RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Штампувати закони: як "Слуги народу" вводять "кріпосне право" в Раді

Партія влади хоче змінити режим роботи Верховної Ради

Партія влади хоче змінити режим роботи Верховної Ради Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

"Ви порушуєте регламент!" - досить часто такі звинувачення летять в сторону фракції "Слуги народу" (СН) від опонентів. Маючи більшість у парламенті та свою людину в кріслі спікера, проголосувати за законопроекти з порушеннями регламенту Верховної Ради для "слуг" не становить великих труднощів. Але щоб далі не відбувалося конфліктів, у СН анонсували ухвалення нового регламенту найближчим часом. І деякі ініціативи вже зареєстровані на сайті Ради. Що хочуть змінити нардепи у своїй роботі та коли це станеться, розбирався "Апостроф".

"А чим ми гірші?"

У вівторок, 10 вересня, під час голосування за законопроект про імпічмент президенту в залі засідань парламенту розгорівся скандал. Процедура голосування за будь-який закон передбачає два етапи: перше та друге читання. Перше - це, по суті, включення документа в робочий порядок денний парламенту. Якщо він набирає необхідні 226 голосів, то далі в профільному комітеті його готують до другого читання: депутати пропонують свої правки, щоб удосконалити норми.

Але в цей день у фракції "Слуги народу" вирішили перевершити самих себе. Замість прийнятої та звичної процедури після голосування в першому читанні законопроекту про імпічмент, спікер Дмитро Разумков запропонував відразу голосувати в другому і в цілому. Тобто позбавивши депутатів можливості запропонувати свої правки. Аргументація проста: комітет із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував голосувати в цілому.

Звичайно, голоси були - "Слуга народу" проголосувала дисципліновано. Опозиційні парламентарії почали обурюватися та звинувачувати нову владу в нахабному порушенні регламенту ВРУ, а також у спробах позбавити його засад демократичності. На що в СН відповідали: у минулому скликанні теж порушували, отже слідкуйте за власними помилками.

За день до цього на погоджувальній раді в президентській фракції анонсували новий закон про регламент.

"Наше завдання номер один - ми його вже обговорили на рівні керівництва Верховної Ради, з головами та заступниками голови нашої фракції, з головами комітетів - розробити абсолютно новий регламент, який являв би собою сукупність процедур, що надали б можливість при збереженні прав більшості та опозиції забезпечувати швидкий і динамічний розгляд питань", - заявив перший віце-спікер Руслан Стефанчук.

У більшості присутніх на засіданні нардепів виникло логічне запитання: чому ж законопроект із новими нормами не був прийнятий спочатку, щоб парламент працював за його нормами? Адже навіть депутати фракції СН не під запис зізнавалися, що через таку швидку процедуру вони навіть не встигли прочитати, за який саме імпічмент вони проголосували.

Новий регламент у студію

"Книжечка з регламентом дуже велика, і я її читав. Але тепер мені навіть прикро її читати, бо якщо ми його (регламент, - "Апостроф") будемо змінювати, то даремно я його вчив", - іронізує в коментарі "Апострофу" голова фракції СН Давид Арахамія.

Але потім вже серйозним тоном пояснює, що нинішній регламент не прописаний під монобільшість, яка організувалася вперше за всю політичну історію країни. Тому в "Слузі народу" хочуть внести такі правки, які були б зручні для роботи парламенту в такому складі. Звичайно, необхідно враховувати, що наступним скликанням, можливо, не вдасться отримати таку ж більшість. "Тоді вони перепишуть регламент", - знову жартує Арахамія.

Зі слів голови фракції стає зрозуміло, що повного тексту нового регламенту ще немає, але "обговорено багато ініціатив". За їх правильне та юридично розумне наповнення відповідає голова комітету з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи ВРУ Сергій Кальченко. "Апостроф" намагався поговорити з депутатом про всі ініціативи, які готуються, але він не зміг знайти часу, посилаючись на зайнятість.

За словами голови фракції стає ясно, що повного тексту нового регламенту ще немає Фото: unian

На даний момент у Раді зареєстровано чотири законопроекти від СН, що стосуються змін до регламенту. П'ятий - "Про внесення змін до Регламенту ВРУ щодо протидії зловживанням прав нардепів в ході законодавчої ініціативи" - був підтриманий у вівторок, 11 вересня.

Він пропонує дещо переписати статтю 48 регламенту, в якій говориться, що кожен депутат має право внести проект постанови ВРУ про скасування прийнятого закону. Раніше це виглядало так: голосують за якийсь закон, але підписати його спікер не може до тих пір, поки Рада не розгляне постанову когось із нардепів про скасування голосування за документ. Звичайно, такі постанови не набирали потрібну кількість голосів, але час відтягували.

Тепер же пропонується, щоб подібні заяви реєстрували 150 депутатів, президент чи Кабінет міністрів.

