RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

По Трампу завдано великого удару - Андрій Піонтковський

Варіант відсторонення Трампа не виключений

Варіант відсторонення Трампа не виключений Фото: ukrlife.tv

У вівторок, 24 вересня, запущена офіційна процедура імпічменту президента США Дональда Трампа. Про те, якими шанси демократів відправити Трампа у відставку, "Апостроф" поговорив з російським політологом і публіцистом АНДРІЄМ ПІОНТКОВСЬКИМ, що проживає у Вашингтоні.

- 24 вересня ми почули офіційне повідомлення про те, що починається процедура імпічменту Трампа. Яка реакція в США на це рішення? Що ви можете сказати, перебуваючи безпосередньо у Штатах?

- Це очікуваний крок керівництва демократів. Спікер Палати представників Ненсі Пелосі максимально намагалася відтягнути цей момент, оскільки вона вважає, що, незважаючи на всі порушення закону, вчинені Трампом, політично вигідніше перемогти його на виборах.

Адже процес імпічменту включає в себе два етапи. Спочатку Палата представників, в якій більшість демократів, приймає рішення про імпічмент - тобто звинувачують Трампа в якомусь конституційному злочині. Палата представників грає роль прокурора в цьому процесі. Після цього весь склад Сенату відіграє роль журі присяжних, і вони розбирають звинувачення, висунуте Палатою представників.

Для того, щоб звільнити Трампа з посади, винести його з Білого дому, Сенат повинен проголосувати за це двома третинами голосів - 67 з 100 - що нереально. У демократів є тільки 47 сенаторів, а у республіканців 53. Тобто до фізичного усунення Трампа від влади ця процедура, найімовірніше, не призведе - але це великий психологічний і моральний удар по ньому.

Читайте: Врятувати непересічного Трампа: які шанси на імпічмент президенту США

Зазначу, що навіть після серйозних звинувачень комісії, очолюваної спецпрокурором Мюллером, у перешкоджанні правосуддю, демократи не наважилися почати процес імпічменту. А поштовхом до цього процесу став скандал навколо розмови Трампа із Зеленським. Трамп же пообіцяв ще до оголошення початку процедури імпічменту надати повний запис розмови із Зеленським. Адже зараз затверджується, що в цій розмові Трамп дуже наполегливо просив, вимагав, вмовляв Зеленського надати йому компромат на Байдена, його основного суперника на виборах, син якого деякий час працював в українській компанії.

Крім того, 25 вересня в Палаті виступатиме офіцер спецслужб, який написав доповідь про неналежну поведінку Трампа.

- А чи можуть республіканці під тиском громадськості, під незаперечністю доказів піти на те, щоб відправити Трампа у відставку?

- Це дуже важливе питання. На сьогоднішній день вони до цього не готові, але будуть змушені рахуватися з громадською думкою. З іншого боку, у Трампа є приблизно 40% його прихильників, які будуть його підтримувати за будь-якого розвитку подій, навіть якщо він десь на очах людей вчинить кримінальний злочин.

Але варіант відсторонення Трампа не виключений. Все залежить від того, наскільки серйозно буде сформульовано обвинувачення. Причому в рішенні про імпічмент Конгрес напевно буде спиратися не тільки на "Українагейт", але й на ті злочини, які виявив Міллер.

Буде досить тривалий процес. Для самого звинувачення в Палаті представників це займе мінімум місяць. Десь в листопаді буде висунуто звинувачення, після чого почнеться боротьба за громадську думку. Паралельно буде йти передвиборча боротьба до виборів 2020 року - тобто нудно в Вашингтоні точно не буде.

- Також очікується офіційна зустріч Трампа і Зеленського. Чого від неї чекати? Що після цього скандалу Трамп повинен сказати Зеленському - подякувати йому або ж може бути напружена зустріч?

- Думаю, зустріч буде формальною. Зеленський і Трамп оминуть цю болючу тему. Будуть сказані якісь дипломатичні банальності, і вони розійдуться.

Взагалі в російських медіа йде така дика істерія, що Зеленський у дуже важкому становищі. Якщо він дасть компромат, то догодить Трампу, але не догодить Байдену, і навпаки. І навіть частина українських медіа обговорює становище Зеленського. Але це дурість - неймовірна дурість, тому що у Зеленського немає болісної проблеми: давати чи не давати якісь компрометуючі відомості, тому що їх немає.

Син Байдена не здійснював ніяких кримінальних злочинів, а весь компромат полягає у моральному боці - етично це чи ні, коли син чинного віце-президента отримує посаду з оплатою 50 тисяч доларів на місяць. Так для цього не потрібен Зеленський - це відомо всім.

Трамп же, крім усього іншого, просто нерозумна людина. Яку відповідь може дати йому Зеленський при всьому бажанні. У Зеленського немає ніякої дилеми. Є компромат про Байдена - він відомий і тут використовується.

Між іншим, забавно, що компромат використовується не стільки Трампом, скільки його суперниками в Демократичній партії. Сенаторша Камала Гарріс, досить неприємна особа, яка найбільше на нього нападає, говорила: чи личить родичам віце-президента займати такі посади. Але потрібно розуміти, що в американській традиції це не такий страшний гріх.

Я не думаю, що на Байдені це важко позначиться. А ось сам факт звернення до глави іноземної держави з проханням зібрати якісь компрометуючі відомості на суперника по виборах - це важке державний злочин. Я вже не пов'язую це з грошима.

Погіршує становище Трампа ще й той факт, що, перш ніж розмовляти з Зеленським, він заморозив своїм одноосібним рішенням військову допомогу Україні. Але показово, що після того, як з'явилася доповідь працівника спецслужб, Трамп тут же скасував це рішення. Загалом, Трамп загнав себе в досить неприємне становище.

- Але 24 вересня з'явилася інформація, що Трамп повторно блокує 400 мільйонів допомоги Україні.

- У Вашингтоні я стежу за кожним словом. Ця інформація спливла тоді, коли зацькований Трамп, оточений журналістами, вп'яте змінив своє пояснення. Раніше він давав пояснення, що заморозив допомогу Україні тому, що в Києві погано борються з корупцією. Тепер він зрозумів, що це не пройде і просто на ходу кинув таку відповідь: мовляв, заморозив, тому що я вимагав, щоб європейські союзники теж надавали допомогу Україні і надалі я буду так само заморожувати. Це фраза, яка ні про що не говорить. Тим паче, що це США, а не Росія, де президент може щось серйозне робити одноосібно.

Чому йому довелося розморозити ту допомогу, яку він Україні заморозив? Тому що вона передбачалася вже законом Сполучених Штатів, бюджетом, прийнятим США тощо. Тобто це пуста погроза, яка була ним кинута, не покращуючи положення. Він просто змінив свою аргументацію, замітаючи сліди, спроби шантажу.

І взагалі, в Україні давно пора звикнути до того, що Трамп робить все, що йому скаже Путін. Він же днями сказав, що "нам потрібно дружити з Путіним, Україна нам тільки заважає". Але політику Сполучених Штатів щодо України, слава Богу, формує, артикулює і здійснює Курт Волкер, і йому це вдається - щоразу він приймає рішення, протилежні інстинктам, прагненням і симпатіям Трампа. Волкер відображає одноосібну позицію всього американського військово-політичного істеблішменту. Адже навіть багато республіканців, багато членів трампівского кабінету ставляться до України добре. Ця позиція буде здійснюватися, якщо Україна сама від неї не відмовиться. А кинута на ходу репортерові фраза "я і далі буду заморожувати" і гроша ламаного не варта.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною