RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Врятувати скарбницю: чому у Зеленського вирішили згадати про "стару гвардію" Януковича

Кого на Банковій вирішили зробити головними фіскалами країни

Кого на Банковій вирішили зробити головними фіскалами країни Офіс президента Фото: Getty images

Пізно ввечері в п'ятницю, 24 квітня, на екстреному засідання Кабінету міністрів було ухвалено рішення про звільнення глав Державної податкової служби (ДПС) Сергія Верланова і Державної митної служби (ГМС) Максима Нефьодова разом з їх заступниками. Замість них з високою мірою вирогідності вже на цьому тижні призначать чиновників часів президентства Віктора Януковича. Проте, схоже, Банкову не бентежить ні те, що потенційні наступники Верланова і Нефедова мають неоднозначну репутацію, ні те, що вони підпадають під дію закону про люстрацію. Чому так відбувається, і хто очолить податкову і митницю, читайте в матеріалі "Апострофа".

Прекрасний привід для відставки

За день до звільнення глав податкової і митниці міністр фінансів Сергій Марченко заявляв, що дані структури вимагають інституційних змін, але не звільнення чиновників. Однак уже наступного дня він подав на засідання Кабміну подання про їхню відставку. "Кадрові зміни в ДПС і ДМС назріли давно. Я це неодноразово підкреслював. У суспільстві давно існує критична маса нереалізованих надій щодо діяльності митниці та податкової. Навіть в докризовий час керівництво цих служб виявилося нездатним виконувати покладені на них завдання. У сучасних умовах їх перебування на посадах було ризиком забезпечення фінансової безпеки. Вони втратили довіру людей і повинні були піти. Це - перший крок до очищення фіскальних органів держави", - йдеться в офіційному прес-релізі Мінфіну.

Верланов і Нефедов були призначені на посади за результатами відкритих конкурсів - глава податкової був призначений ще за Порошенка в травні 2019 року, а головний митник отримав крісло вже за Зеленського - в липні 2019 року. І для ДПС, і для ГМС керівним відомством визначено міністерство фінансів.

Обидва чиновника вже довгий час були об'єктами критики за невиконання надходжень до бюджету. Крім того, Нефедов часто потрапляв в скандали, пов'язані з рівнем зарплати або відпочинком в закритих нічних клубах. Так, Нефедов, а також три його заступника протягом декількох місяців отримували надбавку в розмірі 300% окладу "за інтенсивність праці" і ще по 300% окладу "за виконання особливо важливої роботи". Також здійнявся скандал, коли в ЗМІ з'явилося відео, де він розважався на еротичної вечірці в оточенні напівоголених дівчат. Тусовка з елементами БДСМ проходила в одному з найдорожчих нічних клубів Києва "De Sad". Ще однією причиною відставки Верланова і Нефедова є те, що вони були вхожі в команду екс-міністра фінансів Оксани Маркаровой. Спочатку в Кабміні Володимира Гройсмана, а потім - Олексія Гончарука.

Останнім гучним скандалом - і прекрасним приводом для кадрових рішень - стала недавня заява колишнього міністра фінансів Ігоря Уманського про існуючі схемах в ДПС і ГМС, через які бюджет нібито недоотримує близько 5 млрд грн на місяць. Слова Уманського, який став днями радником глави Офісу президента, послужили каталізатором для створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради, яка повинна перевірити оприлюднені факти. У Кабміні вирішили не чекати результатів ТСК. І прибрали винуватців скандалу.

Утім, серед експертів говорять про те, що від фіскалів недобір коштів до бюджету не залежав. Президент інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак пояснює, що дана ситуація пов'язана з низкою факторів. По-перше, на початку 2020 року курс долара до гривні знизився на 15% від закладеного в бюджеті. По-друге, не проводилося розмитнення природного газу, що завжди приносило чималі ресурси в державну скарбницю. Справа в тому, що в газових сховищах знаходяться достатні запаси, і зараз купувати його не потрібно.

"Митні платежі, прив'язані до курсу долара, при закладеному в бюджеті курсі 29 грн/долар фактичний був менше 25 грн/долар. Газ не купували, запасів було достатньо, а споживання зменшилося. Цим можна пояснити зниження надходження в бюджет. В той же час, по митниці ми бачимо зростання статистики по тих товарах, які раніше не потрапляли в звіти. Йдеться, наприклад, про цифрові пристрої, одяг, які раніше ввозили за "сірими схемами". Тепер їх ховати стало складніше. Я думаю, що дії нових осіб на митниці і податкової почали створювати проблеми для тих, хто створював подібні схеми і користувався ними", - сказав "Апострофу" Козак.

Козак припускає, що на міністра фінансів Марченка міг чинитися серйозний тиск. Тільки цим можна пояснити різку зміну позиції з приводу Нефедова і Верланова.

Міністр фінансів Марченко Фото: УНІАН

У свою чергу політолог Петро Олещук в коментарі "Апострофу" зазначив, що після заяв про мільярдні махінації в службах державний апарат повинен був відреагувати на ситуацію. Очевидно, рішення звільнити керівників митниці та податкової здалося уряду найбільш оптимальним виходом із ситуації. У міністерстві фінансів призначили тимчасово виконуючим обов'язки керівника ДПС Ігоря Муратова (ДПС), а ГМС - Михайла Титарчука.

Але, вже пізно ввечері 25 квітня на сайті уряду було оголошено про проведення конкурсу на нового главу податкової служби. Документи приймаються тільки один день - до понеділка, 27 квітня, включно. Участь в конкурсі можуть взяти фахівці з досвідом роботи на посадах державної служби категорії "А" або "Б" або на керівних посадах на державній службі не менше 3 років. Конкурсний відбір має відбутися вже на наступний день - 28 квітня. Абсолютно очевидно, що збір документів від кандидатів буде проходити формально - подібна схема наприкінці минулого року відбувалася, коли прийом документів кандидатів на посаду в.о. глави Державного бюро розслідувань проводили якраз в новорічні свята. Як стверджували "Апострофу" інформовані джерела, це було зроблено спеціально для Ірини Венедиктової, яка встигла подати пакет документів для заняття даної посади.

Добре забуте старе

За інформацією "Апострофа", головними кандидатами в Кабміні на посади глав митниці і податкової називають Василя Цушка та Олексія Любченка. Цушко ще 23 квітня подав декларацію кандидата на посаду заступника міністра фінансів. До слова, на сьогоднішній день у міністра фінансів уже є шість заступників. Можна припустити, що Цушку готують місце для перекладу на ГМС. Досвід роботи в державному секторі у нього чималий, обіймав посади голови Одеської обладміністрації, міністра економіки та внутрішніх справ, в період з 2010 по 2014 роки Цушко був главою Антимонопольного комітету України. Примітно, що саме в цей період група СКМ олігарха Ріната Ахметова сконцентрувала у своєму активі більшість теплоелектростанцій країни. Також варто відзначити дозвіл на покупку цілісного майнового комплексу київського ЦУМу на перетині вулиць Богдана Хмельницького і Хрещатик, банку "Ренесанс Кредит" (пізніше об'єднаний з ПУМБ). На президентських виборах 2014 року Цушко висував свою кандидатуру, але відмовився від участі. Після цього зник з політичного горизонту.

Відповідно до закону про люстрацію, колишній глава АМКУ не має права обіймати посади в державному сектору протягом 10 років. Однак в реєстрі люструвати чиновників, прізвище Цушка відсутнє. Так само, як і претендента на главу податкової - Любченка, який до 2011 року обіймав посаду заступника голови Державної податкової адміністрації. Після звільнення працював помічником народного депутата Віктора Тимошенка, який входив до так званої групи "податківців" часів Віктора Януковича. Тимошенко, згідно з інформацією ЗМІ, є кумом впливого екс-податківця Іллі Павлюка, вони разом займалися виборчою кампанією "Зе"-команда в Київській області. Чутки про те, що Любченко може замінити Верланова, почали з'являтися на початку квітня. При цьому Любченко разом з міністром Марченком вже були на співбесіді в Офісі президента. Цікавий момент: у 2015 році Любченко також претендував на посаду голови податкової, але тоді вибір був зроблений на користь Романа Насирова.

"Колишній глава АМКУ не має права обіймати посади в державному секторі" Фото: УНІАН

Утім, обійти обмеження закону про люстрацію дозволяє лютневе рішення Європейського суду з прав людини, яке назвало документ порушенням прав. Постанова ЄСПЛ вступило в силу і є обов'язковим для виконання. І судячи з усього, не дивлячись на очікуваний скандал, на Банковій готові піти на призначення недолюстрованих "старих облич"...

Без нових осіб

Кадрова політика команди Володимира Зеленського вказує на те, що час "нових облич" у владі закінчився. На керівні посади повертають чиновників, які працювали за попередніх представників влади, пов'язаних з олігархічним капіталом, який, як відомо, щільно пов'язаний з державою.

"Це атака старої системи, в якої почалися проблеми. Те, як збираються призначати нових голів податкової та митниці, це ганебна практика, якою не користувалися навіть при Януковичі. Думаю, що люди яких призначать, забезпечуватимуть схеми для тих, хто допоміг з їх призначенням ", - говорить виданню Козак.

Політолог Олексій Голобуцький вважає, що заміна глав ДПС і ГМС є банальною боротьбою за ресурси, фінансові групи намагаються розставити там своїх людей. При цьому принципи боротьби олігархічних груп за вплив не змінюються: хтось заводить в парламент більшу групу депутатів, а комусь потрібно більше фінансових витрат для роботи з виконавчою владою.

"У ЗМІ пов'язують прем'єр-міністра Шмигаля з Ахметовим, але по біографії чиновників складно визначити лояльність того чи іншого олігарха. У нас нічого не змінюється. Якби це були люди не Ахметова, то Коломойського або Пінчука, або когось іншого. Зеленський і Єрмак тривалий час були під пресингом Коломойського, думаю, що поява Ахметова, на противагу йому, виглядає логічно. Просто через недосвідченість президента і його оточення, це так грубо робиться", - зазначив "Апострофу" Голобуцький.

Політолог Олещук каже, що пошук нових кадрів проходить за принципом, хто зараз готовий виконувати поставлені завдання. У нинішніх умовах часу для компромісних рішень немає.

"Немає часу, щоб виховувати нові особи не з системи. Є конкретні виклики, яким потрібно протистояти. Зробивши ці призначення на митницю і податкову, влада, безумовно, втратить репутаційно, але в підсумку може отримати результат з поставленої мети", - вважає політолог.

Як ми бачимо, від "dream team" першого року влади Зеленського не залишилося практично нікого. У свою чергу присутність впливу олігархічних груп, навпаки збільшується, що дасть про себе знати вже в найближчий час.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному