RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Кадрові п'ятнашки: чому у Зеленського знову змінюють глав ОДА

На країну чекає чергова хвиля кадрових пертурбацій

На країну чекає чергова хвиля кадрових пертурбацій Офіс президента на Банковій Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Як і очікувалося, слідом за провалом на місцевих виборах Київ вчергове запустив процес перезавантаження губернаторської вертикалі. Кабінет міністрів вже прибрав з посад глав Одеської (Маскіма Куцого), Івано-Франківської (Віталія Федорова) Сумської (Романа Грищенка) та Миколаївської (Олександра Стадника) областей. І це ще не кінець. Кандидати на більшість звільнених посад вже узгоджені урядом. Справа залишається лише за підписом президента Володимира Зеленського. Втім, є всі підстави припускати, що невдача на виборах це лише привід для зачистки неугодних людей в регіонах, і декількома відставками справа не обмежиться. "Апостроф" розповідає, що відбувається з губернаторською вертикаллю в Україні.

Банкова змінює стратегію

Перехід заступника голови Офісу президента Сергія Трофимова в статус радника ставить жирний знак питання над долею більшості голів ОДА, оскільки їх саме він їх відбирав та проводив співбесіди. До того ж формальний привід для відставки (погані результати "Слуги народу" на виборах) є майже у всіх.

"Спадкоємцем" Трофимова (поки неофіційно) став заступник глави ОП Кирило Тимошенко, який раніше займався на Банковій медіапитаннями, тому його методи роботи з регіонами зараз - таємниця за сімома печатками. До того ж немає впевненості в тому, що він буде керувати напрямком самостійно - глава ОП Андрій Єрмак давно хотів наростити вплив в цьому питанні, а Тимошенко поки що не видається такою незалежною фігурою як Трофимов.

"В ОП йдуть серйозні перестановки, що природно. Люди, які працювали з Трофімовим по регіонах відсунуті, а Кирило (Тимошенко - "Апостроф") намагається вибудувати нову систему, підтягуючи власних людей, які раніше працювали в місцевому самоврядуванні. Тепер Офіс президента має намір побудувати більш жорстку вертикаль, віддаючи перевагу перевіреним кадрам, які користуються авторитетом на місцях. Історія з провалом того ж Куцого в Одеській області, який прийшов в губернатори з бізнесу, показала, що такий підхід в Україні не працює", - розповів "Апострофу" один з політологів, близьких до Банкової.

"Кирилу Тимошенко треба мати на увазі, що йому потрібні будуть помічники і певна зміна парадигми в кадровій політиці. Моє очікування - замість нових осіб ставка буде зроблена на людей, які тісно пов'язані з місцевими елітами. І з мерами, і з новими керівниками облрад, і взагалі з впливовими фігурами на місцях", - спрогнозував в коментарі нашому виданню глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Побічно зміну в стратегії підтвердив радник Єрмака Михайло Подоляк. "Глави ОДА повинні мати можливість активно впливати на регіональний порядок денний. Звідси і нова тактика Офісу президента - підбір більш жорстких кандидатів на голів обласних адміністрацій", - сказав він в недавньому інтерв'ю "Українській правді".

Старі кадри повертаються

Головою Одеської області Кабмін призначив Сергія Гриневецького (починав кар'єру за часів СРСР, був губернатором області ще при президенті Леоніді Кучмі), з яким пов'язана цікава історія. Минулого літа в Одесі подейкували, що він може піти в мери від "Слуги народу", однак в підсумку Гриневецький став головою обласного осередку партії "Довіряй справам" чинного мера Геннадія Труханова.

Сергій Гриневецький Фото: facebook.com/SergeyGrinevetskyi

У Києві явно не хочуть повторення ситуації з Куцим, якого місцеві еліти просто не помічали, тому призначили людину, чиї дзвінки Труханов та інші керівники місцевого самоврядування хоча б не будуть скидати. Його призначення ще повинен візувати Зеленський. Якщо ж рішення буде прийнято позитивне, то воно буде явно "в руку" меру Одеси.

Чехарда з губернаторами триває і в Сумській області. Колишній військовий прокурор Роман Грищенко, призначений Зеленським лише в середині березня цього року, не пропрацював і року. З чим це пов'язано? Як розповів "Апострофу" місцевий журналіст Юрій Тертичний, губернатор теж не порозумівся з місцевими елітами.

"У Грищенка не пішло тут з самого початку. Він посварився практично з усіма: з журналістами, яких він уникав, з облрадою через свою своєрідну манеру спілкування, напружувала велика кількість радників, яке він собі набрав. До того ж Грищенко, який, звичайно, ратував за дотримання правил карантину, сам не раз попадався без маски в громадських місцях. Це багатьох дратувало. Коли влітку Зеленський оголосив йому догану, то вже стало зрозуміло, що він тут не надовго. Ну так і вийшло та й результати виборів... самі бачите, хоча тут його вина більше непряма", - пояснив він.

На його місце повинен встати Василь Хома - ще один "варяг" з Харкова. Він працює в органах влади з 2002 року, під час виборів президента-2010 був першим заступником обласного штабу "Партії Регіонів", а після перемоги Віктора Януковича став заступником голови Харківської ОДА, яку тоді очолював Михайло Добкін. Так що Хома - ще один представник когорти "перевірених часом кадрів".

Втім, зачистка губернаторів має на меті не лише поліпшити керованість в регіонах, а й "прополоти" кадри екс-першого заступника ОП Трофимова. Звільнення Віталія Федоріва з Івано-Франківської ОДА - свідчення бажання спайки Єрмака-Тимошенка прибрати людей, зав'язаних на колишнього керівника регіональної політики Банкової.

Хто наступний на вихід?

Головним претендентом на вихід залишається глава Харківської області Олексій Кучер. Його звільнення чекали ще 28 жовтня (в Кабмін навіть подали відповідні документи), але питання зависло. Втім, є інформація, що це питання вирішиться в найближчі дні. Кучер не став авторитетом в області, провалився на виборах, його не поважають місцеві еліти (мер Харкова Геннадій Кернес особливо), а в його вотчині досі є міста, де людям не включили опалення, хоча там вже випав перший сніг. Це вже схоже на вирок.

Олексій Кучер Фото: facebook.com/olexiykucher.kh

За інформацією "Апострофа", ще один кандидат на виліт - глава Київської області Василь Володін, який є ставлеником міністра розвитку громад Олексія Чернишова. Втім, з ним ще можуть бути варіанти. Як повідомили джерела нашого видання, губернатор сподівається втриматися на посаді, наголошуючи на тому, що вина за провал "Слуги народу" на Київщині (тут партія Зеленського поступилася партії Петра Порошенка) лежить не на ньому, а на надісланих з Києва емісарах (в тому числі - главі обласного осередку Олександрі Дубинському), які займалися виборами як прийдеться. До того ж сам Володін весь цей час вів себе тихо - в скандали не потрапляв, а й особливими досягненнями теж похвалитися не може. За нинішніми мірками, це вже неабияке досягнення. Більш того, якщо "слуги" в облраді зуміють оформити більшість - Володін всидить.

Замикає цей розстрільний список глава Херсонської ОДА Юрій Гусєв, відставки якого чекають вже не перший місяць. Кажуть, що він був призначений на цю посаду за протекцією глави фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, позиції якого теж зараз дуже хиткі. Як би там не було, але звільнення Гусєва очікували ще в травні, проте тоді все обійшлося. Після невдалих виборів (перемогу в регіоні здобула "Опозиційного платформа - За життя"), шанси поки що губернатора на збереження посади прагнуть до нуля.

Постійний кругообіг відставок і призначень губернаторів - відмінна риса президентства Зеленського. Жоден президент не міняв їх так часто. І якщо в перший час це сприймалося досить позитивно ("не справляєшся - йди"), то тепер уже виникають питання: по-перше, на кожного надісланого з Києва керівника місцеві еліти тепер за замовчуванням дивляться як на тимчасового правителя; по-друге, самі керівники розуміють, що їхній час на посаді, швидше за все вкрай обмежений, тому розуміють, що вникнути в процеси вони не встигнуть, а от заробити - цілком.

Звільнення відверто провалили роботу керівників за типом Куцого або Кучера - це добре, оскільки вони займали явно не свої місця. Ось тільки чекати від їх наступників багато чого нам не доводиться. Так що кінця і краю цьому круговороту поки не видно...

Читайте також