RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У халатах не ходити: як депутати "Слуги народу" навчаються на відомому курорті

Репортаж з Трускавця, де почала роботу школа Зе!Депутата

Репортаж з Трускавця, де почала роботу школа Зе!Депутата Фото: Марія Шашкова / Апостроф

Годинні лекції, домашні завдання та оцінки - у Трускавці стартувала тижнева школа для депутатів "Слуги народу". За короткий час парламентарії повинні ознайомитися з головними принципами своєї майбутньої роботи. Це буде дуже складно, а в деяких моментах нереально - головні знання і вміння прийдуть з досвідом. "Апостроф" також побував на навчанні у перший день школи Зе!Депутата і дізнався найцікавіші моменти освітнього процесу.

Про проживання

На навчання депутати від "Слуги народу" виїхали ще в суботу, 27 липня. Вони добиралися потягом Київ-Трускавець, в якому для них були окремо приєднані три вагони. По приїзду в курортне місто на них чекали автобуси, якими депутатів привезли у готелі.

Поселили їх у трьох готелях: "Ріксос-Прикарпаття", "Женева" і "Міротель". Але саме навчання проходить у "Ріксосі", п'ятизірковому готелі, вартість номера в якому може досягати 5-ти тисяч гривень за добу, а на паркувальному майданчику стоять дорогі автомобілі. Також на території є вертолітний майданчик. Але сам готель дотягує до твердих чотирьох зірок.

Оселитися в "Ріксосі" вдалося не всім. Тому тих, хто живе в інших готелях, щоранку забирають на навчання.

Як розповідають в партії, команда витратила багато часу на пошуки місця, де можна було розмістити більше 250-ти депутатів. Шукали у всіх регіонах, зокрема і під Києвом. Але знайти щось відповідне не виходило: через відсутність великого приміщення для навчання і в принципі вільних комплексів. Тому вибір припав на Трускавець.

"Але в майбутньому ми будемо планувати наперед, за три місяці", - пообіцяв координатор освітнього проекту Олексій Чорний.

Співрозмовник "Апострофа" у партії розповів, що на час перебування в готелі журналістів, нардепів попросили не ходити в басейн або на лікувальні процедури, щоб журналісти не сфотографували їх у халатах. "Ми ж все-таки сюди навчатися приїхали", - з посмішкою відповідає співрозмовник.

З цієї ж причини в партії вирішили не влаштовувати якісь масові вечірки. Зустріти нардепів у барі буде досить складно. Але, як стало відомо "Апострофу", більша частина молодих депутатів для конспірації збирається у своїх номерах і культурно під щось міцне проводить час після навчання.

Про навчання

"Депутати замість відпочинку приїхали поспілкуватися з колегами і повчитися. Для того, щоб всі були у виграші: і вони, і громадяни", - пишається Олексій Чорний.

Навчати нардепів приїхав почесний президент Київської школи економіки (KSE) Тимофій Милованов, який славиться своїми нестандартними лекціями.

"Наш курс пропагує активне навчання, не лекційне: коли люди самі будують свої знання. На цих принципах розроблений курс", - розповів Милованов "Апострофу".

База для таких семінарів у KSE вже напрацьована. Плюс, важливу роль відіграє і багатий досвід лекторів.

"Для того, щоб бути сильним, потрібно розуміти те, чого не хочеш бачити. Ви повинні розуміти себе з боку. Я знаю, що я не хочу знати про себе: це досить неприємні речі. Але я знаю, що це є моєю слабкістю і краще про це пам'ятати. Це робить нас сильнішими", - мотивував Милованов депутатів.

Спікер пропонував нардепам різні завдання. Наприклад, знайти на зображенні концептуального оленя і тигра, що викликало глузування в соцмережах. Але організаторів це не засмучує: вони пропонують хейтерам згадати, коли ті востаннє навчалися чомусь новому.

Крім пошуків тварин депутатам пропонувалося працювати над конкретними кейсами всередині команди. Багато з них досить швидко справлялися із завданнями.

Навчання планується інтенсивне. Кожен день лекції починаються о 9:00 і закінчуються о 21:00. Звичайно, є перерви на кава-брейки, обід та вечерю. Депутати отримують домашні завдання, а за роботу їм виставлятимуть оцінки. Обіцяють ставити і "двійки". Як правило, на "десерт" залишають різні факультативи, наприклад, щодо тайм-менеджменту, на які можна приходити за бажанням.

Варто зазначити, що під час лекцій до депутатів ставляться не строго: вони можуть спокійно вийти в коридор, відпочити від навчання, поспілкуватися з колегами. Наприклад, Олександр Дубинський дозволив собі під час лекцій провести час в барі в приємній компанії. Лідери партії виправдовуються: депутати можуть пропускати інтенсиви, в добре розбираються.

"Депутати замість відпочинку приїхали поспілкуватися з колегами і повчитися. Для того, щоб всі були у виграші: і вони, і громадяни", - Олексій Чорний Фото: Марія Шашкова / Апостроф

По закінченню тижневого курсу "слуги народу" повинні будуть здати чотири документи, які відображатимуть їх подальші кроки як депутатів.

"Це не тільки законопроекти, це й записки до законопроектів, особиста стратегія, на чому буде спеціалізуватися депутат. Їх ми будемо оцінювати. Ті, хто виконає все на відмінно, отримає сертифікати", - розповів Милованов.

А що отримають ті, хто не впорається із завданнями? На це питання Милованов не відповів, сказавши лише: "Вірте в людей".

Звичайно, організатори школи розуміють, що за тиждень досягти бажаних результатів не вийде. Але ніхто не заперечує, що це не остання подібна школа.

"Тиждень - це перший крок. Після того, як почнеться робота в парламенті, будуть чітко сформульовані запити: яких бракує знань, компетенцій, що хотілося б обговорити разом", - каже координатор освітнього проекту Чорний.

Про гроші

У скільки обійшлася організація школи партії, у "Слузі народу" не захотіли відповідати.

"Ви все побачите в декларації", - в унісон повторювали лідери Дмитро Разумков і Олександр Корнієнко.

Останній відповів "Апострофу", що на школу витратили більше одного мільйона гривень. Всі витрати брала на себе партія, а додаткових спонсорів не було.

Про депутатів

На інтенсив приїхали не всі депутати фракції. Але, як кажуть організатори, більшість депутатів все ж приїхала до Трускавця. Навіть переможці у мажоритарних округах після виснажливої кампанії приїхали вчитися. Також в школу запросили і кандидатів зі списку, які не пройшли до парламенту, але знаходяться у групі лідерів серед "запасних".

"Адже когось із фракції можуть призначити в Кабінет міністрів або на інші державні посади. Відповідно, в Раду проходитимуть люди зі списку", - розповідають "Апострофу" джерела в партії.

Крім того, перед роботою в парламенті потрібно ще познайомитися один з одним, адже у багатьох такої можливості не було. Тому ця школа розрахована на знайомство і комунікацію між майбутніми колегами.

Опитані "Апострофом" депутати позитивно відгукнулися про ідею такої освіти. Наприклад, ведучий і ресторатор Микола Тищенко, який пройшов по 219 округу у Києві, в розмові з "Апострофом" підкреслив, що він "хоче вчитися розуміти політику".

Лідер штабу партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко вважає, що освітній курс дозволить депутатам закласти стартову компетенцію.

"Це можливо зробити за тиждень. Щоб вчитися, потрібно з чогось починати. Багато що депутати вже вивчили на виборчій кампанії", - поділився Корнієнко з журналістами.

Мария Шашкова / Апостроф
1 / 1
Мария Шашкова / Апостроф
1 / 1
Мария Шашкова / Апостроф
1 / 1
Мария Шашкова / Апостроф
1 / 1
Мария Шашкова / Апостроф
1 / 1
Мария Шашкова / Апостроф
1 / 1
Мария Шашкова / Апостроф
1 / 1
Мария Шашкова / Апостроф
1 / 1
Мария Шашкова / Апостроф
1 / 1
Мария Шашкова / Апостроф
1 / 1
Мария Шашкова / Апостроф
1 / 1
Мария Шашкова / Апостроф
1 / 1
Мария Шашкова / Апостроф
1 / 1
Мария Шашкова / Апостроф
1 / 1
Мария Шашкова / Апостроф
1 / 1
Мария Шашкова / Апостроф
1 / 1
Мария Шашкова / Апостроф
1 / 1
Мария Шашкова / Апостроф
1 / 1
Мария Шашкова / Апостроф
1 / 1

А запити у нардепів до школи високі. Переможець по 187 округу (Хмельницький) і рідний брат представника президента у Верховній Раді Руслана Стефанчук Микола очікує підвищення своїх професійних навичок.