Така ж кількість голосів знадобиться і для обговорення правок до законопроекту, які профільний комітет відхилив. Раніше ініціатор міг наполягти на розгляді правки на засіданні парламенту без підтримки колег.

Ці норми ще не набули чинності, бо законопроект буде готуватися до другого читання. Такі правки дозволять не накопичувати в Раді законодавче "сміття". Але в нинішніх реаліях це може повністю позбавити опозицію можливості впливати на прийняття законів і брати участь в цьому процесі. Адже набрати іншим фракціям 150 голосів буде дуже складно.

На цьому сюрпризи не закінчуються. У законопроекті "Про внесення змін до Регламенту ВРУ щодо приведення у відповідність до Конституції України" члени СН пропонують примусити кожного депутата перебувати тільки в тій фракції, від політичної сили якої він пройшов до парламенту. Тобто, якщо нардепу згодом перестане подобатися ідеологія, наприклад, "Слуги народу", то просто так вийти з фракції і перейти в іншу він не зможе. Як наслідок буде покарання - позбавлення мандата. Чинні норми законодавства також передбачають імперативний мандат, але в тому випадку, якщо депутат самостійно оголосить про свій вихід із фракції. Якщо ж сама фракція вирішила вигнати парламентарія, то він стає позафракційним і вже може сам вибирати, з ким йому йти далі. У СН мають намір змінити цю норму і також отримати повноваження на позбавлення мандата.

Джерела "Апострофа" у самій фракції визнають, що цей момент дискусійний і стосовно нього немає єдиної позиції. Існують побоювання, що прийняття таких норм призведе, грубо кажучи, до кріпосного права в парламенті, що не відповідає демократичним нормам.

Також у владі хочуть змінити кількість ініціаторів законопроектів. Зараз кожен депутат може реєструвати від свого імені проекти законів. Велика їхня частина навіть не розглядалася комітетами, але депутату було досить того, що він подавав ці проекти, демонструючи активну діяльність. Це також можуть незабаром виправити. Планується, що подавати законопроекти зможуть тільки групи депутатів: кількість парламентаріїв буде залежати від кількості нардепів у найменшій фракції. В опозиції таку ідею не підтримують.

Крім того, у СН анонсували голосування за введення покарання для прогульників. Народних обранців, які пропускають більшу частину засідань Ради і комітетів протягом місяця, хочуть позбавити зарплати за цей період.

Слідами британського парламенту

Спікер Разумков анонсував, що реформувати регламент буде допомагати Пет Кокс - глава місії Європейського парламенту щодо реформування ВРУ.

Разумков анонсував, що Пет Кокс буде допомагати реформувати регламент Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

"Цього тижня до нас приїжджає Кокс. Я впевнений, що ми зможемо поспілкуватися, почути осучаснені пропозиції, які будуть від них виходити. І найближчим часом повернемося до питання змін регламенту", - анонсував у понеділок, 9 вересня, нардеп.

Нагадаємо, що Кокс вже був підключений до цього процесу ще в 2015-2017 роках. Тоді європейцями була напрацьована концепція реформи парламенту. Але розглянути запропоновані ідеї не вдалося, оскільки депутати мляво сприйняли ініціативу міняти регламент. Причина зрозуміла - попіаритися на цьому у політиків не вийшло, адже народ не хвилює, за якими правилами працює Рада. Зміни потрібні виключно для ефективної роботи парламенту.

Хоча в інших фракціях досі з негативом сприймають будь-які зміни до регламенту. Зокрема, нардеп від "Європейської солідарності" Вікторія Сюмар, яка в минулому скликанні була депутатом від "Народного фронту", як приклад наводить Британію, де вже 300 років нічого не змінюється в роботі парламенту. На її думку, це і є традиції парламентаризму.

"Ми ж бачимо, що регламент хочуть змінити не заради покращень. Його хочуть змінити для того, щоб швидше штампувати рішення, не даючи можливості депутатам їх доопрацювати", - говорить Сюмар "Апострофу".

Більшість депутатів від СН не під запис визнають, що не встигають читати всі законопроекти. Тому вони покладаються на профільні комітети і довіряють їхнім висновкам, що іноді може бути небезпечно.

"Якщо ви не бачили і не читали законопроект, то за що ви голосуєте?" - задається риторичним питанням депутат Сюмар, натякаючи, що в СН голосують так, як хочуть в Офісі президента - без зайвих питань.

Але таким грішили і в минулому скликанні парламенту. Не раз бували голосування, коли депутатам не роздавали проекти законів для ознайомлення. А після цього багато хто скаржився, що насправді не знали, за що саме голосували.

Безумовно, регламент ВРУ має змінюватися. Але це не питання місяця чи двох, це тривалий процес, в якому потрібно продумувати та прораховувати безліч нюансів. Щоб у кожного наступного скликання Верховної Ради не виникало бажання переписувати регламент під себе, що в підсумку може перетворити його на фількіну грамоту.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному