RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Суміш бульдога з носорогом: навіщо партії Зеленського нова ідеологія

Втілювана владою політика схожа на схрещування ідей лібералізму й соціалізму

Втілювана владою політика схожа на схрещування ідей лібералізму й соціалізму Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

"Слуга народу" після перемоги на позачергових парламентських виборах вирішила змінити свою ідеологію на догоду виборцям і членам партії. Новий програмний документ може бути представлений уже в майбутньому році. "Апостроф" розбирався, чому партія влади змінює ідеологічне спрямування.

Компроміс протилежних ідеологій

Політична партія "Слуга народу" (СН) буде шукати для себе нову ідеологію. Про це під час партійного з'їзду заявив новий глава партії Олександр Корнієнко. 10 листопада Корнієнко змінив Дмитра Разумкова на посаді голови "Слуги народу", оскільки згідно із законом той не може суміщати керівництво Верховною Радою і політичною силою.

"Ідеологія у нас лібертаріанська. Чи буде вона змінюватися? Буде доопрацьовуватися. Тому що лібертаріанські ідеї не всіма депутатами поки підтримуються. Тобто потрібно шукати якісь компроміси між ліберальними та соціалістичними поглядами", - говорив Корнієнко на брифінгу після партійного з'їзду.

Він також зазначив, що нова ідеологія буде містити елементи конкуруючих, а з низки позицій - протилежних ідеологій: лібералізму, консерватизму та соціалізму.

"Слуга народу" як політична партія була заснована шляхом перейменування раніше існуючої "Партії рішучих змін". На позачергові парламентські вибори СН йшла, не маючи партійної структури, регіональних відділень, політичної ідеології. На сьогодні у СН практично немає партійного сайту, а на офіційній сторінці досі розміщено вказівки виборцям, як у бюлетені знайти свого кандидата.

Нове бачення

Про те, що у партії буде лібертаріанська ідеологія, вперше заявив нинішній перший віце-спікер парламенту Руслан Стефанчук, який на той момент обіймав посаду представника президента у Верховній Раді. В одному з інтерв'ю перед стартом виборчої кампанії він розповів, що основна місія партії - зламати систему та запропонувати нову модель економіки, де держава стає сервісом, запускає приватні ініціативи в усі сфери, де існує судовий захист будь-якої ініціативи.

"В основі ідеології нашої партії лежить ідеологія лібертаріанства... Ми з цього почали формувати наші з президентом відносини - ліберальна модель економіки, ліберальна модель відносин з відповідними національними особливостями", - говорив Стефанчук у травні 2019 року.

Через півроку після парламентських виборів від ідеї лібертаріанства вирішили відмовитися. При цьому самі представники політичної сили, схоже, не сильно розуміють, що у них повинно вийти. На прохання "Апострофа" прояснити нову ініціативу низка народних депутатів від СН відмовилися давати коментарі, відсилаючи безпосередньо до нового голови партії Корнієнка. А він сам у розмові з виданням зазначив, що не бачить передумов для кардинальної зміни ідеології. На думку Корнієнка, СН стала першою партією влади, ідеологія якої викликала дискусію в суспільстві.

Олександр КорниенкоФото: Апостроф / Олександр Гончаров

"Ми підтримуємо ліберальні позиції, наприклад, виступаємо за ринок землі. Ми також підтримуємо речі, близькі до соціалізму. Там, де турбота про малозабезпечених, ми за верифікацію субсидій. Зрозуміло, що партія влади завжди буде йти тим курсом, щоб відповідати на запити більшості. Тому, це не кардинальна зміна, я не думаю, що буде якийсь дрейф в одну зі сторін, ми будемо ближче до центру. На моїй пам'яті у нас перший в історії стався дискурс стосовно ідеології. Раніше у партії влади, яка була ідеологія? у БПП, у Тимошенко, Партії регіонів? Це мало кого взагалі цікавило. Добре, що дискусія почалася, активна частина відреагувала", - розповів "Апострофу" Корнієнко.

За його прогнозами, протягом пару місяців партія представить нове бачення своєї ідеології.

Партійна робота

Професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань зазначає, що після встановлення відносин СН із групою лібералів в Європейському парламенті заяви про зміну ідеології виглядають нелогічно. У кінці жовтня в Афінах СН брала участь у конгресі європейської групи "Альянсу лібералів і демократів за Європу". Очікується, що незабаром партія може набути повноцінне членство в цій групі.

"У нас вже є приклади, коли Партія регіонів заявляла, що сповідує соціально-демократичний напрям. Вони навіть співпрацювали в Європарламенті з соцдемократами. "Батьківщина" разом із БПП співпрацює з Європейською народною партією, хоча мають різні ідеологічні напрямки", - говорить "Апострофу" Гарань.

Політолог Володимир Фесенко уточнює, що лібертаріанська ідеологія СН, є лише особистою точкою зору Стефанчука. Вона не закріплена в жодному програмному чи статутному документі. За його словами, політика, що проводиться новою владою, справді бачиться, як суміш ідей лібералізму та соціалізму.

"Практичні настанови президента й уряду - це чистий лібералізм, але в очах виборця це виглядає як соціалістичні ідеї. Виборцю головне, щоб йому хтось допомагав, він не вибирає між ідеологіями, а голосує за конкретну програму", - розповідає він виданню.

За словами Гараня, СН, як і більшість українських партій, створювалася під конкретного лідера. У даному випадку - президента Володимира Зеленського. В умовах падіння рейтингів, доводиться шукати варіанти, щоб підтримка виборців не знижувалася.

"Слугам народу" доводиться шукати варіанти, щоб не втратити підтримку виборцівАпостроф / Александр Гончаров

"Зараз партія намагається відійти від лібералізму, який у суспільстві, вважається ледь не лайкою. Як тільки намічається тенденція падіння рейтингів, будуть з'являтися заяви соціалістичного і патерналістського штибу", - пояснює політолог.

Спеціаліст із політичних технологій Сергій Гайдай розповідає "Апострофу", що, крім партії "Свобода", в Україні немає жодної ідеологічної політичної сили. Вітчизняна політична система продукує групи впливу, які після приходу до влади шукають варіанти своєї ідеології.

"Слуга народу" - це віртуальний проект, набір документів і прихильників президента Зеленського. Те, що хтось заявив про лібералізм або лібертаріанство, не означає, що так було. У випадку зі зміною ідеології молода влада не сильно розуміє, що це означає. Ідеологія визначається політиками, які потім переконують своїх виборців, а не навпаки. У нас партії формуються навіть не навколо програм, а своїх лідерів, які йдуть до влади", - пояснює експерт.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному