RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Розвідка США доповіла: подробиці скандалу навколо Курта Волкера

Американський дипломат став фігурантом "Українагейту"

Американський дипломат став фігурантом "Українагейту" Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер подав у відставку Фото: УНІАН

Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер подав у відставку. Про це в ніч на 28 вересня повідомило CNN. Відставка пов'язана з роллю Волкера у скандалі навколо телефонної розмови президента США Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським, яка раптово відкрилася. Курт Волкер був одним з найбільш послідовних противників російської анексії Крима, нинішнього варіанту Мінських угод, існування так званих "ДНР" і "ЛНР", а також активним прихильником розширення американської допомоги Україні в її боротьбі з російською агресією.

"Апостроф" зібрав все, що відомо про історію з Куртом Волкером.

Чому Волкер подав у відставку

Курт Волкер повідомив про своє рішення держсекретареві Майку Помпео. Також повідомляється, що в п'ятницю, 27 вересня, демократи в Палаті Представників висловили намір допитати Волкера щодо скандальної розмови президента США Дональда Трампа з президентом України Володимиром Зеленським, 25 липня.

У цій бесіді Трамп попросив розслідувати діяльність газової компанії Burisma в Україні. В її раду директорів входив Хантер Байден, син колишнього віце-президента США Джо Байдена, ймовірного суперника Трампа на президентських виборах 2020 року від Демократичної партії.

У серпні представник одного з розвідувальних органів США, який володів ситуацією, подав своєму керівництву скаргу про те, що під час цієї розмови голова Білого дому, нібито, чинив тиск на свого українського колегу, вимагаючи від нього ініціювати розслідування проти сім'ї Джо Байдена.

Минулого тижня про це стало відомо американським ЗМІ. Розгорівся неабиякий скандал, в який потрапила українська сторона. 25 вересня, перед зустріччю Трампа із Зеленським на полях чергового засідання Генасамблеї ООН, було опубліковано стенограму телефонної розмови 25 липня. Таким чином, Трамп намагався довести, що не "тиснув" на Зеленського. Проте, демократи в Палаті представників ініціювали процедуру імпічменту президента США.

Ім'я Курта Волкера згадується в скарзі анонімного співробітника американської розвідки на ім'я президента США, яка стосується розмови Дональда Трампа з президентом Володимиром Зеленським. У скарзі йшлося про те, що наступного дня після розмови Трампа із Зеленським, 26 липня, Курт Волкер і посол США в ЄС Гордон Сондланд прибули до Києва та надали певні консультації українській стороні. Доповідь інформатора з національної розвідки США було розсекречено та опубліковано на сайті Комітету з розвідки Конгресу США.

Роль в скандалі з Трампом і Байденом

Ім'я Курта Волкера в документі згадується, принаймні, п'ять разів у двох епізодах. У першому він фігурує разом з Гордоном Сондлендом, який відомий високим рівнем довіри з боку президента Трампа.

"З огляду на численні доповіді щодо цих зустрічей, переданих мені різними американськими чиновниками, посли Волкер і Сондленд, як повідомляється, надавали поради українському керівництву щодо того, яким чином "орієнтуватися" у вимогах, озвучених президентом (Трампом) пану Зеленському", - пояснив інформатор.

Другий епізод, де згадується Курт Волкер, разом з послом Сондлендом, стосується спроб особистого адвоката Трампа, Руді Джуліані, "обійти" деякі процеси прийняття рішень в сфері національної безпеки. У зв'язку з цим зазначається, що Волкер та Сондленд спілкувалися з Джуліані з метою "зменшення шкоди" національній безпеці США. Крім того, обидва дипломати зустрічалися з членами нової української влади для того, щоб "допомогти українським лідерам зрозуміти та відповісти на різні меседжі, які надходили з офіційних каналів США з одного боку, і від пана Джуліані з іншого".

Очікується, що Волкер буде допитаний наступного тижня, у зв'язку з розслідуванням Палатою представників обставин для імпічменту президента США Дональда Трампа. Причому повідомлення про відставку Волкера з'явилося через кілька годин після того, як комітет із закордонних справ Палати представників оголосив про наміри його заслухати. "Ми все ще очікуємо почути все, що він знає про цей скандал", - заявляє джерело CNN.

Читайте: По Трампу завдано великого удару - Андрій Піонтковський

Роль Волкера для України

Спецпредставником Держдепу США з питань України американський дипломат Курт Волкер був призначений на цю посаду 7 липня 2017 року. З самого початку Курт Волкер проявив себе, як різкий противник анексії Криму, існування "ДНР" та "ЛНР", а також Мінських угод в їх нинішній редакції, які він назвав "договором про розподіл України".

У березні 2018 року, в ході дискусії в аналітичному центрі Hudson Institute, Курт Волкер заявив, що Донецька та Луганська "народні республіки" повинні бути ліквідовані, оскільки не відповідають Конституції України. За його словами, "ДНР" та "ЛНР" "є утвореннями, які сформовані Росією для того, щоб допомогти замаскувати роль РФ та зміцнити конфлікт" в Україні.

У лютому 2019 року, в інтерв'ю агентству "Інтерфакс" на полях Мюнхенської конференції з питань безпеки Волкер заявив, що Мінські угоди "ніколи не працювали добре, оскільки Росія відмовлялася їх імплементувати".

Серед іншого, Курт Волкер був активним прихильником розширення американської допомоги щодо України, зокрема, посилення антиросійських санкцій, щоб змусити Кремль перейти до більш активного обговорення "українського питання".

Що говорять в Росії

Курт Волкер подав у відставку, оскільки його місія принесла нульовий результат, вважає глава комітету російської Ради Федерації з міжнародних справ Костянтин Косачов.

"Волкер є істинним американцем, і це зробило його місію щодо України неможливою", - написав він у Facebook. На думку Косачова, дипломат не досяг будь-якого результату, оскільки завжди вірив в Штати, а не в українську державу.

"Адже це в інтересах США, а не України було весь цей час тупо наполягати на винятковій відповідальності Москви за те, що відбувається на українському південному сході ...", - стверджує Косачов.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному