RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Час для дивовижних історій: головні скандали навколо "Слуги народу"

"Апостроф" згадав про найяскравіші проколи "зелених" депутатів

"Апостроф" згадав про найяскравіші проколи "зелених" депутатів Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Навколо депутата Верховної Ради від "Слуги народу" Романа Іванісова розгорівся великий скандал. Журналісти виявили у нього судимість за зґвалтування неповнолітньої. В даний час стоїть питання про виключення Іванісова з фракції СН. І це вже далеко не перший гучний скандал після дострокових парламентських виборів, який суттєво б'є по рейтингу "перезапущеної" влади. "Апостроф" склав власний хіт-парад проколів кадрової політики у Верховній Раді від команди президента Зеленського.

Ґвалтівник Іванісов

18 листопада народний депутат VIII скликання Ігор Мосійчук повідомив в соцмережах, що депутат від "Слуги народу" Роман Іванісов в 1990-х був засуджений і відбував покарання за зґвалтування неповнолітньої. За інформацією ЗМІ, Іванісов був затриманий 14 вересня 1995 року працівниками Куйбишевського райвідділу міліції Запорізької області за підозрою в скоєнні злочину, передбаченого ст. 117 ч. 3 ("зґвалтування неповнолітньої") і ст. 118 ч. 2 ("згвалтування неповнолітньої неприродним чином") Кримінального кодексу України. 21 березня 1996 року Іванісов був засуджений до 3 років 6 місяців позбавлення волі, з яких відбув 2 роки 6 місяців у виправних колоніях загального режиму. Після того він був помилуваний указом тодішнього президента Леоніда Кучми.

20 листопада генеральний прокурор Руслан Рябошапка підтвердив, що Іванісов дійсно був судимий, але його судимість погашена. Іванісов назвав інформацію про його судимості "фейком" та "спланованою інформаційною атакою", а також заявив, що вирішив призупинити членство у фракції "Слуга народу" на час перевірки оприлюдненої інформації.

Однак потерпіла сама розповіла про подробиці скоєного злочину . Журналісти поспілкувалися з жінкою, яка, за їхніми даними, є жертвою зґвалтування з боку Романа Іванісова і ще трьох чоловіків в 1995 році. Ім'я постраждалої не називається. Жінка розповіла, що на момент скоєння злочину їй було 25 років. На той момент у неї була дворічна дитина. За її словами, її затягли в машину четверо хлопців, які були молодшими за неї.

"Я йшла з подружкою, вони насильно затягли мене в машину, вони за волосся мене тягнули", - сказала вона.

Надбанням громадськості також стали матеріали судового засідання у справі Іванісова. Під час судових слухань, майбутній нардеп повідомив, що глумився над дівчиною, бажаючи "підтримати своїх друзів", оскільки ті, нібито, пригрозили залишити його у полі, якщо він відмовиться гвалтувати. У матеріалах вказується, що Іванісов був третім на черзі: "Він задовольнив статеву пристрасть неприродним способом, потім намагався зґвалтувати, але не довів злочин до кінця з фізіологічних причин".

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія визнав, що виходячи з наявних свідчень, інформація щодо судимостей нардепа Іванісова за зґвалтування - є вірною. Він заявив, що фракція вимагатиме від нього скласти мандат або ж відновить членство в разі негативних результатів перевірки.

Читайте: Групове згвалтування в компанії з мажором: всі подробиці про темне минуле "слуги" Іванісова

Незгодні Скороход і Поляков

15 листопада з фракції "Слуга народу" у Верховній Раді були виключені народні депутати Ганна Скороход та Антон Поляков. 14 листопада на пленарному засіданні пані Скороход заявила, що її цивільного чоловіка, колишнього власника російського банку "Пушкіно", Олексія Алякіна затримали в помсту за її відмову голосувати разом з фракцією. Давид Арахамія у відповідь заявив, що Скороход виключать з фракції, а її чоловіком Олексієм Алякіним займуться правоохоронні органи за погрози на адресу депутатів профільного комітету з енергетики.

"Сьогодні за те, що я не голосувала так, як мені вказувала фракція, за дорученням одного з заступників адміністрації (Офісу) президента, мого чоловіка затримали незаконно. Підставою стали мої голосування в залі, відстоювання державної власності на ГТС, а також червона кнопка "проти" відкриття ринку землі ", - сказала Скороход з трибуни Верховної Ради.

У кулуарах же парламенту Скороход заявила журналістам, що їй "телефонували з Офісу президента і говорили, щоб я так не робила".

Депутата Антона Полякова керівництво фракції теж звинуватило в голосуванні всупереч курсу партії. "Рішення приймалося заангажованими депутатами. Мені навіть не пояснили, в чому саме я неправильно проголосував або скільки разів пропускав голосування", - пояснив Поляков в коментарі "Апострофу".

Читайте: Фракція Зеленського перетворюється на "слугу Богдана" - вигнаний депутат

У п'ятницю, 15 листопада, суд відпустив Олексія Алякіна під нічний домашній арешт. Антон Поляков, після свого вигнання з фракції СН, почав поширювати компрометуючі матеріали проти своїх колишніх колег.

Юзік та поліція

Зокрема, депутат Поляков оприлюднив у своєму Telegram-каналі запис розмови нібито Юрія (Юзіка) Корявченкова та декількох "слуг" з керівництвом поліції Дніпропетровської області. Зустріч і розмова нібито відбулися в ресторані "Околиця" Кривого Рогу 25 вересня 2019 року. Від поліцейських в ресторані нібито був присутній глава дніпропетровської поліції Володимир Огурченко, а також на той момент претендент на посаду головного поліцейського Кривого Рогу Сергій Лукашов (з 27 вересня він очолив криворізьку поліцію).

На записі обговорюється призначення начальника поліції в Кривому Розі та деякі деталі, пов'язані з незаконним бізнесом в Кривому Розі - нелегальними пунктами по прийому металобрухту, незаконними гральними закладами, наркотрафіком. Юрій Корявченков - один з найближчих соратників президента Володимира Зеленського, в наказовому тоні зажадав від співробітників поліції розібратися з цими явищами, що пізніше було розцінено, як спроба тиску на правоохоронні органи.

Читайте: Кінець епохи договорняків: "слуги" вляпалися в новий скандал

На зустрічі також прозвучала інформація про те, що одна із заступників міністра була призначена за "навички в ліжку". Пізніше ЗМІ назвали її ім'я - мова, нібито, йшла про заступника міністра інфраструктури з європейської інтеграції Олександру Клітіну.

Яременко та дівчата

В кінці жовтня народний депутат України Богдан Яременко під час засідання парламенту був помічений за листуванням з дівчатами легкої поведінки. Сам політик заявив, що це листування було підставним і він навмисне дав сфотографувати телефон журналістам. У Facebook депутат написав, що журналісти попалися на провокацію.

"Після того, як кілька колег по фракції стали жертвами любителів підглядати та читати через плече ми застосували певні запобіжні заходи і тепер знаємо, коли "журналісти" підглядають в наші телефони. Отримавши такий сигнал, скоїв вчора провокацію та дозволив сфотографувати сфабриковану "переписку", - написав Яременко в Facebook.

Журналісти оприлюднили фото смартфона Яременка, на якому були відкриті два чати: "Мережа знайомств Мамба" і "Loveeto". Політика підловили на читанні анкети 32-річної жінки на ім'я Аліна, яка вказала свої вподобання: секс, зустріч, побачення. Вона зазначила, що її не цікавлять стосунки.

У підсумку, депутат змінив "свідчення" і вибачився за свою поведінку перед фракцією, родиною та президентом. Питання про звільнення Яременко з поста голови парламентського комітету з питань зовнішньої політики народні депутати повинні розглянути на наступному пленарному тижні. З того часу пан Яременко вважає за краще не висовуватися, проявляючи певну активність лише в своєму Facebook.

"Кнопкодави" та "тітушки"

І, нарешті, останній скандал, розгорівся 21 листопада, коли народний депутат VIII скликання Ігор Луценко опублікував на своєму Facebook документи, щодо народного депутата СН Сергія Литвиненка, який раніше вже попався на "кнопкодавстві". Пан Луценко зауважив, що прізвище Литвиненка фігурує в матеріалах кримінального провадження, щодо викрадення нардепа під час подій Революції Гідності.

Луценко також повідомив, що Литвиненко довгий час керував одним з спиртзаводів, які, "до недавнього часу контролював кримінальний авторитет Чеба (Олексій Чеботарьов)". "Чеба під час Майдану фінансував тітушок, зокрема Крисіна, а також тих, хто викрадав нас з (Юрієм) Вербицьким... Так от, в ході цього злочину якийсь Щінкін, права рука Чеби по делікатним завданням, 24 (!) рази розмовляв з Литвиненком. Приблизно так само активно Щінкін наярював "тітушкам" з групи безпосередніх викрадачів, а також організатору злочину Зубрицькому.

У мене немає сумнівів, що в ті криваві ночі Литвиненко 24 рази спілкувався з бандитами виключно для того, щоб відмовити їх від поганих справ!", - підсумував Ігор Луценко.

Нормальна ситуація або скандали

На думку політолога, голови Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка, проблеми з мораллю у деяких "Слуг народу" полягають в недоліках первісного підходу до відбору кадрів.

"Підбір був стихійним, швидким та хаотичним. Тому ретельна перевірка навіть фізично не могла бути проведена, ось і з'являються цікаві подробиці", - сказав Фесенко в коментарі "Апострофу".

Хоча фракція заявляла про ретельний відбір кандидатів. "Хочу зауважити, що тільки за одну добу за допомогою сайту партії до нашої команди приєдналися понад 20 тис людей. Частина з них запропонували себе кандидатами в народні депутати в одномандатних округах. Всі анкети будуть вивчені, претенденти пройдуть ретельну перевірку. І тільки після цього ми визначимо тих, хто матиме шанс представляти партію "Слуга народу" в парламенті", - заявляв голова партії "Слуга народу" Дмитро Разумков перед парламентськими виборами.

На думку експерта Міжнародного центру політичних досліджень Ігоря Петренка, тиражування подібних скандалів може стати причиною перезапуску влади вже на місцевих виборах.

"Ці скандали закладають фундамент деморалізації суспільства. Не виключений варіант, коли вони стануть підґрунтям для гасел "Зеленський нас зрадив" або "Україна без Зеленського". Важливим є те, як команда президента вийде з цих скандалів та як будуть вирішені конфліктні питання", - сказав він в коментарі "Апострофу".

Подібні історії не можуть не вдарити по рейтингу партії і особисто президента Володимира Зеленського. Результати опитування Центру Разумкова на початку листопада показали, що в порівнянні з соцдослідженнями, що були проведені на початку жовтня, баланс довіри-недовіри до Зеленського впав на 4,5 пункти. Також повідомляється, що на 4 пункти знизився рівень довіри до спікера Дмитра Разумкова та на 8 пунктів - до прем'єр-міністра Олексія Гончарука.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України