведчук з апломбом нібито оптом скуповує телеринок України. Одночасно направляється подання в КСУ щодо скасування декомунізації і люстрації", - пояснив свою думку Басараб.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України