RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Стане другим Чорнобилем: до чого може привести підрив окупантами хімзаводу "Кримський титан"

У Херсонській ОВА заявили про мінування росіянами території навколо хімічного заводу "Кримський титан" Дмитра Фірташа в Армянську, що на півночі окупованого Криму. Вони також завезли на територію підприємства вибухівку та планують влаштувати провокацію. Експерти розповіли про наслідки для України від вибуху.

Про це повідомляє "Факти".

Читайте також: Захист від хімічної зброї: що треба робити в першу чергу

Глава Херсонської ОВА Олександр Прокудін заявив, що ймовірний вибух на заводі спровокує викид в атмосферу тисяч тонн отруйних речовин, що становить смертельну небезпеку для довкілля та людей. Зокрема, постраждають кримчани, жителі семи українських областей, а також територія Туреччини та РФ.

Директорка Офісу сталих рішень, президентка Асоціації професіоналів довкілля PAEW Людмила Циганок уточнила, що на підприємстві виробляють низку дуже небезпечних речовин, які можуть переноситися вітром навкруги у разі аварії.

За її словами, масштаби катастрофи залежать від сили і напрямку вітру, погоди та часу, обраного окупантами для провокації. Окрім кримчан, постраждати можуть жителі Херсонської, Миколаївської, Одеської області, а якщо вітер буде спрямований на схід - мешканці Запоріжжя, Маріуполя, Горлівки та Краматорська.

"Навіть окремі групи вчених стверджують, що це може бути другим Чорнобилем", - наголосила Циганок.

Водночас віцепрезидент Асоціації професіоналів довкілля PAEW Валентин Щербина не вважає, що наслідки дістануть Туреччину, як припустив глава Херсонської ОВА.

"Я сумніваюсь, що граничні концентрації цих сполук дійдуть туди в таких величинах. Але українській флорі, фауні, і взагалі всьому живому на Півдні України, звичайно, дістанеться саме через водну міграцію", - сказав він.

Експерт зауважив, що більшу загрозу становить перенесення поверхневими водами, а не повітрям, тому що частки хімсполук можуть бути занадто важкими для переносення на великі відстані.

Крім того, на заводі розташовані відстійники з отруйними сірчанокислотними відходами, який постійно наповнюють водою.

"Якщо концентрація води раптом починає зменшуватись - а у випадку аварій ми розуміємо, які є ризики - то в повітря летить сірчаний ангідрид", - зазначила Циганок.

Якщо вибухне "Кримський титан", то крім реакції організму (постійне першіння в горлі, нежить, кашель, судоми, втрата свідомості, у крайньому випадку - смерть від зупинки і паралічу серця), з’явитися імла.

"Ці всі небезпечні речовини можуть покрити іржею поверхню ґрунту чи автомобілів. Також може раптово пожовкнути листя на кущах і деревах, особливо молодих. Буде відчутний запах кислоти", – розповіла екологиня.

Хмари іржі пов’язані зі сірчастим ангідридом, яка з додаванням води перетворюється на сірчану кислоту.

"Це летюча речовина, але як зазвичай люди діють: вони беруть вологі серветки чи маски, а при взаємодії з вологою мінімальна кількість вологи поєднується з газом, і утворюється саме ця сірчана кислота. Нею дихати не можна, тому що це отрута", – пояснила Циганок.

Якщо вдихати її, то у людини може виникнути облисіння, часткова втрата зору тощо. Також може бути втрата врожаю, смерті худоби.

У разі хімкатастрофи через вибух, отруйна вода може бути такою протягом багатьох років.

"Все може залежати від масштабів, площі ураження і від того, якщо, наприклад, будуть підірвані відстійники, то це буде набагато серйозніше, ніж якщо просто буде викид небезпечних речовин у повітря. Важко сказати гіпотетично, але лік може йти на десятки років", – додала експертка.

Нагадаємо, що 2018 року на підприємстві вже відбувався викид небезпечних речовин, унаслідок чого з Каланчацького та Чаплинського районів Херсонської області вивезли на реабілітацію майже 550 дітей і дорослих, а також постраждали десятки прикордонників.

Раніше ми писали, що окупанти влаштували екологічну катастрофу на Херсонщині. Збитки вже перевалили за сотні мільйонів гривень.

  • Вас також може зацікавити:

Окупанти заявили про скидання води з греблі Каховської ГЕС: загрожує серйозними наслідками для України

Головне – не панікувати: як вижити під час ядерного вибуху

Cезон "бавовни" у Криму триває, кому не подобається - за поребрик - Наталія Гуменюк