RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Танки з золота: на що буде витрачено оборонний бюджет України

У 2020 році заплановано рекордні витрати на сектор безпеки

У 2020 році заплановано рекордні витрати на сектор безпеки Фото: Апостроф / Колаж

Кабінет міністрів передав у Верховну Раду доопрацьований до другого читання проект державного бюджету на 2020 рік, в якому передбачене підвищення фінансування сектору безпеки та оборони. На презентації документа міністр оборони Андрій Загороднюк заявив, що цей оборонний бюджет буде найбільшим за роки незалежності України. Його пріоритетом стане розвиток і закупівля озброєння та військової техніки. Експерти задоволені зростанням фінансування, але відзначають, що без актуальної Держпрограми розвитку ЗСУ, неможливо визначити, на що саме ці гроші будуть витрачені.

Доопрацьований до другого читання проект державного бюджету на 2020 рік був переданий в Раду 5 листопада. "Бюджет Міністерства оборони на 2020 рік стане найбільшим за часи незалежності. Згідно з нашими стратегічними планами, на безпеку та оборону виділяється 5,45% від прогнозованого валового внутрішнього продукту (ВВП) - це 245,8 млрд гривень з яких 136 млрд грн підуть на оборону. Державні гарантії на закупівлю озброєння та військової техніки складатимуть 9 млрд, а в 2019 було лише 3 млрд. Також на оборону направляються частина коштів Міністерства економічного розвитку - 2,4 млрд гривень, які підуть на виробництво боєприпасів для Міноборони", - пояснив міністр Андрій Загороднюк.

Читайте: Невже поборемо бідність? Що за бюджет підготував ЗеКабмін

Зростання видатків

Він зазначив, що бюджет Міноборони в 2019 році становив 102 млрд грн. Така ж сума фігурувала і в проекті держбюджету 2020 року, який був прийнятий парламентом у першому читанні, 18 жовтня. Однак до першого читання проект бюджету 2020 року розроблявся на підставі макроекономічних показників, закладених попереднім урядом Володимира Гройсмана. Згідно з цими показниками, зростання ВВП очікувалось на рівні 3,3%. Але вже після прийняття документа в першому читанні, макропоказники були переглянуті в бік збільшення - на 3,7% за консервативним сценарієм і на 4,8% за оптимістичним.

Тому до другого читання видаткову частину істотно збільшили за всіма статтями. Міністерству оборони планується виділити 116,1 млрд грн. Зокрема на керівництво та військове управління Збройними силами України (ЗСУ) підуть 720 млн грн (проти 657,6 млн, затверджених в першому читанні); забезпечення діяльності ЗСУ, підготовку кадрів і військ, а також медичне забезпечення - 88,9 млрд грн (81,6 млрд грн було в першому читанні). Планується також істотне збільшення витрат на розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт озброєнь і військової техніки (ОВТ) - 22,7 млрд грн (проти 16,9 млрд грн). На житло для військовослужбовців виділяється 1,2 млрд грн (раніше було 832,2 млн грн), утилізацію боєприпасів, а також забезпечення живучості арсеналів - 2,53 млрд грн (проти 1,5 млрд грн). Головному управлінню розвідки Міноборони буде виділено 3,57 млрд грн (2,86 млрд грн було в першому читанні), а Державній спеціальній службі транспорту - 1,36 млрд грн (проти 933,7 млн грн передбачених після першого читання).

Відзначимо, що сума, що наближається до 136 млрд, виходить тільки в тому випадку, якщо до запланованого бюджету Міноборони додати 2,4 млрд грн від Мінекономрозвитку, 9 млрд грн держгарантій, а також кошти, які були виділені на потреби ГУР та Державної служби транспорту.

Добре але мало

У серпні 2019 року Міноборони повідомляло, що розраховує отримати в майбутньому держбюджеті 218,7 млрд грн. Начальник Управління соціальних виплат Департаменту фінансів Міноборони В'ячеслав Салахов пояснював, що з очікуваної суми 55% складатимуть витрати на утримання персоналу, 23% - на розвиток ОВТ, 17% - на експлуатаційні витрати і 5% - на інфраструктуру. Також планувалося збільшення грошового забезпечення для військовослужбовців. Щоправда, конкретні цифри не називалися.

Військовий експерт, головний редактор журналу Ukrainian Defense Review Антон Міхненко каже, що грошове забезпечення закладається у видатковій статті на забезпечення діяльності ЗСУ. Нинішнє її збільшення більш ніж на 7 млрд грн, до 88,9 млрд грн, може вказувати на можливе підвищення грошового забезпечення в майбутньому році.

"У порівнянні з першим читанням, бюджет на оборону зріс на 14 млрд грн. Це хороший, оптимістичний показник. Збільшення витрат на забезпечення ЗСУ, будівництво та покупку житла говорить про орієнтацію на потреби військовослужбовців. Також варто відзначити істотне збільшення витрат на ОВТ, хоча все одно спостерігається дисбаланс від загальноприйнятої формули витрат: 30% - на бойову підготовку, 30% - на закупівлю озброєння, 40% - на грошове забезпечення", - розповідає "Апострофу" Міхненко.

За його словами, незважаючи на зростання, майбутній оборонний бюджет все ще далекий від практик наших зарубіжних партнерів. Наприклад, у Польщі, яка має армію в 123 тис. людей, бюджет становить € 10 млрд. У нас при чисельності в 255 тис. - менше € 5 млрд (за нинішнім курсом).

У свою чергу, директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський пояснив "Апострофу", що, починаючи з 2014 року, зростання оборонних бюджетів сприяло зміцненню обороноздатності України. Але очікуване збільшення бюджету, можна буде оцінити лише після того, як буде представлено програму розвитку армії, озброєнь та військової техніки.

"Структурно йде зростання - це плюс, але за змістом не ясно, куди ці кошти йдуть. Я прихильник того, щоб спочатку представили програму, а потім під неї виділили кошти, а у нас поки що навпаки. Навіть текст програми розвитку ЗСУ був засекречений", - говорить він "Апострофу".

Нагадаємо, Державна програма розвитку ЗСУ на період до 2020 року вступила в силу в березні 2017 року. Вона визначає п'ять стратегічних цілей - розвиток системи управління армією на основі стандартів НАТО, удосконалення системи оборонного планування, підготовку ЗСУ для гарантованого відбиття збройної агресії, створення єдиної системи логістики та медичного забезпечення за стандартами НАТО, а також професіоналізацію військовослужбовців та формування необхідного військового резерву.

Заступник директора Центру досліджень армії конверсії та роззброєння Михайло Самусь упевнений, що без розуміння, в якому напрямку буде розвиватися українська армія та її озброєння, будь-який бюджет залишиться без суті: "Планують більше 22 млрд на ОВТ, але куди ці гроші витратять? Можна, наприклад, купити два танка з чистого золота або 15 футбольних полів, щоб розвивати спорт в армії. Нова влада правильно ставить пріоритети на збільшення витрат на оборону - це дуже похвально, але хотілося б розуміти, що ми будемо робити з цими коштами".

За словами Самуся, зараз Україні необхідні ракетні озброєння середньої дальності, системи протиракетної оборони, щоб протистояти загрозі застосування російських ракетних комплексів. Також на порядку денному стоїть створення системи стратегічної розвідки для точного цілевказання. Досі не ясна концепція розвитку флоту.

У Міноборони "Апострофу" заявили, що Департамент військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки веде роботу з підготовки програми розвитку. Документ буде представлений у міру його готовності.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України