RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Любитель булочок: чи посадять за хабар нардепа Юрченка

Корупційний скандал може мати вихід на Банкову

Корупційний скандал може мати вихід на Банкову Олександр Юрченко Фото: УНІАН

В українському політикумі розгорається новий скандал. НАБУ підозрює нардепа від "Слуги народу" Олександра Юрченка в отриманні хабара за лобіювання закону про побутові відходи. "Слуга" вже написав заяву про вихід з фракції, але генеральний прокурор Ірина Венедиктова не спішила виписувати підозру, за що отримала порцію критики. Однак ранком 17 вересня вона заявила, що все ж зробила це. Суд взяв під варту ймовірного помічника Юрченка Івана Фіщенка, який нібито служив посередником при передачі грошей, залишивши йому право внести заставу в розмірі 1 млн 552 грн. Однак зі справою проти самого нардепа можуть виникнути великі труднощі.

Як НАБУ вийшло на Юрченка

Юрченко потрапив до Верховної Ради як мажоритарник від "зелених", вигравши вибори в Голосіївському районі Києва. До початку політичної кар'єри Юрченко був активістом - виступав як на стороні місцевих жителів, так і забудовників. Наприклад, пропонував частково забудувати територію школи №85 на тій підставі, що вона з російською мовою викладання. Правда, мешканцям навколишніх будинків ця ідея явно сподобалася, тому з цього нічого не вийшло.

У парламенті Юрченко став головою підкомітету ВР з питань поводження з побутовими відходами, де нібито і розгорнув свою корупційну діяльність.

15 вересня в НАБУ опублікували відео та аудіозаписи розмов, з яких випливає що влітку 2020 року детектив Демченко під прикриттям вийшов на негласного помічника Юрченка Івана Фіщенка з пропозицією посприяти внесенню правок до законопроекту про переробку побутових відходів та посприяти будівництву в Україні заводу. Далі відбулася зустріч з самим Юрченком, який погодився внести правки на певних умовах, які слід обговорювати з Фіщенком.

2 серпня помічник повідомив Демченка зі свого номера в месенджері про те, що він повинен передати йому 13 тисяч доларів за внесення зазначених правок. 7 серпня Фіщенко і Демченко знову зустрілися в "Веранді на Дніпрі", і помічник "Слуги народу" отримав витребувані їм 13 тисяч доларів.

20 серпня відбулася ще одна зустріч, на якій обговорювалася підтримка комітетом внесених правок і вартість "послуг".

"А за кількістю булочок ми визначитися можемо? Щоб я сказав інвесторам:"Дивіться, на 10 вересня мені потрібно спекти стільки-то булочок, там, з начинкою такою-то", - запитав детектив.

Нардеп відповів: "Дивись, я думаю, загальний банкет - це буде приблизно ... ну, приблизно близько 200 кг. Всього. [...] З нашим обідом, з усім, з нашими порціями, абсолютно. Типу це на всіх, на весь банкет".

За це він обіцяв, що комітет однозначно підтримає внесені в законопроект правки й голосування в залі пройде гладко.

Нардеп відповів: "Ну звичайно. По-перше, ми залишок не отримаємо. По-друге, типу ... ну, типу люди ж. Там же купа людей теж, ну, ніяких. Вони розуміють, що вони мене зараз підтримають, коли я до них прийду з іншими питаннями. А так не прийду ніколи вже. Ну, типу якщо так пролетить історія".

При цьому агенту під прикриттям натякали не тільки на гроші, але й на 3% акцій майбутнього підприємства.

Як повідомили в НАБУ, операція повинна була тривати і далі, однак виник ризик витоку інформації. 10 вересня посереднику (неофіційному помічникові Юрченко) повідомили про підозру за ч.5 ст.27 ч.4 ст.368 КК України.

Неоднозначна реакція "слуг" і Венедиктової

У фракції монобольшості відреагували на цю історію дуже акуратно. Ніхто зі "слуг" не поспішає таврувати Юрченка злочинцем, але вітають його рішення вийти з фракції на час розслідування.

"Можливо, ми почуємо ще кілька дуже цікавих прізвищ у цій справі ... Поки я це не можу повідомити, тому що це поки на рівні чуток в парламенті", - сказав нардеп "Слуги народу" Олександр Качура журналістам.

Радник глави ОП Михайло Подоляк наголосив, що у президента не будуть втручатися в ситуацію навколо Юрченка, чекаючи закінчення розслідування.

"Призупинити членство до проведення остаточного розслідування. Зараз це оформляється документально. Винен? Позбавлення всього, голосування за "вихід з парламенту" і остаточна судова крапка. Нормальна ж практика. Втім, навіщо нам процедури і коректність? Досить просто прив'язати прізвище президента, спотворити поточну інформацію та все ... Чергове "звинувачення" готове", - сказав він.

Втім, подібна реакція Банкової багатьом здалася явно недостатньою - вже дуже очевидним та однозначним було побачене на опублікованих записах НАБУ.

Також було цікаво почути реакцію колишньої "слуги", генпрокурора Ірини Венедиктової, яка 15 вересня як раз прийшла в парламент. Згідно із законом, підписати підозра народному депутату може тільки вона, але поспішати з цим глава ГПУ не стала.

"На мою думку, без встановленого факту використання службового становища для одержання неправомірної вигоди, факту отримання неправомірної вигоди повідомити кому-небудь про вчинення такого посадового злочину неможливо. А матеріали, які мені сьогодні надали, не містять таких відомостей", - сказала Венедиктова нардепам.

При цьому вранці 17 вересня член наглядової ради "Укрзалізниці" Сергій Лещенко з посиланням на інсайдерів написав у себе в телеграм-каналі, що глава ГПУ все ж підписала підозра Юрченко.

Незабаром після цього в соцмережах президента Володимира Зеленського з'явився пост, в якому ця інформація фактично підтвердилася.

Слідом за цим Венедиктова опублікувала у себе в Facebook пост, в якому підтвердила, що дійсно виписала Юрченко підозру.

"Ми разом з прокурорами САП в цій справі провели кілька годин над вивченням матеріалів (підкреслюю - матеріалів, а не довідок або чернеток, складених від мого імені) цього кримінального провадження, в результаті чого я прийняла рішення і, відповідно - одночасно відповідальність, підписати підозру і клопотання про обрання запобіжного заходу - утримання під вартою", - написала вона.

Юрченко може стати Розенблатом-2?

Кілька років тому НАБУ опублікувало ще більш резонансні записи, які свідчили про можливу корупцію тодішнього нардепа Борислава Розенблата. Схема була схожою: агент під прикриттям провокує політика на хабар. Зустрічі фіксуються на відео і аудіо, але що в підсумку? Розенблат не тільки не сів, але ще й подав на Україну до Європейського суду з прав людини.

Борислав Розенблат

Чи може повториться історія і цього разу? "Апостроф" звернувся з цим питанням до юриста, адвоката Тетяни Іванової. За її словами, в суді перспективи у справи проти Юрченка вельми туманні.

"Якщо людина не вимагає хабар безпосередньо, то все інше - фантазії і припущення з того боку. А може людина цього не хотіла? Може їм здалося? Повинні бути залізні докази, які не викликають сумнівів. Це ж Кримінальне право, серйозні речі", - сказала адвокат.

"Легко в суді точно не буде, але хороші адвокати можуть його розвалити", - додала Іванова.

При цьому важливо відзначити, що в НАБУ напевно не опублікували всі наявні у них матеріали по цій справі. У разі, якщо детективи залишили "про запас" щось дійсно суттєве, то ситуація зі справою Юрченко може змінитися.

Ця історія може вдарити по Єрмаку

На опублікованому НАБУ відео є вкрай цікавий момент, який може говорити про ниточку, що тягнеться від Юрченка на самий верх українського політикуму.

Наводимо цей фрагмент:

Посередник: "Він не може. Його слухають, постійно, все. У нас було вже просто багато дуже моментів. Але він нічого взагалі".

Детектив: "У сенсі типу працюють по ньому?"

Посередник: "Звичайно. Він нічого, ну, це ж, Холодова людина".

Імовірно, тут може йти мова про ще одного нардепа "Слуги народу", впливового бізнесмена Андрія Холодова. Як повідомляли в листопаді журналісти "Схем", він має безпосереднє відношення до фірми-власниці кількох сотень МАФів для торгівлі сигаретами - ТОВ "Київ Маркет Солюшн".

Крім того, за чутками, Холодов знаходиться в тісних ділових відносинах з главою Офісу президента Андрієм Єрмаком. Більш того - "слуга"-ларьочник зіграв не останню роль в пам'ятному примиренні ОП з Віталієм Кличком минулої осені, якого тодішній глава ОП Андрій Богдан дуже хотів зняти з посади голови КМДА. В цьому примиренні у Холодова міг бути свій діловий інтерес, оскільки війна з Кличком могла сильно зашкодити його бізнес-інтересам в Києві. А Богдан має щільні зв'язки з його конкурентом, бізнесменом Андрієм Вавришем, який в свою чергу, конфліктує з Єрмаком.

До кінця невідомо, що насправді є у детективів НАБУ на Юрченка, але якщо його змусять співпрацювати, то можливо він розповість не тільки про "любителей булочок" в комітеті, а й про те, кому йшли гроші з тих, хто сидить вище. Поки ж ми спостерігаємо черговий удар по і так падаючому рейтингу Зеленського, який неодноразово обіцяв українцям боротися з усіма проявами корупції найжорсткішим чином. На ділі ж Україна отримала Розенблата №2, всі негаразди якого обмежилися виходом з фракції, після чого він і далі спокійно ходив по Верховній Раді з мандатом...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному