RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Сполучені штати України зроблять нас процвітаючою країною - Олексій Арестович

Gотрібно дати кожному регіону стільки децентралізації, скільки кожен зможе понести

Gотрібно дати кожному регіону стільки децентралізації, скільки кожен зможе понести Фото: Євген Котенко / Апостроф

Перед Зеленським та його командою зараз відкрито величезне вікно можливостей. Довіра населення почне падати вже в лютому. Тому їм потрібно встигнути грамотно провести децентралізацію України. З більшою свободою і самостійністю регіони здатні дати вибуховий економічний і соціальний ріст. Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів військовий експерт і блогер ОЛЕКСІЙ АРЕСТОВИЧ.

Першу частину інтерв'ю читайте тут: Росія поглине Україну до 2042 року за однієї умови - Олексій Арестович

- У Трускавці пройшов тижневий інтенсив для депутатів від "Слуги народу", такий собі курс молодого народного депутата. Чи можливо за тиждень навчиться роботі в парламенті? Якби ви такі курси проводили, на чому б акцентували увагу?

- На стратегії. Я показав би, що таке стратегічне мислення, які переваги воно дає, а найголовніше, що буде, якщо немає стратегічного мислення. У західній політичній культурі стратегія складається з тих модулів, які Київська школа економіки і запропонувала їм вивчати. А далі їх треба брати на п'ятирічний курс, а не на тижневий, бодай трохи підняти завісу, показати, що ось, дивіться, є така галузь знань.

- А вас не лякає ось ця ситуація, що абсолютно аполітичні, непрофесійні люди потрапили в таке вікно можливостей?

- Не лякає. По-перше, там є хлопці спритні і зубасті, по-друге, нікуди не дівається підтримка Заходу - Волкер (Курт Волкер - спеціальний представник Державного департаменту США з питань України, - "Апостроф") сюди прилетів на всіх парах, щоб ставити на рейки цей пароплав. Крім того, в перший же день всі західні столиці оголосили, що це найдемократичніші, найчудовіші вибори. І тут же МВФ заявив, що можливий транш на 6-8 мільярдів доларів - найбільший транш в історії співпраці України з Фондом. Тому що Захід теж побачив в цьому другу можливість все-таки зробити з України не пострадянську країну, а щось більш серйозне.

- А скільки є часу у нової команди для розробки глобальної стратегії, про яку ви говорите?

- На стратегію можна півтора-два роки відвести, але у них проблеми почнуться в лютому, після перших двох зимових платіжок за опалення - грудневої та січневої.

- Тобто тарифний "майдан" теж можливий?

- Тарифний протест, скажімо так. І треба на щось дуже істотне це обміняти - перш за все зрозуміле, економічне. Українці ж - матеріалісти в гіршому сенсі цього слова.

- А що це може бути? Субсидії у нас вже були.

- Один із кандидатів у прем'єри Владислав Рашкован оголосив три курси: тотальна дерегуляція, тотальна приватизація і деолігархізація. Якщо вони просунуться хоча б трохи по всіх цих трендах, то у Зеленського підтримка буде 147%. Тому у них є вікно можливостей на все. Вони можуть олігархів розкуркулити і змусити грати за спільними правилами, змусити працювати Антимонопольний комітет, зробити демонополізацію, поміняти всі ці схеми енергетичні тощо. Але до перших двох платіжок. Відповідати доведеться вже десь в лютому... До чого я веду?

Я весь час стежу за діяльністю росіян. Після виборів рівень інформаційної атаки - фантастичний. Навіть у найгостріші періоди 2014 року він не досягав такого напруження - скажена інформаційна атака.

Олексій Арестович: "Я весь час розглядаю діяльність росіян, постійно, щодня, що вони там роблять" Фото: Євген Котенко / Апостроф

- Про що це свідчить?

- Про те, що росіяни бачать нас, як велику крижану брилу, де є тріщини, і вони в кожен навіть натяк на тріщину вставляють долото і починають бити туди по максимуму, щоб ми розкололися. Всі ці нескінченні "зради", Зеленський - агент Росії, який хоче нас негайно здати тощо... Порохоботи кричать одне, зеленоботи кричать інше, і як тільки знаходиться "зрада" чи можливість причепитися - ленінським шляхом туди відразу вставляється долото пропаганди, і по ньому починають лупити, щоб ми кололися, гризли один одного.

А тепер уявіть, що буде, якщо тему тарифів не вдасться вирішити або буде провал в економіці. То до природного протесту населення, до якого приєднаються олігархи, незадоволені тим, що їх починають деолігархізувати, додадуться всі російські служби інформаційної пропаганди, всі телеканали почнуть працювати на цей тренд. Тому команді Зеленського потрібні швидкі успіхи - до лютого. Яскравими подіями - типу розриву на шматки корупціонерів, їх посадками - не відкараскаєшся. Якщо вони зараз почнуть хвилю репресій, це буде позитивний момент, але таких трендів крові народу вистачає максимум на два-три місяці. Далі все одно холодильник починає працювати і гаманець.

- Грубо кажучи, ці посадки не повинні бути зараз пріоритетом?

- Вони не можуть бути пріоритетом. Вони повинні бути, народ же голосував, зокрема, за розправу зі сторони функціонера. Але потрібні явні економічні та стратегічні успіхи. Такі великі речі, як стратегія, народ не розуміє. Він буде розуміти це через регуляцію проблем Донбасу.

- Є інформація, що команда Зеленського готує зміни до Конституції в частині надання особливих статусів не тільки Донбасу, але всім областям України, щоб таким чином імплементувати Мінські угоди на вигідних для України умовах. Що ви думаєте про такий варіант?

- Важливий характер самих змін. Я чув про це, але не знаю конкретного змісту, думаю, вони це в таємниці тримають. Але відразу пролунає страшне слово "федералізація", гарантую.

- Це, швидше, розширена децентралізація.

- Я не боюся страшного слова "федералізація". Справа в тому, що архетип України Київської Русі - це Сполучені Штати. Я завжди був прихильником того, що треба дати децентралізації стільки, скільки кожен зможе забрати, аж до наявності міліції або національної гвардії штату.

- Але повинні бути сильні інститути.

- Ми ніколи не були такими слабкими, як навесні 2014 року. І тоді ми ще піддавалися організованому впливу, щоб нас далі розколоти і розтягнути. Але не вийшло. Значить, є якась велика ірраціональна ідея, яка утримує всі ці суперечливі різні області разом.

- Або Росія не всі свої козирі використала.

- У нас навіть не було чим чинити опір тоді. 2 травня в Одесі - куди вже далі? Там же переносні зенітно-ракетні комплекси (ПЗРК) СБУ знаходила, готові збивати українські літаки. Принаймні по Харкову та Одесі Кремль працював дуже щільно.

Проте ми не розвалилися. Значить, є ідея, яка нас утримує. Проблема в чому? У нас прийнято думати регіонально, що південь України радикально відрізняється від заходу України. І схід відрізняється. Але все набагато гірше. На Заході Львівська і Тернопільська області відрізняються одна від одної не менше, ніж Львівська від Сумської області: різні похоронні звичаї, обряди, візерунки на вишиванках, своя українська мова, різні весільні наряди. Один одного можуть конкретно недолюблювати. Німці називали Україну під час війни "позолочена Австрія". Україна - це земля федеральних земель або штатів. У кожного села - свій герб.

- Можливо, я помиляюся, але мені здається, що однорідних держав у принципі немає.

- І тут починається зовсім хворе місце. У сучасній Європі домінує вестфальська політична система, яка говорить - один князь, одна віра, моноетнічна нація. Поляки в свій час пройшли цей вкрай болісний процес. Вони урізали Велику Польщу від Вільно до Львова і звели до масштабу кордонів, в яких проживає моноетнічна польська нація. А скільки в Європі не моноетнічних націй? Всього дві - Бельгія та Швейцарія. Решта - моноетнічні нації, якщо Британію не брати до уваги, тому що вона окремо стоїть.

А ось Україна не лягає в європейську модель. Якщо ми зменшимося до моноетнічної нації, залишиться Правобережна Україна з відрізаним півднем. Тому що потьомкінська Новоросія - Одеса, Херсон, Миколаїв - від нас окремі зовсім. Схід - це окрема історія. Чернігівська, Полтавська, Харківська області, куди побіжать? Сумська, яка етнічно російська на 85%?

- Економічно вони всі не є незалежними.

- Так, але в 2014 році перемогла не економіка, а ідея. Ідея завжди перемагає у великих розборках. Тому для нас європейська модель не підходить. Нам потрібно винаходити іншу модель. Наприклад, це могла б бути модель Сполучених Штатів України або якась нова специфічна модель. І ось ця децентралізація, якщо її дуже грамотно провести і уникнути страшного слова "федералізація", може дати вибухову мобілізацію населення, продуктивних сил, вибуховий економічний і соціальний ріст.

- У якій ситуації можливий достроковий розпуск парламенту, в якому зараз монобільшість - унікальний для України випадок?

- Щоб Зеленський розігнав власний парламент, де його політична сила отримала більшість - із розряду фантастики. Не думаю, що повинні бути дострокові вибори. Єдине, що може трапиться - включиться якийсь "майдан" або вуличний протест, який фізично почне виносити парламент, державність тощо.

- Тобто, якщо не буде результатів у нової команди?

- Або вони почнуть робити казна-що, божевільними темпами здавати нас Росії, розвертати курс.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України