RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хор ім. Верьовки й наростаюче бродіння: хто і як ділить "Слугу народу"

Скандали у "Слузі народу" - явище постійне

Скандали у "Слузі народу" - явище постійне Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

За майже чотири місяці своєї роботи фракція "Слуга народу" частіше з'являється в новинах не завдяки ухваленим законопроектам, а через постійне потрапляння в скандали, спричинене міжусобними чварами і розбірками. З огляду на те, що спочатку у фракції було встановлено 15 внутрішніх груп, встежити за партійною дисципліною і правда нелегко. Не спрощують задачу і окремі центри впливу, які намагаються розхитувати партію зсередини. Про те, що відбувається в найбільшій фракції парламенту і де депутати братимуть голоси за свої законопроекти - з'ясовував "Апостроф".

Майже непомітною для багатьох в інформаційному просторі залишилася новина про "розпуск" однієї з груп у "Слузі народу". В одному зі своїх виступів глава фракції Давид Арахамія сказав, що звільнив народного депутата Дмитра Соломчука, який був одним з його 15-ти заступників.

"Я так вирішив. Як керівник я маю право сам призначати собі заступників і звільняти їх. Нічого не сталося, просто я не дуже задоволений його роботою. І ми вирішили оптимізувати кількість - у нас було 15 груп, вирішили зробити 14".

Сам Соломчук сказав "Апострофу", що це було практично спільне рішення з Арахамія.

"Я фізично не встигаю бувати в Києві, на мені вибори в ОТГ. Це було наше спільне рішення з Давидом і у нас все добре", - прокоментував Соломчук.

Хоча насправді не все так добре. Соломчук очолював групу, яка орієнтувалася на бізнесмена Іллю Павлюка. Він у минулому був помічником депутата-комуніста Ігоря Калетника. Павлюк став відомим ще під час виборчої кампанії як працівник тіньового штабу Володимира Зеленського.

Під час президентських виборів Павлюк займався координацією і фінансовим забезпеченням регіональних представників Зе!Команди. Тоді його діяльність засвітили журналісти проекту "Наші гроші". Пізніше його групу в Офісі президента стали помічати у співпраці з олігархом Рінатом Ахметовим, що дуже розлютило Зеленського.

"У цієї групи була окрема координація, зустрічі. Зеленський відразу сказав, що такого бути не повинно", - сказав "Апострофу" один з депутатів "Слуги народу" не під запис.

"У них було навіть дві групи, які ситуативно між собою спілкувалися. За останній час їх залишилося близько 20-30 чоловік. Але тепер їх розформували, і вони будуть голосувати як всі - навіть вже голосують", - додав ще один депутат з фракції.

Ще одна група, яка періодично додає головний біль керівництву фракції і Офісу президента - так звана група Ігоря Коломойського. На нього у фракції орієнтуються Олександр Дубинський, Макс Бужанський, Ольга Василевська-Смаглюк, Олег Дунда і ще група дніпровських депутатів-мажоритарників крім Юрія Мисягіна. Він, як кажуть співрозмовники, більше орієнтується на главу ОПУ Богдана.

Правда, після низки профілактичних бесід з Дубинським, той дещо зменшив свій запал.

Олександр Дубинський Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

"Але вони зараз не завдають багато проблем. У них немає окремих чатів, як це було, наприклад, у групи Павлюка. Та й в самій групі Коломойського не всі його і люблять. Хоча з ними точно будуть проблеми перед другим читанням ринку землі. Будемо торгуватися з ними", - сказав один з високопоставлених членів фракції не під запис.

Ще одна серйозна група у "Слузі народу" - це депутати міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. За різними оцінками, в цю групу входить 20-25 депутатів. Основний "багнет" Авакова у фракції - Денис Монастирський.

У міністра з президентом зараз, як розповідають співрозмовники з двох сторін, відношення не дуже райдужні, що також додає турбулентності і в фракції. До цієї групи впливу також можна віднести і юриста Сергія Нижнього. Його також засвітили журналісти програми "Наші гроші" під час виборчої кампанії, опублікувавши чотири основні групи впливу в штабі Зеленського.

Одна з найпотужніших і впливових груп у "Слузі народу" - це свої, тобто кварталівці. Це ті, хто прийшов із Зеленським у політику з бізнесу. Здебільшого це члени "Вечірнього кварталу", до яких, наприклад, можна віднести Юрій Корявченкова, що нещодавно засвітився в аудіоскандалі. У цієї групи напружені відносини з іншими.

Крім них, у "Слузі" також є депутати, які орієнтуються на зернового монополіста, власника "Кернел" Андрія Веревського. Це близько п'яти нардепів.

І, нарешті, ще одну впливову групу під назвою назва "Цілі та цінності" складають так звані ідеологічні стовпи фракції - наприклад, політтехнолог Микита Потураєв і віце-спікер Руслан Стефанчук. Люди, що входять в цю групу, займаються розробкою найбільш концептуальних законопроектів.

Крім того, є окремі депутати, які ситуативно співпрацюють з групою бізнесменом або іншими олігархами. Наприклад, є у фракції й ті, хто орієнтується на Віктора Пінчука.

При такому стані речей, зберегти монолітність фракції, чого так хоче Володимир Зеленський, навряд чи вдасться.

Крім того, не так легко буде збирати голоси під необхідні законопроекти. Наприклад, ми спостерігаємо масу складнощів з другим читанням щодо ринку землі.

Але як кажуть в керівництві фракції, на допомогу "Слузі народу" може прийти новостворена депутатська група "Довіра", що складається з 17 народних обранців. Неофіційно її вже назвали "Хор ім.Верьовки", роблячи відсилання все до того ж бізнесменові Андрію Веревському, деякі також перейменували її в "Довіра Зеленському".

"Так, група "Довіра" буде до нас лояльною. Вони підтримають нас у питанні ринку землі. Але це ж кооператив, як наприклад, група "За майбутнє" - там потрібно окремо говорити з усіма. З тим же Іванчуком (нардеп Андрій Іванчук, - "Апостроф") потрібно говорити окремо. З Сергієм Шаховим теж. Але ключовий вплив там здійснює Веревський", - пояснив "Апострофу" співрозмовник у "Слузі народу".

Не вщухають конфлікти серед списочників і мажоритарників. Останніх все ще хочуть приструнити за допомогою імперативного мандата. Але через невдоволення ситуацію тимчасово поставили на паузу.

"Кількість скривджених зростає, комусь недоплачують, хтось незадоволений прем'єр-міністром і хоче його відставки. Зокрема, група Коломойського. Хтось вирішив, що спіймав Бога за бороду. Тому бродіння тільки наростатимуть", - коментує один з нардепів мажоритарників.

У світлі цих подій недавні слова Володимира Зеленського про розпуск вже нового скликання Верховної Ради не здаються таким вже й жартом. Однак отримати такий же безпрецедентний кредит довіри у суспільства "Слузі народу" вже не вдасться.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному