RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Українагейт: найгірше для нас почнеться після виборів в США

Наша країна стала інструментом для внутрішніх американських "розборок"

Наша країна стала інструментом для внутрішніх американських "розборок" Фото: Getty Images

У четвер 3 жовтня колишній спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер дав покази Конгресу США стосовно своєї участі у скандалі навколо Дональда Трампа та Джо Байдена. Нагадаємо, що під час телефонної розмови з президентом Володимиром Зеленським, Дональд Трамп, начебто, намагався змусити українського колегу ініціювати розслідування стосовно сім'ї Байдена в Україні. В свою чергу, пан Волкер, нібито консультував українських партнерів, як їм необхідно поводитись з огляду на прохання Трампа.

Зокрема, Волкер повідомив, що представники України цікавились, чому США призупинили військову допомогу Україні, а також не погоджують дату зустрічі Трампа с Зеленським. У свою чергу, Волкер просив українських колег не лізти в американську політику. "Апостроф" попросив експерта з питань зовнішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень Миколу Капітоненка прокоментувати розвиток подій.

Поки що Україна у цій історії має вигляд інструменту для внутрішніх американських "розборок". Зокрема українські політики радо контактували з особистим адвокатом Дональда Трампа Руді Джуліані, бо ми слабка і залежна держава, зі слабкими інститутами і великими проблемами. Наша зовнішня політика витискає із наявних ресурсів, зважаючи на всі проблеми, майже максимум, що можна. Але для політичної еліти будь-які контакти з американцями – це спосіб підвищити свою вагу, отримати додаткову легітимізацію. В цьому є певна "заслуга" Трампа. Він дещо змінив політичну культуру в самих Сполучених Штатах. Увага до натяків, неформальних речей сьогодні вища, ніж зазвичай.

Джуліані домовлявся із командою Володимира Зеленського про слідство стосовно Гантера (Гантера Байдена - сина політичного супротивника Дональда Трампа, представника Демократичної партії США Джо Байдена ). Скоріш за все, його переговори були оформлені дуже акуратно, бо Джуліані - досвідчений юрист і він навряд чи щось розповість. Жодних вимог від уряду США не висувалося. Він спілкувався просто як людина, яка близька до президента США Дональда Трампа.

Але я не думаю, що в цьому є якась трагедія, бо це нормально для стилю Трампа. Я не бачу якихось моментів, де ми явно втратили гідність. Ми виходимо із ситуації, мінімізуючи ризики. Я думаю, найгірше для нас розпочнеться не зараз, а після виборів у США. Всі ті, хто образився і подумав, що Україна щось не правильно зробила, будуть відігруватися на нас.

Відставка Курта Волкера – це окрема історія. Він знаходився на дуже комфортній необтяжливій роботі, не впливав на серйозні процеси ні у Вашингтоні, ні в Україні. Так би мовити,"торгував обличчям" – отримував додаткову увагу в обох країнах. Колись цьому мав би прийти край. Не думаю, що зараз для Волкера настав найгірший варіант.

Читайте: Розвідка США доповіла: подробиці скандалу навколо Курта Волкера

Щодо України, я не думаю, що відставка секретаря РНБО Олександра Данилюка надто сильно пов'язана із цими подіями. Скоріше це питання прилаштування нової команди до тих умов, що виникли. Ще місяці два тому було зрозуміло, що деякі з призначень вони тимчасові і люди будуть змінюватися. Тоді історія йшла про Офіс президента, того ж Андрія Богдана. Зараз, можливо, хтось із міністрів подасть у відставку. Але знову ж не через американську історію.

Читайте: Відставка Данилюка: один факт і 12 версій першого топ-скандалу в команді Зеленського

У комітеті Верховної Ради з питань зовнішньої політики галасу стосовно "американської історії" менше, ніж у пресі. Це більше тема для медіа, а фахівці і депутати сформували позицію ще позаминулого тижня. Вона зводиться до того, що нам не варто втягуватися у американські "розбірки", не займати чиюсь сторону і зберегти двопартійну підтримку.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України