RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Ми обійшли пастку: чого варті похвали Столтенберга

Деякі гравці на Заході хотіли б якнайшвидше закінчити війну за рахунок України, але у них це не виходить

Деякі гравці на Заході хотіли б якнайшвидше закінчити війну за рахунок України, але у них це не виходить Фото:

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, аналізуючи ситуацію навколо контрнаступу Сил оборони України, заявив, що українці раніше вже перевершували всі очікування західних аналітиків, тому політичним елітам та громадськості західних країн слід довіряти Києву та українському командуванню. Фактично генсеку НАТО вкотре довелося спростовувати свідомо некоректні, а подекуди й алармістські висновки окремих західних аналітиків щодо перспектив українського контрнаступу. Чому так сталося, читайте у колонці військового аналітика Дмитра Снєгірьова, спеціально для "Апострофа".

Генсек НАТО в недавньому інтерв'ю CNN дуже позитивно висловився щодо дій ЗСУ, потенціал наших військових та армійського командування, звернувши увагу на те, що наші Сили оборони тіснять росіян, просуваючись замінованими укріпрайонами, і ведуть важкі бої. На його думку, Заходу у такій ситуації важливо підтримувати українців та довіряти їм.

"Ми побачили, що українці знову перевершили всі очікування, а також ми повинні пам'ятати, що відбувалося минулого року на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Тоді експерти вважали, що Україна зможе протриматися лише кілька днів чи тижнів, але в результаті українці звільнили північ країни, Київський регіон, а також території на сході, Харківську область та територію на півдні – Херсон. І тепер ми бачимо, що вони досягають ще більших успіхів", – сказав Йєнс Столтенберг.

Йому також поставили питання щодо розбіжностей серед західних військових аналітиків щодо українського контрнаступу. У відповідь Столтенберг зазначив, що союзники з НАТО "ведуть постійний діалог, а також діалог з Україною". Водночас він уточнив, що кінцеве рішення, як саме розвиватиметься ситуація на полі бою та навколо неї, мають ухвалювати самі українці.

Читайте: Підтримка НАТО буде до перемоги: Столтенберг висловився про війну та роль України у мирних переговорах

Перше, що звертає на себе увагу, що Єнс Столтенберг не просто позитивно відгукнувся про дії наших військових та перспективи контрнаступу, але дипломатично відповів на критичні зауваження окремих західних аналітиків щодо дій ЗСУ, які останніми тижнями часто з'являлися у західній пресі. Особливо американській.

Водночас нам варто сприймати не лише військово-політичні "компліменти", а й бачити ширшу картину. Зараз в ефірі CNN майже слово в слово повторив думки, озвучені ним кілька тижнів тому, коли він коментував слова керівника апарату НАТО Стіана Йєнсена про те, що Україна може стати членом Альянсу в обмін на територіальні поступки на користь країни-окупантам. Тоді Єнс Столтенберг, почекавши кілька днів, зазначив, що тільки офіційний Київ приймає рішення, на яких умовах переходити до переговорів. І далі, як завжди, пролунали фрази про те, що НАТО має намір усіма силами підтримувати України у захисті від російської агресії стільки, скільки буде потрібно.

"Українці і лише українці можуть вирішувати, коли з'являться умови для переговорів, а також хто може вирішувати за столом переговорів, яке рішення є для них прийнятним", - сказав генсек НАТО в інтерв'ю Reuters.

Тоді заяву Стіана Йєнсена списали на якусь "особисту думку". Мовляв, позиція "звичайного клерка" не повинна нікого бентежити. По-перше, йшлося не просто про "клерка". Під керівництвом голови апарату НАТО перебувають сотні співробітників бюрократичної машини Альянсу, яка формалізує політичні рішення, ухвалені главами держав-членів НАТО.

По-друге, близько півроку тому обговорювали майже аналогічну пропозицію екс-глави Державного департаменту, патріарха американської дипломатії Генрі Кісінджера. Тоді дехто також відмахувався, мовляв, "столітній дідусь" продовжує мислити категоріями часів Холодної війни і нібито не варто на його словах загострювати увагу.

Ні, варто саме через те, що пропозиції Кісінджера та Йєнсена були пробним камінням, щоб подивитися, як Київ реагуватиме на такі ініціативи. Обидва рази після заяви західні чиновники та функціонери витримували якусь театральну паузу, щоб виміряти політичну температуру в Україні та навколо неї.

При цьому, прошу звернути увагу, західні аналітики (є ризик, що спеціально) просували варіант, який потенційно міг призвести до територіального торгу. Нам пропонували зосередити усі сили на Запорізькому напрямі. Шкодячи, відповідно, напрямку, на якому зараз атакують Росія - куп'янсько-лиманському, де окупанти зосередили близько 120 тис. своїх найбільш боєздатних військ. Тобто нам потрібно було задіяти резерви, різко рушивши в бік, наприклад, Токмака, а потім Мелітополя, а росіяни при цьому отримали б можливість з куп'янського спрямування наступати на райони Донецької області, які перебувають під законним контролем України. Такий сценарій є вкрай негативним для нас.

Важливо, що у цьому питанні наша сторона демонструє суб'єктність. Які можуть бути претензії щодо дій ЗСУ та нашого Генштабу, якщо на куп'янському напрямку противник не має навіть тактичних успіхів, а ми, пройшовши щільно заміновану першу лінію оборони окупантів, можемо розвивати ініціативу одразу у кількох напрямках. Причому це не лише Токмак, Мелітополь чи Бахмутський напрямок. Ми маємо хороший потенціал на Вугледарському напрямку, на який росіяни дивляться з великим побоюванням.

Наше командування, активно маневруючи і завдають ударів відразу по кількох напрямках на південному фронті, змушує російську сторону вводити нові та нові резерви. Ми бачимо відмінний задум головкому ЗСУ Валерія Залужного щодо вимотування ворога, який змушений метатися і ворожити, де саме буде завдано наступного болючого удару. Враховуючи, що фронт росіян через багато причин, у тому числі й логістичних, тріщить по швах, ситуація для окупантів з кожним днем стає все більш загрозливою, що ще посилюється масованими "прильотами" по великих військових об'єктах на території самої РФ.

Йєнс Столтенберг, бачачи, як динамічно розвивається ситуація на фронті і як ЗСУ продовжують розвивати стратегічну ініціативу, змушений фактично дезавуювати висновки західних аналітиків, які пропонували концентрувати зусилля в одному напрямку. Хоча тут слово аналітики, можливо, варто було б взяти в лапки, бо нам пропонували свідомо дурний і небезпечний варіант. Не виключено, з метою того, щоб за підсумком наc завести в якийсь "переговорний процес" із росіянами, але ми в цей капкан не полізли.

Читайте також: Відмова від територій: Україна відреагувала на сценарій війни від представника НАТО

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному