RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Країна мрії: кому Зеленський у своєму посланні продавав "липові" перемоги

Послання президента можна розцінювати як спробу перебити суспільний негатив

Послання президента можна розцінювати як спробу перебити суспільний негатив Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Щорічне президентське звернення Володимира Зеленського практично не торкнулося гострих кутів української дійсності і сприймається радше як передвиборча агітка. У своїй промові пан Зеленський роздавав "смачні" обіцянки, які навряд чи можливо виконати. Чи досягне промова президента своєї цільової аудиторії – читайте у матеріалі "Апострофа".

Суцільна президентська "перемога"

Приготування до президентського спічу в парламенті почалися заздалегідь: нардепам-"слугам" роздали футболки з написом "За президента! Проти олігархів", які, втім, одягли далеко не всі "більшовики".

Мало того, деякі представники монобільшості зовсім сконфузилися, приховавши "президентські" футболки так, що напис на них читався "президент, ти – олігарх".

Фото: https://t.me/nedotorkani/7835

У самому зверненні Зеленський роздав багато "смачних" обіцянок про матеріальні виплати і сипав гарними цифрами, немов із рогу достатку.

Зокрема, президент згадав про зменшення зовнішнього держборгу та низькі ставки під кредити.

"Вперше, починаючи з того ж 2013 року, ми знизимо держборг до рівня нижче 50% ВВП", - заявив Зеленський, відразу при цьому збрехавши. Справа в тому, що в проект держбюджету на 2022 рік, актуальний на даний момент, закладено зниження співвідношення державного боргу до ВВП до 57,6% порівняно з очікуваними 64,7% у бюджеті поточного року.

Крім того, президент заявив, що у 2021 році буде рекордний ВВП у доларовому вираженні порівняно з 2008 та 2013 роками, у чому заслуги нинішньої влади, щоправда, немає – вплинула висока інфляція, яку українці вже відчули на собі. На відміну від зростання ВВП...

Втішив наївних прихильників Зеленський ще й п'ятивідсотковими кредитними ставками, які, втім, будуть доступні лише "чесним платникам податків", без конкретизації відповідних критеріїв.

Не міг не згадати президент і про тему, яка хвилює більшість українців, - комунальні тарифи.

"Підвищення тарифів - це вперше не про Україну", - заявив глава держави та пообіцяв нову програму тепломодернізації та енергонезалежності України, яка дозволить Україні "вперше отримати справжню енергетичну незалежність". Щоправда, він чомусь не врахував, що енергонезалежність досягається не лише термомодернізацією, а й збільшенням видобутку власних енергоносіїв, програму якої "Нафтогаз" оглушливо провалив. Нагадаємо, видобуток "блакитного палива" останніми роками в Україні неухильно скорочується, незважаючи на різні заяви наших топ-чиновників.

Де тарифи – там і підвищення зарплат, подумали на Банковій: президент у посланні пообіцяв гідну оплату праці лікарям, похваляючись ефективною боротьбою з пандемією – на сьогодні, мовляв, зроблено 24 мільйони щеплень. Щоправда, про провал кампанії з вакцинації Зеленський не сказав а ні слова, як і про рекордну смертність від ковіду в Україні. Втім, і з зарплатами лікарів теж не все гаразд. Більше того, тут глава держави теж злукавив, адже спочатку сам гальмував реформу медицини, яка передбачала нову систему фінансування роботи медиків ще з початку 2021 року.

Звичайно, не забув Зеленський похвалитися і "рекордним" будівництвом доріг та мостів: у планах "Великого будівництва" на наступні два роки - збудувати 15 тис. км доріг та 810 мостів. У планах також запуск державної авіакомпанії, яка через чотири роки має налічувати 20 літаків.

Картину загального благоденства президент продовжив обіцянкою закрити наступного року чергу на житло для ветеранів війни на Донбасі, що виглядає абсолютно нічим не підкріпленою заявою.

Але, напевно, найгучнішою обіцянкою Зеленського став закон про економічний паспорт українця. Суть цієї ідеї в тому, що кошти від ренти за використання надр накопичуватимуться на персональних рахунках дітей громадян України (народжених у 2019 році та пізніше), які після досягнення повноліття зможуть використати для оплати освіти в Україні або купівлі житла. Відповідний проект Зеленський пообіцяв внести до Ради до кінця року.

Безперечно, як політтехнологічний прийом ця заява виглядає дуже красиво: рейтинги влади підвищаться зараз, а виконувати обіцянки (або "зіскакувати" з цієї авантюри) через багато років буде зовсім інша команда. Втім, навіть наступного року на її виконання потрібно буде закласти до бюджету цілком конкретні, чималі суми, які явно перевищують кілька мільярдів на роздачу "Вовиної тисячі".

Повторив Зеленський і обіцянку внести до парламенту законопроект про подвійне громадянство, який анонсував як крок назустріч українцям із західної діаспори.

"Я знаю, наскільки важливим для українців, які проживають у США, ЄС, Канаді, є питання множинного громадянства. Сьогодні я вношу відповідний законопроект на розгляд парламенту. Нас 65 мільйонів", - сказав Зеленський.

Як підсадити українців на електронне голосування

Також глава держави вважає, що Україна позбулася бюрократії та корупції завдяки запуску програми "Дія".

"Тепер призначити або перерахувати пенсію нашим людям похилого віку зможе не жінка в кабінеті, а онук на дивані. Ми вже починаємо запуск цієї функції, і "Дія" охопить усіх українців, незалежно від віку", - вважає президент, мабуть, забувши, що далеко не все вікове населення України користується смартфонами.

Але головний підводний камень у подвійному громадянстві та запуску "Дії" для пенсіонерів експерти бачать у тому, що таким чином змінюється вся електоральна картина, а саме додається 8-10 млн. виборців, які голосують у додатку Мінцифри.

Мимоволі згадується "чудовий" досвід електронного волевиявлення в Росії, коли результати останніх виборів до Держдуми малювались у Москві - у Центрвиборчкомі.

І, звичайно, "привіт" Рінату

Окрім усіляких благостних картинок майбутнього, Зеленський не забув про головну тему останнього часу - олігархів, з якими, на його думку, вперше за 30 років розпочали системну боротьбу, яка буде успішною та закінчиться перемогою. При цьому президент не забув кілька разів побічно – але абсолютно недвозначно – згадати про найбагатшого українця Ріната Ахметова, зазначивши, що одна людина не може володіти 20% ВВП країни.

Як сказав "Апострофу" політолог Ярослав Макітра, незважаючи на живу манеру подачі, не зовсім зрозуміло, до яких адресатів звертається президент.

"Дивлячись на президентські рейтинги рівня довіри, що падають, все ж є бачення, що більша частина громадян, слухаючи президента, не звертає уваги, що саме сказано, сприймає це як негатив, і певні фрази навіть вириваються з контексту. Загалом, є акцент на негативі. Тому сам собою виступ досить непоганий, особливо на тлі провальної прес-конференції (у п'ятницю, 26 листопада, Зеленський протягом шести годин спілкувався з журналістами - "Апостроф"), але зовсім не факт, що це дасть якісь серйозні електоральні показники, бо є виступ президента, і є все інше, що робиться в державі", - каже експерт.

На думку Макітри, послання дозволить лише частково перебити негатив, але якщо не буде серйозних змін інформаційної політики та інших політичних процесів, то сам собою виступ Зеленського кардинально не змінить ситуацію. Та й той факт, що рівень довіри до президента в суспільстві падає, одним виступом, навіть непоганим, напевно, не врятувати.

Колега Макітри Володимир Фесенко звертає увагу "Апострофа" на те, що акцент у посланні зроблено на соціально-економічну проблематику, і в цьому є інтерес президента: там багато ідей, які стосуються простих громадян.

"Взяти той же економічний паспорт. Гроші від природної ренти повинні йти не олігархам, а молодому поколінню. І якщо цю ідею буде реалізовано, суми не будуть, напевно, астрономічними, у нас все-таки не Емірати, але це те, що отримає конкретний громадянин, це тема, де працює інтерес простого українця, так само тема кредитування пільгового кредитування, тут ставка не на якісь цільові групи, а на простого українця, тобто це звернення в широкому сенсі до тих виборців, які хочуть уникнути ідеологічних конфліктів постмайданного періоду і хочуть підвищення рівня якості життя, це, по суті, його чи нинішні, чи колишні виборці, ті хто за нього проголосував у 2019 році, він з ними хоче відновити такий діалог, а наскільки це буде успішно – залежить від успішності реалізації цих ініціатив", - каже Фесенко.

Він також вважає, що повністю перебити негатив у бік влади послання навряд чи зможе, тому що емоції тих, хто проти Зеленського, не зміняться від цього послання.

"Важливим є вплив послання на тих, хто вагається, не за і не проти Зеленського. У них критична оцінка щодо багато чого з того, що сталося в країні за останні два роки, є розчарування, але немає ненависті до Зеленського. Тому ці люди визначатимуть подальшу ситуацію в країні", - зазначає експерт.

За словами політичного експерта Ярослава Божка, Зеленський намагався подати звернення максимально емоційно, орієнтуючись на простого рядового українця, який не дуже розуміється на політиці.

"Президент орієнтується на простого, найбільш невибагливого в політичному сенсі українця, і говорити тут про регіональний чи віковий розріз досить важко, але ми розуміємо, що його електорат — це люди, які значною мірою аполітичні. Це була презентація досягнень, з якими частково можна погодитись, а частково - ні, адже значна частина сказаних ним речей лише частково реалізуються, і реалізуються не без скандалів", - стверджує експерт.

Водночас, Зеленський не працює з тими електоральними групами, які заточені на його критику.

"Людям, більш зануреним у політичні комунікації та в політичну проблематику, здаються важливими речі, що не згадані в посланні, і на них президент якраз не робить ставку. Але ми розуміємо, що Зеленський хоче капсулювати критику, щоб вона залишалася в межах невеликих груп, насамперед - активістських, з якими його кампанія фактично не працює", - підсумовує експерт.

Судячи з останніх соціологічних опитувань, така тактика не працює - підтримка Зеленського стрімко падає, а його "слуги", які регулярно потрапляють у скандали, йдуть униз із неймовірною швидкістю.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві

Новини партнерів