RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Їх повісять на вилах: як "Слуги народу" рідну землю роздавали

Депутати Зе-команди не можуть досягти згоди щодо закону про ринок землі

Депутати Зе-команди не можуть досягти згоди щодо закону про ринок землі Блокування трибуни та президії ВРУ Фото: unian

Бій за відкриття ринку землі вийшов на фінішну пряму. На поточному пленарному тижні Верховна Рада все ж таки спробує проголосувати за земельну реформу в другому читанні, хоча навіть в самій фракції "Слуги народу" немає згоди щодо цього питання, а фракція "Батьківщини" планує блокувати трибуну, щоб в парламенті взагалі не приступили до розгляду цього питання. Детальніше в матеріалі "Апострофа".

Ранок 17 грудня під Верховною Радою почався бурхливо: під стінами зібралися відразу кілька акцій протесту - і АвтоЄвроСіла, і противники відкриття ринку землі, і противники законопроекту № 0931 щодо протидії дискримінації. Однак найактивніше в парламенті звучало земельне питання. З самого ранку трибуну заблокувала фракція "Батьківщини", яка виступає проти відкриття ринку землі в існуючому вигляді, а також фракція "Опозиційної платформи - За життя". В результаті Верховна Рада не могла приступити до своєї роботи, проголосувавши лише за підтримку організації "Пласт". Після цього голови фракцій зібралися на консультації у спікера ВРУ Дмитра Разумкова.

Після довгих переговорів було вирішено достроково закрити ранкове засідання і провести позачергове засідання аграрного комітету за участю керівництва парламенту та фракцій. На засідання пресу не пустили.

І поки депутати радилися за зачиненими дверима, під Радою почалося справжнє побоїще. Поліція почала розбирати намети мітингувальників, що спровокувало конфлікт. У відповідь на дії правоохоронців, учасники мітингу розібрали бруківку, якою почали кидатися в поліцію. Після цього площу біля парламенту просто зачистили, звільнивши її від мітингувальників, які здебільшого мали відношення до "Національних дружин". Постраждалих з обох боків вивозила швидка.

У самій Раді в цей момент було так само спекотно. Представники різних політичних сил так і не дійшли згоди, вирішивши просто закрити достроково засідання Ради та піти на чергові наради. При цьому, навіть в самій фракції "Слуги народу" немає однозначної підтримки документа. Як раніше стало відомо "Апострофу", частина мажоритарників-"слуг" не були готові голосувати за документ через кількість гектарів, які можна сконцентрувати в одних руках. У першому читанні це було 210 тисяч гектарів. "Багатьом мажоритарникам, наприклад, зі Львова, пишуть фермери, мовляв ми не підтримуємо цю ініціативу, ми вас повісимо на вилах. Звичайно, частині депутатів, особливо тим, хто вперше потрапив у політику, це читати страшно. Вони бояться за свою репутацію, за свою підтримку в майбутньому", - пояснив "Апострофу" один з представників СН.

Для того, щоб порозумітися, неодноразово проводилося засідання профільного комітету, а в понеділок (16 грудня) увечері фракція СН зібралася на чергову зустріч, де головним питанням була земля. "Було вирішено ставити це на голосування в четвер (19 грудня); було сигнальне голосування, хто "за", хто "проти", обговорювалося компромісне рішення щодо кількості гектарів в одних руках", - розкрив тему розмови один з нардепів.

Пізніше в керівництві фракції розповіли не під запис про те, що зараз обговорюється питання, скільки гектарів можна віддати в одні руки. "Вирішуємо між 10 тисячами гектарів та 20 тисячами. Половина фракції за перший варіант, половина за другий. Але якщо залишити, припустимо, 10 тисяч гектарів, то ліберальна частина фракції не готова таке підтримати, а тому шукаємо компроміс", - розповідає джерело в СН.

Щоб скоротити час на розгляд правок, яких назбиралося майже п'ять тисяч, в "Слузі народу" придумали згрупувати схожі. "Регламент в цілому дозволяє таке зробити, хоча є різні трактування", - коментує нардеп. Голоси, як переконують у фракції, у них знайдуться. "Велика частина нашої фракції все ж таки підтримає, плюс є голоси з депутатської групи "За майбутнє" та недавно створеної групи "Довіра", - вважає народний депутат.

Інші фракції підтримувати документ не планують. В "Європейській солідарності" та в "Голосі" кажуть, що не можуть голосувати за те, чого не бачили, оскільки кінцевий варіант документа не є зрозумілим. На думку деяких нардепів від "Голосу", таке затягування викликане небажанням цілої низки депутатів голосувати за остаточне зняття недоторканності (у вівторок, 17 грудня, Рада повинна була проголосувати за законопроект №2237, який дозволив би з 1 січня 2020 року остаточно прибрати депутатську недоторканність - без цього закону та без згоди ВРУ депутатів і далі не можна буде притягати до відповідальності).

При цьому, в "Батьківщині" планують блокувати трибуну та далі протестувати проти прийняття законопроекту про ринок землі. "Ми вперше стикаємось з такою ситуацією, з таким блокуванням, ми просто не знаємо, що робити", - журився в кулуарах один з нардепів-"слуг".

Юлія Тимошенко весь цей час жорстко критикувала законопроект та президента Володимира Зеленського з приводу голосування за землю, вимагаючи проведення референдуму.

"Там залишається продаж землі по 10 тисяч в одні руки, чого немає ніде в світі, залишається продаж юридичним особам, причому вони так хитро прописали про іноземний капітал, що можливий продаж тим, хто не має порушень з точки зору відмивання грошей", - розповідала в кулуарах Тимошенко.

При цьому, політик зазначила, що в СН ніяк не аргументують, чому хочуть прийняти закон до Нового року: "Вони кажуть: у нас більшість у Верховній Раді, у нас більшість в комітеті, і вони роблять все, не звертаючи уваги на регламент і на протести людей".

У той же час в самій фракції СН готові навіть продовжити роботу Верховної Ради ще на два тижні, щоб прийняти законопроект. "Ми можемо провести виїзне засідання, або голосувати вночі, щоб позбавити опонентів пильності, або продовжити роботу Ради, але показати їм, що ми можемо прийняти документ", - прокоментував один з нардепів. Один зі співрозмовників також розповідав, що існує варіант почати голосування до Нового року, а продовжити вже після свята.

Втім остаточні рішення будуть ухвалюватися після зустрічей з главами фракцій та чергового засідання аграрного комітету, який відбудеться вранці 18 грудня. І вже традиційно без преси.

"Але частина депутатів-"слуг", в тому числи Дмитро Разумков, вже взяли квитки на новорічні свята, а тому це питання всі хочуть вирішити якомога швидше. Змінитися щось може, якщо сам Володимир Зеленський твердо скаже: до Нового року будь-що потрібно проголосувати за землю", - прокоментували у фракції.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному