RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

"Корабельна сосна" і "діти низької якості": чому "слуги" не вилазять зі скандалів

Ігор Петренко вважає, що на сьогодні у політиці безліч випадкових людей

Ігор Петренко вважає, що на сьогодні у політиці безліч випадкових людей Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

За декілька останніх днів український медіа-простір і соцмережі сколихнули два скандали за участю нардепів пропрезидентської партії "Слуга народу". Перший пов'язаний із розмовою голови партії "Слуга народу" Олександра Корнієнка із Давидом Арахамією щодо колег-жінок. Інший – із заявою голови Комітету соціальної політики та захисту прав ветеранів Верховної Ради Галини Третьякової, що у безробітних людей народжуються "діти низької якості".

Обидва скандали свідчать не лише про низьку політичну культуру нинішньої влади, а й про низьку культуру українського суспільства, яке сприймає такі скандали як належне і обмежується лише жартами на їхню тему. Таку думку висловив "Апострофу" політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

У скандальну ситуацію з Іриною Аллахвердієвою потрапив, швидше, Корнієнко – Арахамія там більше підтакував. Вони вчергове провалили комунікацію, оскільки від самого початку найкращим варіантом було те, що зробив Корнієнко в останньому відео. Але він мав просто вибачитися, сказати "сонце в голову напекло, тому так себе і повів". Натомість він сказав, що частина розмови стосувалася не Аллахвердієвої, а Тетяни Домбровської. Тож зараз Корнієнко потрапив аж у два "зашквари". Також не треба було розповідати, що то було замовне відео. Але я розумію, що його спонукало до цього – те, що сплили темники про висвітлення цього скандалу.

Насправді, у нас в країні це нормально – усі так роблять, розсилають меседж-бокси для певної реакції. До речі, цей меседж-бокс доволі непогано зроблений. Проблема в тому, що його злили, і в самому ставленні політиків до цього скандалу. Можна ж було вийти і сказати: перепрошую, сказав, не подумавши. Нікого ні в чому не звинувачувати, взяти на себе відповідальність – і все. І тоді б все швиденько могло б минути.

Також мала б бути реакція зі сторони фракції "Слуга народу". Корнієнко сам керівник, але потрібно було б якесь покарання. Ми пам'ятаємо Богдана Яременка – тоді скандал закінчився його відставкою (з посади голови Комітету з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва, - "Апостроф"). Навряд зараз партія готова до відставки Корнієнка, але його слова сколихнули багатьох колег. Вони кажуть, мовляв, якщо керівник фракції собі дозволяє так до однієї колеги ставитися, називати "корабельною сосною", то це є показником ставлення і до інших членів фракції.

Між "слугами" були "тьорки", Зеленський викликав фігурантів скандалу, але покарання для них повинно мати більш публічний характер. Можливо, варто було застосувати якісь матеріальні стягнення. Наприклад, кнопкодави перераховували свою зарплату на благодійність.

Читайте: Корабельна сосна, але не та: в скандалі зі "слугами народу" стався несподіваний поворот

Скандал показує і саму змістовність партії. Виходить, що вона складається з купи випадкових людей, з кількох каст: є вища, яка може дозволяти собі що завгодно говорити, а є нижчі, які мають лише слухати.

Але я сумніваюся, що скандал вплине на рейтинг "Слуги народу". Я не побачив, щоб у суспільства був якийсь серйозний відгук на подібні заяви. Фактично, як вони і написали в темниках, що чоловічі розмови – це "окей", до них треба ставитися більше з посмішкою. Так суспільство і сприйняло цю ситуацію. Більшість вважає, що це неприйнятно, але загалом нормально. Плюс до всього, у Корнієнка не було умислу – він же не вийшов і не почав розказувати, що, мовляв, Аллахвердієва – "баба-огонь, корабєльная сосна" тощо. Він сказав це у приватній бесіді, яка була підслухана. Звісно, це є демонстрацією певної політичної культури, ставлення до своїх колег. Це питання гендерної і соціальної нерівності – ти депутат, вона депутат, ви перебуваєте у рівних умовах. Очевидно, що це неприйнятні речі, але вони були зроблені, швидше, через політичну недосвідченість.

Щодо заяв Галини Третьякової – треба розділити мухи і котлети. Логіка висловлювань, я вважаю, була правильною. В Україні на сьогодні дійсно є така практика, що малозабезпечені люди із дуже часто неблагополучною спрямованістю заводять дітей виключно для того, щоб отримати виплати. А потім ці діти або в інтернат потрапляють, або так і живуть із батьками, які є алкоголіками чи наркоманами. Але формулювання Третьякової – "діти низької якості" – ні в які ворота не лізе, тому що сама дитина не може бути вищої чи нижчої якості. Це питання виховання і умов проживання дитини, це не означає, що вона, як особистість, є низької якості. Цю частину висловлювання я засуджую і вважаю, що пані Третьякова не мала права так казати. Такі слова не є показником її професіоналізму і не відповідають статусу політика.

Фактично політична відповідальність для політиків настає, коли приходить час виборів, і стає видно – проголосують за них люди чи ні. Зараз особливого відгуку суспільства на ці скандали немає. Соцмережі вибухнули, ситуацією скористалися опозиціонери. Але для більшої частини суспільства – це привід для мемів і стікерів у телеграмі.

Ситуація відображає певною мірою і культуру самого українського суспільства, яке вважає нормальним порадити пенсіонерці продати собаку, щоб сплатити за комуналку; для якого – сосна, то й сосна. Багато ляпів було. Давайте згадаємо, як прем'єр Гончарук із керівником Нацбанку обговорюють, як би, за їх словами, недалекому президенту пояснити прості речі ще простіше. Це теж вияв низької політичної культури. Такі ситуації підкреслюють, що купа людей у політиці зараз просто випадкові, які не знають правил поведінки у політиці, правил елементарного етикету. Але ж люди за них проголосували, дали їм мандат.

Я думаю, що від цих ситуацій голови поки не полетять. Але якщо буде ще якийсь зашквар із Корнієнком, то про нього задумаються. Насправді, у нього не сильні позиції, він не користується особливим авторитетом серед "слуг народу". Будуть вибори, і вони покажуть – чи здатна ця людина будувати партію. Але проблема в тому, що розмова стосувалася президента – що він, мовляв, аж застрибає і всяке таке. Якби це стосувалося виключно Корнієнка, його могли б поштовхати свої, всередині фракції, як я уже сказав, була серйозна дискусія і скандал через ставлення до своїх колег. Але згадка у розмові Зеленського погіршує ситуацію.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли