RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна врятована, Коломойський без "Привата": як Верховна Рада перемогла скандального олігарха

"Антиколомойський законопроект" ухвалений, але є нюанси

"Антиколомойський законопроект" ухвалений, але є нюанси Володимир Зеленський вітає прийняття законопроекту Фото: УНІАН

У середу, 13 травня, Верховна Рада на позачерговому засіданні заслухала звіт голови Нацбанку Якова Смолія та прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, а також, після місяців турбулентності, нарешті, ухвалила в другому читанні так званий "антиколомойський" законопроект, що дасть змогу Україні отримати транш Міжнародного валютного фонду. Правда, опоненти документа тепер лякають скасуванням його в Конституційному суді, а також реєструють постанови, що блокують його підписання. Детальніше про те, що відбувається в стінах парламенту, читайте в тексті "Апострофа".

Верховна Рада пройшла довгий шлях до позачергового засідання, на якому був проголосований у другому читанні законопроект № 2571-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності", або по-простому - "антиколомойський закон". Проголосувавши за перше читання ще в кінці березня, парламенту знадобилося майже півтора місяці, щоб таки ухвалити документ, так як опозиційно налаштовані до нього депутати, в основному, з умовною групою олігарха Ігоря Коломойського закидали його рекордною кількістю правок - 1658. Найбільше відзначився нардеп Антон Поляков, вигнаний з "Слуги народу" ще минулої осені: він подав 6033 поправок. Також є група депутатів, які подали більше тисячі правок - голова депутатської групи "За майбутнє" Віктор Бондар - 1911 правок, нардеп від СН Дмитро Чорний - 1781 правку, нардеп-мажоритарниця від СН Ольга Василевська-Смаглюк - 1689 правок, і її колеги з президентської фракції Олег Дунда - 1656 правок, Сергій Демченко - 1463 правки, Олександр Дубинський - 1199 правок.

Якби Верховна Рада йшла за класичною процедурою розгляду законопроекту, то, як раніше говорив нашому виданню народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк, це розтягнулося б не менше, ніж на півроку. Тому в парламенті вирішили поставити хрест на "правочному тероризмі", і ухвалили зміни до регламенту, які дали змогу розглянути цей законопроект за спецпроцедурою. Зокрема, всі правки, подані до законопроекту, були розглянуті, але не в залі парламенту, а в комітеті. В результаті, таблиця з правками, за словами депутатів, зменшилася в 72 рази до 230 правок, які і підтримав комітет. Їх і винесли в зал для голосування в середу, 13 травня.

Ще напередодні низка депутатів розповідала, що є певні проблеми зі збором голосів за документ серед фракції "Слуга народу". "Поки у нас своїх в районі 190 депутатів, Офіс президента не сильно зараз займається збором голосів, в основному, це робить Арахамія (голова фракції, - "Апостроф"), але і він був не дуже активним", - коментував один з депутатів не під запис.

Але особливої паніки через це не було, оскільки про свою готовність підтримати законопроект у другому читанні заявляли фракції "Голос" та "Європейська солідарність". Також документ підтримала депутатська група "Довіра", яка часто голосує за потрібні Банковій законопроекти.

Надихнути депутатів на правильне голосування приїхав і президент Володимир Зеленський, який завжди виступає з трибуни, якщо в залі розглядається якийсь важливий документ, який потрібно прийняти. Депутати називають такі кроки психологічним впливом, оскільки його присутність досі впливає на тих, хто сумнівається. Незважаючи на низку критичних заяв з трибуни, зокрема, від лідера "Батьківщини", яка до слова, реєструвала схожий законопроект про неповернення банків колишнім власникам, а також, стогонів депутатів групи Коломойського, документ все ж був проголосований 270 голосами, з яких "слуги народу" дали лише 200 голосів.

Після голосування голова фракції висловив надію, що документ буде підписаний вже сьогодні, проте відразу ж після засідання всюдисущий нардеп Антон Поляков зареєстрував постанову про скасування законопроекту, що вже носить традиційний характер. Тепер, поки Рада не проголосує за неї, спікер не зможе підписати законопроект. Крім того, опоненти вже погрожують скасуванням документа в Конституційному суді, на який, до слова, має вплив олігарх Ігор Коломойський. Також після голосування міністр юстиції Денис Малюська написав, що опоненти звернуться і до Європейського суду з прав людини.

"Банківський закон. Mission completed. Ну ok, не зовсім, попереду ще Конституційний суд і швидше за все, Європейський суд з прав людини, але перший етап пройдено", - написав міністр юстиції.

Деякі ж депутати після голосування говорили, що все, що сталося - цілком прогнозований сценарій. "Банкова спочатку пішла на це, торгуючись і з МВФ, і з Коломойським, не ухвалили законопроект відразу, хотіли виторгувати щось від МВФ, в результаті вийшло як вийшло", - прокоментував "Апострофу" один з нардепів.

Але як би там не було, тепер Україну вже в кінці травня чекає транш в розмірі 1,75 млрд доларів від МВФ за скороченою програмою Standby. Що ж стосується майбутнього "ПриватБанку" та Коломойського, то багато експертів говорили про те, що олігарх заради відновлення контролю над банком (а схоже, він не втрачає надій отримати банк назад, незважаючи на прийняття закону ВР) продовжить атаки на главу Нацбанку Якова Смолія з допомогою підконтрольних собі народних депутатів. Проте, керівник регулятора успішно виступив з доповіддю перед парламентаріями . Таким чином, питання з "Приватом" найближчим часом буде перенесене в суто юридичну площину. На думку експертів, судові чвари з цього питання можуть розтягнутися на роки.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли