RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін мріє про "другу Ялту", але йому ні з ким домовлятися - Павло Фельгенгауер

Павло Фельгенгауер про загрози громадянської війни в США і імперські бажання Путіна

Павло Фельгенгауер про загрози громадянської війни в США і імперські бажання Путіна Фото: mozgovoyshturm.ru

Американському президенту Дональду Трампу поки байдужі Україна і весь світ. Для нього зараз питання життя та смерті - переобрання. Тому до виборів у США весь світ буде висіти на волосині, а Росія може скористатися ситуацією і почати нову Карибську кризу. Ситуація в Штатах настільки напружена, що країна може поринути в громадянську війну після виборів. Про це та багато іншого в інтерв'ю "Апострофу" розповів російський військовий оглядач ПАВЛО ФЕЛЬГЕНГАУЕР.

- Трамп нещодавно заявив, що може укласти нову військову угоду з Росією замість Договору про ліквідацію ракет малої та середньої дальності (РМСД), дія якого закінчилася 2 серпня. Буде переділ світового порядку?

- Ці заяви нічого не означають. Трамп увійшов цілком і повністю в передвиборний режим. І йому все інше взагалі по барабану. Його цікавить тільки переобрання в листопаді 2020 року. Для нього це питання життя і смерті - навіть не в політичному плані, а в особистісному. Якщо він програє, висока ймовірність того, що його просто посадять, сімейний бізнес Trump Organization розорять податковими перевірками. Із родини теж декого можуть посадити. Тому він буде говорити те, що можуть почути виборці.

Ніяких угод підписано не буде, - це просто передвиборча риторика. Тому що ніякий договір, представлений Трампом Сенату, ратифіковано не буде. Для цього потрібно 2/3 складу, а такої кількості прихильників президента немає ні з якого питання.

Китайці ніяких переговорів про обмеження озброєнь вести не бажають взагалі - вони навіть розкривати не збираються, скільки у них ядерних боєголовок. Росіяни поговорити можуть. Але немає предмета обговорення - Росія відмовляється давати будь-які дані про нестратегічне ядерне озброєння. Крім того, за рік дуже важко підготувати новий договір - складно зрозуміти, що рахувати, як рахувати. Договором РМСД просто ліквідували цілий клас озброєння, правда, така зброя залишилася в інших країнах - в Ізраїлі, Пакистані, Індії.

Фельгенгауер: "Росія відмовляється давати будь-які дані про нестратегічні ядерні озброєння" Фото: pixabay.com

- Про що могли б бути переговори?

- США зараз цікаво обмежити російське тактичне та стратегічне ядерне озброєння. У нас його багато - тисячі, а в американців не залишилося практично нічого, оскільки Барак Обама все ліквідував. Він вважав, що якщо буде в односторонньому порядку роззброюватися, то Росія за ним потягнеться.

В Європі залишилося кілька ядерних бомб вільного падіння, але вони подвійного підпорядкування - європейсько-американського. Морське ядерне озброєння повністю ліквідовано, а у Кремля його, так би мовити, до фіга. І ядерну артилерію відновили. У Америки залишилося тільки нестратегічне озброєння, на яке є договір СНО-3 (діє до 2020 року, - "Апостроф"). Його можна продовжити на 5 років, для цього не потрібна ратифікація та переговори. Все інше - просто демагогія.

- Глава Білого дому також заявив про те, що може скоротити витрати на армію. Це пошук мирних шляхів вирішення конфліктів?

- Це теж передвиборча риторика. Ті, хто за збільшення фінансування, і так будуть голосувати за Трампа - це його основний електорат. Йому потрібно залучити незалежних виборців (тих, які не надають перевагу жодній із партій, - "Апостроф") - особливо у нього проблеми з жінками. Ще є люди з вищою освітою, які його ненавидять. У Трампа - язик без кісток, він все, що завгодно скаже, щоб виграти вибори.

Фельгенгауер: "У Трампа - язик без кісток, він скаже все що завгодно, щоб виграти вибори" Фото: pixabay.com

- Виходить, що США зараз беззахисні перед Росією?

- Ні. Вони просто ліквідували всі крилаті ракети великої дальності "Томагавк" в ядерному виконанні, залишили 6 тисяч неядерних. Заново їх збирати безглуздо. "Томагавки" - це 1970-ті роки, хоч вони і багато разів модернізовані. США, звичайно, розробляють дещо краще і новіше, але незрозуміло, коли воно з'явиться. Зараз у Пентагоні взагалі згодні з тим, що тактична ядерна зброя не потрібна. Її можуть замінити в більшості своїй неядерні високоточні ракети. Такі системи і будуть розгортати в трьох середовищах - в повітрі, на суші і на воді - на кораблях і підводних човнах до 2022-2023 років. Ті, які на землі, були заборонені раніше договором РСМД, дія якого закінчується.

А оскільки з високоточними системами у Росії гірше, і є відомчі інтереси "Росатома", то Кремль на повну силу розгорнув, за різними даними, 2-8 тисяч нестратегічної ядерної зброї - наземної, повітряної та морської. Вона не покривається жодними договорами. У китайців теж така є в значній кількості. У Британії та Франції - не залишилося. У них є стратегічні підводні човни, що не покриваються ніякими договорами - це їхня зброя стримування.

- Глава Держдепу США Майк Помпео заявив, що, мовляв, сподіваюся, нова українська влада буде креативною у вирішенні "проблеми", "конфлікту" в Україні - малася на увазі війна на Донбасі. З чим пов'язана така зміна риторики? США намагається показати, що Росія непричетна до конфлікту?

- Я не бачу кардинальних змін. Загострення в Україні абсолютно не потрібно Вашингтону. Вони хочуть зберегти статус-кво, якщо можливо. Помпео намагається керувати Держдепом, зберігаючи лояльність Трампу. А тому війни не потрібні. Війна може перешкодити його переобранню, якщо буде непопулярною.

Фельгенгауер: "Загострення в Україні абсолютно не потрібно Вашингтону" Фото: president.gov.ua

Трамп - типовий американський правий націоналіст-еволюціоніст. Це про те, що Америка - перш за все, а весь інший світ може йти на фіг. Все повинно бути навколо Америки, вона - фортеця, а решта країн нехай самі розбираються, у кого які там проблеми. Трампу Україна - по фігу, як і багато іншого. Все, що він буде зараз робити, стосується виборів. Решта - неважливо і малоцікаво. Йому головне зараз зібрати таку коаліцію прихильників, яка допоможе зберегти Білий дім.

Будь-які зовнішньополітичні питання Трамп буде розглядати з точки зору - допомагає це чи заважає його переобранню. Джон Болтон і Майк Помпео будуть займатися, як вони їх розуміють, американськими національними інтересами.

- Якщо Трамп домовиться з Росією, зокрема і щодо України, чи допоможе це йому переобратися?

- Ні. Він не зможе домовитися з Росією, тому що зробити це він в принципі не може. Ці домовленості нічого не коштуватимуть. Вони можуть зустрітися з Путіним, як це було в Гельсінкі. Але перетворити цю домовленість в якісь американські зобов'язання Трамп не може - у нього влади на це немає. Він не може йти проти Конгресу, а через підозри, що він взагалі прихильник Путіна, Трамп не може йти на серйозні поступки Кремлю. Без ратифікації Сенатом всі домовленості перетворюються в порох, у вчорашню газету. У Росії розуміють, що домовлятися з Трампом безглуздо - він не відповідає за свої слова.

У Кремлі, може, і мріють про "другу Ялту", щоб сісти за стіл з американцями, покласти на стіл карту, і як Молотов із Ріббентропом, а краще - як Сталін із Рузвельтом і Черчиллем, розділити земну кулю на сфери впливу. Але ні з ким домовлятися. З Трампом і Борисом Джонсоном? Смішно. Вони висять на мотузці, яка може обірватися в будь-який момент. Несерйозні це люди. Путіну теж треба враховувати думки різних серйозних відомств, правлячої еліти.

США і зараз особливо не втручається в ситуацію в Україні. Вашингтон не може віддати Україну Путіну - вона йому не належить. І знову ж таки, це може привести до серйозних неприємностей.

Фельгенгауер: "Домовленості Трампа з Путіним нічого не коштуватимуть" Фото: pixabay.com

- Україна може намагатися впливати на політику США, вносити пропозиції?

- Майже всі країни світу, навіть найбідніші африканські, наймають професійних лобістів, щоб отримати підтримку в Конгресі, серед громадськості. З потрібними людьми спілкуються, водять в ресторани, влаштовують рекламні кампанії - в Америці це законна річ. Тому що у Вашингтоні багато, дійсно, вирішується. Який буде ефект? По-різному буває. Але Трамп, який увійшов в передвиборну лихоманку, постарається не втручатися в українські справи.

- Тобто ми будемо до 2020 року в підвішеному стані?

- Не тільки ви! Весь світ буде.

- Виходить, що Америка зараз послабила зовнішньополітичний контроль над світом...

- У США зараз найжорстокіша внутрішня кризу, яка в найгіршому сценарії може взагалі призвести до громадянської війни. Швидше за все, жодна зі сторін не визнає поразку після виборів. Може, все обійдеться, а може, будуть партизанські бойові дії, терористичні акти всередині країни. Самі американці кажуть, що у них не було такого розколу суспільства з часів Громадянської війни 1861-1865 років. Потенційно, може початися громадянська війна, враховуючи, що у всіх є зброя.

- Чи може Росія скористатися тим, що Штати відвернулися від решти світу і зайнялися своїми проблемами?

- Можливо.

- В якій точці - Сирія, Україна, КНДР, Лівія?

- Росія слідкує за китайцями, але нещодавно ледь до війни не дійшло, коли південні корейці відкрили вогонь по росіянах (літак військово-космічних сил Росії двічі порушив повітряний простір Південної Кореї в районі Японського моря, у відповідь були підняті винищувачі, - "Апостроф") .

Може початися нова Карибська криза. Заступник міністра закордонних справ РФ сказав, що ми можемо десь розмістити нові ракети, націлені на Америку. А де їх розміщувати? Тільки на Кубі або в Нікарагуа, або у Венесуелі. Можна ще на Чукотці, але це тільки Аляску покриє і частину Каліфорнії.

Фельгенгауер: "Може початися нова Карибська криза" Фото: pixabay.com

Можливо, військові бази розташують в Карибському басейні, в Арктиці, в Чорному морі, Балтійському, Норвезькому.

- До речі, про Чорне море. Росія збирається перекривати деякі ділянки, зокрема нейтральні води. Це реально?

- У Росії кажуть, що так, реально. Після навчань "Кавказ-2016", фокус яких не був на Кавказі зовсім, а в Криму, генерал Валерій Герасимов сказав: у нас є в Криму комплекси, які можуть вражати кораблі НАТО, ще коли вони проходять через Босфор. Ракети "Онікс" і "Бастіон" у Криму - у них дальність 800 км. Начебто Росія все перекриває - для цього і Крим брали, щоб контролювати Чорне море.

- Чи є способи вплинути на Росію?

- Росія перекрила Керченську протоку. Це порушує міжнародні договори та конвенції. Але ніхто не збирається примушувати Кремль військовою силою. Якби спробували, могла б бути війна, але цього ніхто не хоче. Кому це треба - воювати з ядерною країною. Хіба що - приймати санкції, які завдали Росії істотної шкоди.

Росія оголосила Азовське і Охотське моря внутрішніми водами. Начебто була заява, що оголосять Арктику внутрішніми водами. Можливо, і в Чорному морі буде просування, Росія проголосить свою певну акваторію, хоча це порушує договір з морського права.

Так само діють деякі дрібні латиноамериканські країни. Тут питання - не хто що сказав, а у кого скільки сили. Немає міжнародної поліції, яка може карати за порушення міжнародного договору. Є трибунал, створений у 1972 році, який виніс рішення, що Росія була неправа і повинна відпустити українських моряків. Але неможливо змусити Росію щось зробити. Проблема будь-якого міжнародного договору в тому, що суверенна держава дотримується його, якщо вона цього хоче. І є інша держава, яка може її до цього примусити. Але немає міжнародних механізмів, які можуть реально примусити. Державу не можна заарештувати, посадити в тюрму.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному