RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Уже навесні ми готуємося йти на Крим - Мустафа Джемілєв

Про акціях протестах, яка відбудеться 2 травня

Мустафа Джемілєв Апостроф марш достоинства Крим Мустафа Джемілєв Фото: Getty images

Лідер кримсько-татарського національного руху народний депутат України МУСТАФА ДЖЕМІЛЄВ розповів про початок підготовки "Маршу гідності", в результаті якого активісти планують зайти на територію окупованого Криму.

- Про Крим останнім часом намагаються мовчати - і наші, і на Заході, і навіть в Росії...

- На жаль, це так. Якраз вчора (розмова із Джемілєвим відбувалася 28 січня, - "Апостроф") була зустріч колишніх і нинішніх депутатів, громадських діячів. Ми дискутували з приводу майбутнього "Маршу гідності", загальноукраїнської акції, який ми плануємо на 2 травня. Ми поки не розкриваємо деталі. Але сподіваємося, що ця акція підніме тему Криму так само, як блокада 2015 року (почалася з метою перекриття поставок продовольства на окупований півострів. Члени Меджлісу і активісти перекрили дороги, а потім і залізницю до заводу "Кримський Титан" олігарха Дмитра Фірташа. В результаті уряд України оголосив про припинення поставок товарів і послуг в Крим і з Криму, - "Апостроф").

- Скільки людей плануєте? Кого хочете запросити?

- Чисельність залежить від того, чи вдасться до українського народу донести необхідність цієї акції. Також все залежить і від наших міжнародних партнерів. Планується, що будуть присутні депутати Європарламенту, ПАРЄ, видатні державні діячі західних країн. Але ми тільки починаємо думати про організацію.

- Яким буде маршрут?

- Ми поки не уточнюємо його. На Крим є три проходи - Каланчак, Армянськ і Чонгар. Хочемо, щоб окупанти готувалися на всіх напрямках, щоб їм було більш затратно.

- Нинішня влада підтримує вашу ініціативу?

- Поки що реакції не було. Я знаю, що українська прикордонна служба заявила, що перешкод ніяких не буде. Але ті, хто будуть проходити через так званий "кордон" з півостровом, повинні будуть дотриматися якоїсь формальності - показати паспорт. Але домагаючись проходу на окуповану частину, ніхто не має наміру показувати паспорта, оскільки ми йдемо на територію України.

- Організатори ж розуміють, що в цьому випадку можуть бути провокації з боку окупантів.

- Звичайно. У російській пресі промайнула інформація з посиланням на Рефата Чубарова про те, що не виключаються силові протистояння. Але він говорив про можливе застосування сили тільки з боку окупантів. З нашого боку, це виключно мирна акція. Ми туди йдемо з голими руками, без зброї.

- Якщо будуть сутички, то можуть і в полон взяти, викрасти.

- Ризик буде досить великий, тому вперед треба не надсилатиме молодих, а тих, хто вже пожив.

Мустафа Джемілєв: "Ризик буде досить великий"Фото: Getty images

- Як зараз йдуть справи в Криму?

- Тиша, як на цвинтарі. Ті, хто міг говорити і висловлювати свою точку зору, або були викрадені і вбиті, або сидять в тюрмах. Тих, хто мовчить - не чіпають. Зараз моя дружина там. Я жартома її питаю - ти там ні з ким не б'єшся? Вона каже - немає з ким битися. Колаборанти по домівках поховалися, на людях не показуються. Люди бояться один з одним говорити на будь-які теми крім побутових - мовчать про Україну, окупацію.

Та що там казати, якщо російські спецслужби стежать за інтернетом. Якщо хтось лайк поставив під статтею, яка не подобається росіянам, то викликають на розмови з ФСБ.

- Це, звичайно, страшно. Але Путін, як бачите, не згадує Крим. У посланні Федеральним зборам він промовчав про півостров, на підсумковій прес-конференції в минулому році теж.

- Путіну вигідніше мовчати. Він сказав, що тема Криму закрита і він не хоче на цю тему розмовляти. Щоб він захотів повернутися до цього питання, потрібен великий тиск - на жаль, цього поки немає. На зустрічі Нормандської четвірки Зеленський згадав, що Крим - українська земля, а Путін зробив вигляд ніби не розчув, в паперах своїх десь копався - це показова поведінка.

Нормандська четвірка, звичайно, не призначена для обговорення окупованого Криму. Також як і газові питання, і обмін полоненими теж не в її компетенції. Тому треба говорити, що відновлення нормальних взаємин між Росією і Україною можливе лише за умови відновлення територіальної цілісності нашої країни, повернення нашого суверенітету.

- Про це й справді промовчали. До того ж кримських татар не включили в списки по обміну. Хоча кажуть, що їх повернуть під час наступного обміну. Чи ведете ви з цього приводу роботу?

- Ми надали список. 90% заарештованих на півострові - кримські татари. Але, наскільки я знаю, Путін - категорично проти звільнення кримських татар. У нього якийсь патологічний страх перед ними. Навіть президент Туреччини Реджеп Ердоган з ним говорив з цього приводу, я, правда, не знаю, якою була відповідь. На початку лютого Ердоган приїжджає в Україну, ми плануємо зустріч з ним.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві