RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

З речами на вихід: хто займе місце скандального "слуги" Яременка

На пост глави комітету з міжнародної політики висунуто 6 кандидатів

На пост глави комітету з міжнародної політики висунуто 6 кандидатів Фото: unian

У вівторок, 26 листопада, має бути обрано нового голову парламентського комітету з міжнародної політики та міжпарламентського співробітництва. Замість Богдана Яременка, який подав заяву про відставку з поста глави комітету в зв'язку з секс-скандалом, зараз називаються, принаймні 6 кандидатів на його місце. "Апостроф" розбирався, хто стане найбільш вірогідним головою важливого парламентського комітету, який має неабиякий вплив на міжнародні стосунки України.

Внутрішні вибори

11 листопада на закритому засіданні фракції "Слуга Народу" в КВЦ "Парковий", депутати СН прийняли заяву Богдана Яременка про відставку з поста голови парламентського комітету з міжнародної політики та міжпарламентського співробітництва. Нагадаємо, що Яременко під час засідання парламенту був помічений за листуванням з дівчатами легкої поведінки, що призвело до гучного скандалу. Фракція вирішила визначити главу нового комітету через процедуру праймеріз. До цієї процедури "слуги" приступили 25 листопада.

В анонімному Telegram-каналі "Практика влади" з'явилося повідомлення з описом процесу виборів всередині фракції. Згідно з ним, всі бажаючі "слуги" повинні визначитися зі своїм кандидатом та вислати його ім'я заступнику голови фракції. Дедлайн подачі голосу - понеділок, 25 листопада, 23:00.

Відзначається, що формула голосування спочатку була визначена в пропорції - президент Володимир Зеленський (50%), так званий "блок-пакет"; голосу малої фракції (заступники) - 20% і вся фракція (30%). Пізніше пропорції між Офісом президента та всією фракцією були змінені на паритетні.

Вибори нового глави комітету призначені на вівторок, 26 листопада. Відповідно до Регламенту Верховної Ради, кандидати на посади голови комітету, першого заступника, заступника голови та секретаря комітету затверджуються Погоджувальною радою ВР. Після цього депутати Ради ухвалюють рішення на засіданні парламенту. Оскільки наступний пленарний тиждень запланований на 2-6 грудня, то Богдан Яременко вже може починати звільняти кабінет голови комітету.

Чудова шістка

Різні джерела у фракції та анонімні Telegram-канали, які пов'язані з депутатським корпусом, називають 6 основних кандидатів на пост голови комітету. У списку перебувають кандидатури Святослава Юраша, Єлизавети Ясько, Михайла Ананченка, Галини Михайлюк, Олександра Мережка та Марини Бардіної.

Найбільш перспективною кандидаткою співрозмовники "Апострофа" вважають Галину Михайлюк. "Михайлюк пов'язують з групою Авакова - Геращенка. Вона юрист, правознавець і на сьогоднішній день - найбільш ймовірна кандидатура, по якій відсутній компромат", - повідомило джерело.

Михайлюк з 2012 року за сумісництвом працювала доцентом кафедри міжнародного та європейського права Національного університету "Києво-Могилянська академія". З 2013 року вона була доцентом факультету державних та економічних наук Українського вільного університету в Мюнхені. У 2015 році Михайлюк призначили радником з питань підготовки законів Консультативної місії Європейського Союзу в Україні. У 2016 році була гостьовим лектором Університету Арканзасу в США. Сьогодні вона - заступник голови Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності, член постійної делегації в Парламентській асамблеї НАТО.

Ще один перспективний та майже "чистий" кандидат - Олександр Мережко, експерт з впровадження системи E-government та народовладдя. Завідувач кафедри права Київського національного лінгвістичного університету. Брав участь в конкурсі суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Мережко в ході своєї наукової діяльності "відзначився" вивченням агресії Росії проти України в контексті міжнародного права. Серед іншого, він висловив цікаву думку про геополітичний вектор України: "Поганий мир краще, ніж добра війна. Тому що коли люди гинуть щодня, це погано. Чи маємо ми право міркувати про високу геополітику, якщо ми повинні зробити все, аби припинити це? Є таке гасло - "Мир на наших умовах". Але я запитав: колеги, ви, серйозно в це вірите? Нам доведеться прийти до якогось компромісу, як би жахливо це не звучало. А компроміс передбачає поступки з того та іншого боку".

Серед менш ймовірних кандидатів помічник мера Сум - Михайло Ананченко. У своєму профілі в Facebook він називає себе "студентським президентом України" та головою Української молодіжної ради. У Ананченка є фотографії разом із колишнім заступником голови СБУ Владиславом Бухарєвим.

Ще один кандидат - Святослав Юраш, екс-керівник з комунікацій творчого об'єднання Babylon'13 - наймолодший член команди Зеленського в парламенті. Він відповідав за зовнішню політику та діджитал-напрямок. У 2019 президент Петро Порошенко нагородив Юраша за участь в Євромайдані орденом "За заслуги" III ступеня. Батько - Андрій Юраш - директор департаменту у справах релігії та національностей Міністерства культури.

Деякі пропозиції пана Юраша на посаді голови комітету опублікував анонімний Telegram-канал "Темний лицар".

Єлизавета Ясько - український політолог, експерт з питань культури. Продюсер фільму "Крим: брудний секрет Росії", віце-президент (VP of Social Impact & External Relations) в blockchain-стартапі та музичному лейблі Younk. Пані Ясько часто критикують за навчання в Московському державному університеті. Сьогодні вона голова української делегації в ПАРЄ. Саме необхідність суміщення двох посад - голови комітету і керівника делегації в ПАРЄ - знижує ймовірність її призначення.

Марина Бардіна - експерт з питань рівних прав та можливостей чоловіків та жінок. Помічниця народного депутата VIII скликання Сергія Лещенка. Її можливе призначення викликає палкі суперечки серед депутатів.

Всі кандидати вже подали свої програми на посаду голови комітету. Поки що прогнозувати переможця доволі складно. На даний момент зрозумілим є лише одне: виграє той, за чиєю спиною стоїть більш впливовий покровитель.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному