RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Герой-зрадник: що робити з екс-главою "Мотор Січі" В'ячеславом Богуслаєвим

З'явилися нові докази роботи на Росію скандально відомого політика із Запоріжжя

З'явилися нові докази роботи на Росію скандально відомого політика із Запоріжжя Фото:

У ЗМІ спливли нові подробиці щодо діяльності заарештованого за колабораційну діяльність та пособництво країні-агресору колишнього президента компанії "Мотор Січ" В'ячеслава Богуслаєва. Як з'ясувалося, під час повномасштабного вторгнення Росії до України він також блокував передачу гелікоптера Мі-2 українським розвідникам, вимагаючи від своїх підлеглих пошкодити в ньому системи для польоту. Богуслаєву вже повідомили про нову підозру за статтею "перешкоджання законній діяльності Збройних сил України". Однак секретар РНБО Олексій Данилов висловив припущення, що екс-президента "Мотор Січ" можуть обміняти на полонених українських захисників. Можливість обміну Богуслаєва не виключив і голова СБУ Василь Малюк, але додав, що спочатку підозрюваний має надати всі необхідні свідчення. Про те, чи має сенс обмінювати Богуслаєва, який володіє державними секретами, і чи є можливість позбавити його звання Героя України, читайте в матеріалі "Апострофа".

Шлях колаборанта

В'ячеслав Богуслаєв народився у Казахстані, але більшу частину свого життя прожив в Україні. Саме в нашій країні він зробив кар'єру та отримав звання Героя України. Богуслаєв і сьогодні входить до топ-100 найбагатших людей країни. Він пройшов шлях від простого інженера-конструктора до почесного президента та по суті власника компанії "Мотор Січ".

Богуслаєв підтримував добрі стосунки із трьома президентами України. У Леоніда Кравчука та Леоніда Кучми він був позаштатним радником. А у Кучми та Януковича Богуслаєв був довіреною особою на президентських виборах. Другий президент, до речі, у 2000 році удостоїв Богуслаєва звання Героя України "за визначні заслуги перед Українською державою у розвитку вітчизняного машинобудування". У цьому ж року Богуслаєв отримав російський паспорт.

Читайте також: 9 травня перетворилося в Росії на кривавий карнавал – історик Владлен Мараєв

У 1994 році не без допомоги тодішньої влади Богуслаєв приватизував запорізький завод "Моторобудівник", пізніше перейменований на "Мотор Січ" і став його головою правління та генеральним директором.

"Мотор Січ" є стратегічним підприємством України. Це один із найбільших заводів у світі з випуску двигунів для літаків та вертольотів, а також промислових газотурбінних установок. До складу акціонерного товариства, крім авіакомпанії "Мотор Січ", входять Запорізький моторобудівний завод, Запорізький машинобудівний завод ім. В.І.Омельченко, Волочиський машинобудівний завод та Сніжнянський машинобудівний завод (нині захоплений та розграбований російськими окупантами).

Зоряна година Богуслаєва настала після того, як президентом України став Віктор Янукович. Голова "Мотор Січі" вступив до Партії регіонів і був народним депутатом від цієї політсили у 5-му, 6-му та 7-му скликанні Верховної Ради, незважаючи на наявність російського паспорта. Богуслаєв голосував за продовження перебування в Криму Чорноморського флоту Росії, за так звані "диктаторські закони" та інші антинародні ініціативи регіоналів.

У Раду 8-го скликання, після Революції гідності, Богуслаєв пройшов одномандатним округом у Запоріжжі. А ось потрапити до нинішнього складу парламенту колаборантові не вдалося.

В'ячеслав Богуслаєв як громадянин Росії завжди підтримував зв'язки з цією країною. З 2014 року продавати в Росію все, що пов'язано з оборонкою, було заборонено, але підприємство Богуслаєва все одно робило це через фірми-прокладки.

Після початку повномасштабного вторгнення у 2022 році Богуслаєва заарештували за підозрою в колабораційній діяльності та підтримці Росії як державі-агресору. За інформацією СБУ, він із начальником департаменту зовнішньоекономічної діяльності "Мотор Січ" займався незаконним постачанням оптових партій українських авіадвигунів для гелікоптерів країни агресора (Мі-8АМТШ-ВН "Сапсан", КА-52 "Алігатор", Мі-28Н "Нічний мисливець").

Нещодавно з'ясувалося, що він також блокував передачу гелікоптера Мі-2 українським розвідникам.

Обміняти не можна залишити

Як стало відомо, тепер В'ячеслав Богуслаєв проситься до Росії в рамках обміну полоненими. Він написав відповідну заяву на ім'я керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, повідомляє видання "Схеми". Можливість обміну Богуслаєва на наших захисників не виключили секретар РНБО Олексій Данилов та голова СБУ Василь Малюк. Однак тут постає питання доцільності обміну. Богуслаєв, безумовно, є носієм технологічних секретів і має зв'язки в українських політичних колах. Крім того, залишається відкритим питання, наскільки Богуслаєв цікавий росіянам.

"Чи варто Богуслаєва обмінювати - це питання, звичайно, в компетенції правоохоронних органів, - зазначає в коментарі "Апострофу" політолог Ярослав Макітра, - Але ключова проблема полягає в тому, що Богуслаєв може налагоджувати процес виробництва в Росії із залученням фахівців з України, як колишніх, так і діючих та впливати на процеси тут, отримувати інформацію".

Політолог Віктор Небоженко вважає, що міняти Богуслаєва не можна. "Шкоди він, звичайно, не завдасть більше. Він все давно зробив. Але зараз нам дуже важливо показати, що за зраду має бути відплата, - каже "Апострофу" експерт, - Дуже важливо для суспільства провести процеси над зрадниками. А їх не буде. Влада годуватиме громадськість тухлими матеріалами".

На думку Віктора Небоженка, звернення Богуслаєва до глави офісу президента Єрмака підтверджує думку в суспільстві, що між елітами Росії та України, як і раніше, існують договірняки.

"Він звернувся до фаворита президента, а не до самого президента і я сподіваюся, що у Єрмака вистачить розуму не йти у Богуслаєва на поводу. Війна закінчиться і за ці дії потім доведеться відповідати перед суспільством", - каже політолог.

А ось колишній офіцер СБУ, керівник Інституту майбутнього Іван Ступак вважає, що обміняти екс-главу Мотор Січі цілком можна. "У нього немає зараз жодної технічної документації. Крім того, якщо правоохоронні органи вичавили з нього всю інформацію (зв'язки, явки, паролі), затримали та допитали людей, з якими він співпрацював, то міняти можна. Шкоди Україні він і так уже завдав багато", - каже у коментарі "Апострофу" експерт.

Щоправда, на думку Ступака, обмінний курс Богуслаєва має бути високим. "Потрібно, щоб нам було вигідно обміняти цього колаборанта на наших захисників, як це було із Медведчуком", - зазначив експерт.

Ярослав Макітра також вважає, що ціна обміну має бути дуже високою, якщо такий обмін буде. "Звичайно, такий процес треба буде пояснити суспільству", - наголошує політолог.

Але чи погодиться Росія міняти Богуслаєва? "Напевно, після Медведчука це другий за значимістю український політик-агент затриманий під час війни, - каже Ярослав Макітра, - Важливість його для Росії можна частково подивитися і на записах, які є у ЗМІ, де Богуслаєв веде спілкування з представниками Росії, підлеглими у Україні. Ну і Кремлю важливо демонструвати, що вони "своїх не кидають".

"Чи захочуть росіяни взяти Богуслаєва - це ще питання, - вважає Іван Ступак, - Хоча не виключено, що вони його візьмуть у пропагандистських цілях, на кшталт "Росія своїх не кидає".

"Щодо позбавлення Богуслаєва звання Героя України, то це питання можна врегулювати змінами до законодавства , - вважає Ярослав Макітра, - Та й вирок можна винести за допомогою заочного суду провадження".

Згодний із політологом та Іван Ступак: "Якщо немає процедури позбавлення почесного звання без вироку суду, то можна поміняти законодавчо процедуру. У чому проблема? Колаборант високе звання Героя України носити не повинен".

Читайте також: Дмитра Табачника підозрюють у держзраді: співпрацював із Сальдо, Балицьким та соратником Кадирова

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Новини партнерів