"Основне завдання людини - це постійне навчання та вдосконалення. Я постійно в процесі навчання, у мене є чотири вищі освіти. І я вважаю, що це не повинно бути якоюсь межею. Ми весь час повинні пізнавати нове. І якщо ми йдемо в політику, ми повинні максимально швидко орієнтуватися у всіх сферах життя", - вважає Микола Стефанчук.

Також було цікаво поспостерігати за викладачами, які в житті навчають студентів в університеті, а тепер самі опинилися за умовною партою. Серед таких Валерій Колюх - переможець по 92 округу у Київській області та викладач на філософському факультеті в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

"Питання, які представляє KSE, цікаві з точки зору позиціювання майбутнього політика, що для мене нове", - відповів "Апострофу" Колюх. Потрапити до "двієчників" не боїться. Упевнений, що це стане поштовхом до роботи над помилками.

Борець-депутат Жан Беленюк навіть встиг розповісти "Апострофу", що він дізнався за перший день навчання.

"Потрібно об'єктивно оцінювати свої можливості, не залипати ніс, намагатися сформувати команду однодумців. Тому що якщо ти один, то нічого не зможеш зробити", - відповів Беленюк.

Про свою команду він поки нічого не зміг розповісти, оскільки його і так упізнають колеги по фракції.

Було цікаво поспостерігати за викладачами, які в житті навчають студентів в університеті, і тепер самі опинилися за умовною партою Фото: Марія Шашкова / Апостроф

Про експерименти

Під час навчання депутати поділилися на групи. Поки всім легше знайти спільну мову, якщо є щось спільне. Наприклад, депутати-мажоритарники з однієї області, або депутати, які планують бути в одному комітеті. Вищезгаданий Колюх жартував, що навколо нього вже збирається група людей-випускників КНУ.

Але це не зовсім влаштовує фракцію. Лідери прекрасно розуміють, що потрібні будуть групи, у яких будуть свої керівники. Так буде простіше вибудовувати комунікацію.

За інформацією "Апострофа", один з лідерів фракції активно зайнявся цим питанням. Він навіть звернувся до психологів для пошуку неформальних лідерів серед 250 нардепів. Але поки у них не виходить справитися з завданням, хоча за роботу запросили 4 тисячі доларів.

На цьому інновації не закінчилися. Один з претендентів на посаду глави фракції Давид Арахамія анонсував запуск проекту під кодовою назвою "Великий брат", який буде відслідковувати голосування депутатів "Слуги народу".

"Це певна система, яка буде займатися аналізом причинно-наслідкових зв'язків на основі штучного інтелекту. Нею буде подаватися набір даних про голосування нардепів. Спочатку система буде просто збирати інформацію. А пізніше вона зможе підсвічувати групи впливу", - поділився з журналістами Арахамія.

Це дозволить якомога раніше зіткнутися з проблемою і зрозуміти, які депутати, можливо, навіть продають свої голоси, і як можна вирішити ситуацію. Якщо необхідно, то звертатися за допомогою до президента. Але чим він зможе допомогти, враховуючи, що він не може впливати на парламент? Арахамія залишив це питання без відповіді.

"Усвідомлення - це перший крок до вирішення проблеми", - вважає нардеп.

Про Зеленського

На відкриття школи президент Володимир Зеленський не приїхав. Та й не збирався, що підтвердили кілька джерел "Апострофа" як в партії, так і в Офісі президента.

Його присутність очікується на закритті і підведенні підсумків. Адже не дарма для проведення школи було обрали готель з наявністю вертолітного майданчика.