RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Битва "збитих льотчиків": хто зірве куш у Великому Львові

Садовий поки є головним претендентом на мерське крісло

Садовий поки є головним претендентом на мерське крісло Фото: Getty images

"Апостроф" продовжує аналізувати передвиборчі розклади в регіонах. Вивчивши ситуацію у Києві, столичному регіоні і Дніпрі, ми перенесемося на захід України до Львова, де зараз розгортається боротьба між політичними силами, які серйозно "підсіли" на всеукраїнському рівні, але мають високі шанси зберегти вплив на місцях.

"Відлуння" рейтингу після відходу Вакарчука

Пандемія коронавірусу і пов'язані з нею карантинні обмеження багатьом політичним гравцям ускладнили виборчу кампанію на майбутніх місцевих виборах. Вулична агітація фактично зірвана, а з огляду на ризики другої хвилі коронавірусу, навряд чи буде запущена. Ситуація, що склалася, як це не парадоксально, грає на руку діючих мерам великих міст. Основною темою для піару останніх в нинішній ситуації стає боротьба - правда, тільки на словах - за права виборців. Про нові дорогі, прокладені мережі та інші інфраструктурні успіхи на тлі істерії, пов'язаної з коронавірусом і супутньою економічною кризою, можна навіть не згадувати...

Як і в більшості великих міст України, у партії "Слуга народу" у Львові немає реальних кандидатів на посаду голови міста, а місцеві політичні партії входять у виборчий процес з низкою організаційних проблем. Фактично майбутні вибори в місті Лева можуть стати боротьбою "збитих льотчиків", для яких місцеві вибори - чи не єдина можливість хоч якось "зберегтися" на політичній карті країни.

Президентські і парламентські вибори 2019 року показали неприйняття команди Зеленського Львівською областю. Це єдиний регіон, де на президентських виборах переміг Петро Порошенко, отримавши підтримку більше 62%. Позачергові парламентські вибори в області виграла партія "Голос", яку вів на вибори музикант Святослав Вакарчук. Кандидати від "Слуги народу" перемогли тільки на двох округах з 12-ти.

Але минув рік, а "Голос" фактично розсипався. Рішення Вакарчука скласти мандат народного депутата сильно вдарило по позиціях даної політичної сили. Незважаючи на двозначні натяки політика про можливість балотуватися на виборах мера Львова, шанси у нього невисокі. Відмовившись, вже вдруге від мандата, співак завдав репутаційної шкоди не лише собі, а й політичній силі, яку багато хто на Львівщині бачив альтернативою "Самопомочі" і "Європейської солідарності".

А зараз все відбувається з точністю до навпаки. У квітні рейтинг "Голосу" був на рівні 19%. Для порівняння, на парламентських виборах 2019 року партія набрала в області 23% голосів виборців. Зараз же рейтинг партії, з якої пішов фронтмен, піде в піке. За словами координатора Львівського обласного відділення Комітету виборців України Миколи Бучина, все йде до перетікання значної частини прихильників "Голосу" до "Європейської солідарності" і "Самопомочі".

"Політична активність потенційних кандидатів на посаду мера Львова, як і місцевих осередків політичних партій в цілому, спостерігалася у другій половині березня і в квітні під час карантину. Станом на середину червня активної діяльності не спостерігається, відбувається, скоріше, підготовча організаційна робота по формуванню команд і розробці стратегій виборчої кампанії. Серед потенційних кандидатів, які використовують борди, можна побачити Ігоря Васюника (екс-нардеп та колишній віце-прем'єр-міністр, - "Апостроф") і Ярослава Рущишина (чинний народний депутат від партії "Голос")", - розповідає "Апострофу" Бучин.

Ярослав Рущишин Фото: tvoemisto.tv

Ярослав Рущишин до недавнього часу розглядався як реальний кандидат від "Голосу" на посаду мера міста. Підтримку народному депутату повинна була організувати розгалужена мережа агітаторів, що залишилася після виборів. Підтримає представника "Голосу" і Українська Галицька партія, яка офіційно на своєму сайті називає Рущишина своїм давнім другом і партнером. Але це мало допоможе, оскільки, як зазначають експерти, особистий рейтинг кандидата від "Голосу" - невисокий, а ставлення до нього - вкрай неоднозначне через його зв'язки з податковою і митною вертикаллю, які у Львівській області (втім, як і в інших регіонах) часто звинувачуються в корупції.

Знову "гречка" і до чого тут "Євросолідарність"

Як ми писали вище, організовувати масові заходи в умовах обмеження зараз неможливо, а працювати з виборцем якось потрібно. До скасування карантину штаби кандидатів вирішили використовувати традиційні для українських виборів пакети допомоги, більш відомі як "гречка".

"Карантинне гречкозасівання" у Львові було і є скоріше правилом, ніж винятком. Під час нашого першого моніторингу у квітні ми зафіксували Великоднє, продуктове або медичне "гречкозасівання" від 12 депутатів Львівської міськради - від п'яти партій. При цьому, тут же ми побачили активність нардепа "Голосу" Рущишина. Піарився і лідер УКРОПу (а нині - один з керівників партії "За майбутнє", заснованої людьми, пов'язаними з олігархом Ігорем Коломойським, - "Апостроф") Тарас Батенко. У нашому другому моніторингу ми відмітили "гречку" від місцевих осередків 6 партій. Від "Європейської солідарності" цим, зокрема, займалися Олег Синютка з Миколою Княжицьким і Володимиром В'ятровичем", - розповідає "Апострофу" аналітик львівського відділення руху "ЧЕСНО" Олексій Роговик.

Кандидатура народного депутата Олега Синютки зараз є досить перспективною - екс-голова Львівської ОДА часів Петра Порошенка на цих виборах буде основним конкурентом чинного мера Андрія Садового. Заслугою Синютки багато експертів називають перемогу Порошенка у Львівській області. Також з фігурою львівського політика пов'язують нейтралізацію впливу в області Андрія Садового. Насамперед за рахунок "сміттєвого скандалу", який сильно вдарив по рейтингу чинного мера.

За інформацією "Апострофа", серед тих, хто допомагає Синютці вести виборчу кампанію, варто виділити Ігоря Гриніва, який розробив на президентських виборах 2014 року виборчу стратегію для Порошенка. Також віп-агітаторами претендента на крісло мера Львова є народні депутати В'ятрович та Княжицький. За словами Роговика, ЄС вже відкрила новий офіс в одному з найбільш густонаселених районів міста.

Лебедина пісня Тягнибока

Проте, Синютці ще потрібно чимало зробити, щоб потрапити до другого туру. Головним конкурентом чинного мера Львова Садового експерти називають представника ВО "Свобода" Руслана Кошулинського. У другому турі виборів мера в 2015 році екс-віце-спікер Верховної Ради отримав підтримку більше 12% виборців. У поточних рейтингах Садовий і Кошулинський займають перше і друге місця серед симпатій львів'ян.

Руслан Кошулинський Фото: galinfo.com.ua

Сам Кошулинський поки з обережністю говорить про свої амбіції на майбутніх виборах. "Ще рано про це говорити, не хотілося б зробити фальстарт. Давайте поговоримо, коли вибори оголосять, є сумніви, що вони взагалі відбудуться. Дивіться, в бюджеті грошей немає, обіцяють другу хвилю коронавірусу", - сказав "Апострофу" Кошулинський.

Небажання поспішати з офіційним стартом кампанії з боку Кошулинського можна зрозуміти. Участь представників "Свободи" у виборах мера Львова може стати для партії "лебединою піснею". За останній час партія встигла розгубити більшу частину своїх виборців в області. "Свобода" поступово втрачає позиції в місцевих радах регіону: ще в 2010 році у партії було більшість - 55 мандатів у Львівській міськраді і 40 в облраді, а вже в 2015 році їх число скоротилося до 8 і 12 відповідно. На позачергових парламентських виборах 2019 року "Свобода" не змогла подолати виборчий бар'єр, більш того, у Львівській області партії зайняла лише п'яте місце отримавши 5,46% голосів. Сьогодні партія знаходиться в складному становищі - в партії багато хто не вірить в реінкарнацію цієї політсили на чолі з Олегом Тягнибоком. В результаті, навіть зараз, на старті кампанії, у "Свободи" продовжують відколюватися цілі партійні осередки.

"Кошулинський має стабільне друге місце, однак майже гарантовано програє у другому турі Садовому. Тому зміна глави Львова може статися лише за умови, якщо хтось із впливових кандидатів зможе об'єднати навколо себе лідерів громадської думки, інших потенційних кандидатів, мобілізувати ресурси та електоральну підтримку. Або Кошулинський підтримає когось із кандидатів, хто має шанси в другому турі подолати чинного мера", - каже Бучин. Але у відмову "свободівця" йти на вибори віриться слабо: в іншому випадку у міськраді колись домінуюча партія отримає дірку від бублика...

Чому Садового підтримають "слуги"

Не поспішає повідомляти про свою участь в майбутніх виборах і Садовий, який керує Львовом з 2006 року. Більш того, після перемоги Зеленського і "Слуги народу" в 2019 році, він заявляв, що не буде балотуватися на виборах 2020 року, а замість цього хоче зайнятися загальноукраїнськими питаннями. Сьогодні Садовий має найвищий рейтинг серед потенційних кандидатів.

Як не дивно, але карантинні обмеження, навпаки, працюють на підвищення його рейтингу. Не в останню чергу, через близькість до нинішньої влади. На початку червня мер Львова разом з головою обласної державної адміністрації Максимом Козицьким звернулися до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням дозволити часткове пом'якшення карантину. Через деякий час Козицький очолив обласну організацію "Слуги народу". Цікаво те, що в 2015 році Козицький балотувався в депутати Львівської облради від партії "Самопоміч", лідером якої був Садовий. На сьогоднішній день мер Львова формально відійшов від керівництва партією, але на майбутніх виборах буде мати її підтримку. На тлі високого індивідуального рейтингу мер зможе провести в міськраду фракцію.

У цілому лояльний до влади Садовий вельми вигідний Банковій. По-перше, тому що у "слуг народу" немає більш-менш вартого кандидата на посаду мера міста. Серед найімовірніших претендентів називають відомого дипломата, посла України в Польщі Андрія Дещицю і народного депутата Ірину Верещук, яка, втім, поки офіційно заявляє про бажання балотуватися в мери Києва. В крайньому випадку, можна відправити в мери главу ОДА Козицького, але це малоймовірно. По-друге, програш Садового не вигідний Офісу президента хоча б з тієї простої причини, що тим самим це дозволяє закріпитися у Львові або "Свободі", або "Євросолідарності". Посилення даних політичних сил (і особливо останньої) явно не на руку команді Зеленського.

Андрій Садовий Фото: 032.ua

Кому дістануться крихти

Про наближення виборів свідчить і міграція депутатів Львівської міськради та інших рад. П'ять депутатів покинули фракцію "Самопоміч", депутат від "Народного контролю" перейшла в "Громадянську позицію". Очікується, що команда "Народного контролю" разом з її лідером у Львові Валерієм Веремчуком створить новий політпроект "Варта". Львівський УКРОП вже встигли перейменувати в "За майбутнє". Також будуть шукати своє щастя "рухівці", які до сих пір - за традицією - мають свій невеликий електорат на Галичині.

"Наближення конкуренції істотно піднімає градус в обговоренні таких тем, як рішення Кабміну про створення Львівської ОТО (об'єднані територіальні громади, - "Апостроф"), "сміттєва дилема", коронавірус, комунальні та інші проблеми міста і області", - розповідає Роговик.

Новий адміністративно-територіальний поділ України, на який планують перейти ще до осінніх виборів, в рази збільшує вартість і цінність перемоги. Насамперед мова йде про об'єднані територіальні громади, близькі до кордону з Польщею - місцях концентрації контрабандних потоків. Також не варто забувати про "золоті" землі навколо Львова. Нещодавно Кабмін, затвердивши план створення Львівської ОТО, серйозно підіграв Садовому, який давно намагався домогтися розширення меж міста за рахунок околиць. Тепер "великий Львів", який увібрав навколо себе десятки тисяч гектарів елітної землі, стає вельми перспективним місцем для забудовників. Що робить боротьбу за крісло мера Львова ще більш запеклою.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному