RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Граната під ноги, міна під сидіння: як відбуваються російські "вибори" на окупованих територіях

Колаборанти, які організовують російські "вибори", дуже ризикують здоров'ям і життями

Колаборанти, які організовують російські "вибори", дуже ризикують здоров'ям і життями Фото: rferl.org/

На окупованих територіях України стартували російські "вибори" у так звані регіональні "закзбори", а також у "муніципальні збори" та "сільради". Якщо в окупованому Криму "волевиявлення" проходитиме згідно з планом "Єдиного дня голосування", який заплановано на 10 вересня, то на території окупованих районів Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської області "вибори" вже почалися з 31 серпня в так званому "достроковому" форматі". З якою метою окупанти проводять прискорені "голосування", а також що загрожує організаторам цієї електоральної показухи, читайте в матеріалі "Апострофа".

У Генштабі ЗСУ ще 25 серпня повідомили, що російські окупанти формують так звані "виборчі комісії" і проводять перевірку "кандидатів". Також росіяни спеціально тиражували інформацію серед місцевого населення, обманюючи людей, що Україна, західні партнери та Росія нібито "домовлялися залишити захоплені території під російською окупацією".

Згідно з інформацією з Генштабу, на деяких територіях Запорізької області місцева окупаційна влада планувала провести так зване голосування у змішаному форматі. Передбачається, що "голосування" буде організовано на виборчих дільницях, а також буде проведено обхід квартир та будинків починаючи з 30 серпня.

Крім того, на цій території спостерігається поява осіб, яких завозять із території Росії та розміщують у покинутих будинках місцевих жителів. Військові відомства України стверджують, що це пов'язано із підготовкою фальсифікацій та створенням необхідного сценарію для російських медіа. При цьому, як зазначають експерти, абсолютна більшість місцевих жителів (крім купки маргіналів) з нетерпінням чекає на повернення України.

Читайте також: Без паспорта можуть депортувати: Путін посилив терор щодо українців

Проте "голосування" на російських псевдовиборах на території України вже триває, незважаючи на те, що формально воно мало тривати три дні – з 8 по 10 вересня включно.

"Так зване дострокове голосування проводять навіть на вулиці, де місцеві колаборанти у супроводі російських військових вимагають від людей у громадських місцях "проголосувати". Якщо громадянин відмовляється, то йому загрожують різного роду "наслідками". Щоб хоч якось прискорити процес, ЦВК РФ видав неголовне розпорядження, що "голосувати" можуть навіть за українськими паспортами. Все робиться для того, щоб сформувати таким чином російські "думи" та "ради" з метою інтеграції окупованих районів у державний механізм РФ", - розповів "Апострофу" правозахисник, засновник Східної Правозахисної групи Павло Лисянський.

Окупаційна "влада" в останні тижні систематично посилювала тиск на місцеве населення, змушуючи людей отримувати російські "паспорти", всіляко акцентуючи увагу на тому, що інакше жителі не зможуть здійснити оплату комунальних послуг, інтернету та мобільного зв'язку. Були й більш жорсткі методи шантажу і загроз.

Як розповів депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань в ефірі "Апостроф TV", документи із двоголовим орлом насаджують шляхом створення нестерпних умов проживання на захопленій території.

Люди з діабетом, наприклад, скаржаться, що не можуть отримати інсулін без російського "паспорта", а також не можуть отримати медичну допомогу без російської "страховки", для якої також потрібний паспорт.

"Громадянам погрожують, що якщо вони не отримають російські документи, то систематично приходитимуть відзначатись в окупаційну адміністрацію. Якщо це буде тривалий період часу, то їм загрожують "депортацією", - повідомив Сергій Хлань.

Щоправда, як зазначають у Центрі національного спротиву, на практиці "вибори" та паспортизація використовуються для однієї мети – прискорення темпів мобілізації.

Зокрема, за даними руху опору, під час організованих Кремлем псевдовиборів на ТОТ планують уточнити списки осіб, які можуть потрапити під мобілізацію.

"Саме з цією метою окупаційні адміністрації дозволили використовувати будь-який документ, що засвідчує особу при реєстрації на "виборчих дільницях" у тому числі українські паспорти та посвідчення водія", - йдеться в повідомленні ЦНС.

"Процедурні" хитрощі

Незважаючи на погрози та інші "старання" росіян, місцеве населення, як і під час "референдумів", ігнорує фальшивий виборчий процес.

Для імітації "голосування" та щоб спростити процес фальсифікацій "влада" вирішила запровадити проект "мобільного виборця", згідно з яким жителі можуть подати заявку на голосування за місцем проживання, а не реєстрації.

Інформацію про запровадження "мобільного виборця" на окупованих територіях Херсонської області було озвучено наприкінці серпня російським гауляйтером Володимиром Сальдо.

Попередньо російська провладна партія "Єдина Росія" сформувала список "кандидатів" із Херсонщини до місцевої "обласної думи", в якому фігурує сам Сальдо, секретар місцевого відділення "Єдиної Росії" Ігор Кастюкевич, а також директор хлібозаводу Нової Каховки Олена Дмитрук. Крім них у переліку "претендентів" значаться представники різних сфер діяльності, такі як вчителі, лікарі, підприємці та соціальні працівники.

Списки "кандидатів у депутати" по окупованій частині Херсонської області та іншим "новим регіонам" потрапили до рук української громади.

"Вказані персонажі вже заробили собі кримінальні справи за цілим "букетом" статей Кримінального кодексу – державна зрада, колаборація, посягання на територіальну цілісність та інше. Нюанс, щоправда, у тому, що у нас, на відміну від РФ, за такі злочини поки що жорстко не карають. Якщо в РФ на людину можуть сфабрикувати справу за "екстремізм", посадивши на 15 років, то у нас за реальний колаборанізм дають невеликі терміни, умовні терміни або вироки з відстрочкою. І деяких "діячів" це може розслабити і дещо обнадіяти: мовляв, можна в разі чого не бігти до РФ разом з окупантами, а залишитися на місці, сподіваючись на гуманність українського правосуддя" , - розповів у коментарі "Апострофу" голова Ради адвокатів Київської області Петро Бойко.

З прицілом на "вибори" Путіна

Центральна виборча комісія РФ ще в середині червня затвердила процедуру проведення "виборів" на окупованих районах чотирьох областей України, які російські окупанти вважають "новими регіонами", на території яких окупанти у вересні минулого року провели незаконні "референдуми". Через те, що окупанти контролюють лише частини зазначених областей Адміністрації президента РФ, а також підконтрольній Держдумі довелося "ламати" і без того недосконале російське законодавство, щоб хоч якось умістити "вибори" на прокрустовому ложі російського правового поля. Проведення "виборів" в умовах бойових дій назвали "винятковим випадком", вписавши зазначену "новацію" в окремий федеральний закон від 29 травня поточного року.

До "виборів" з близько трьох десятків політичних партій у РФ було допущено лише чотири - "Єдина Росія", "ЛДПР", "КПРС" та "Справедлива Росія". Останні три позиціонуються як би "опозиційними", але насправді давно і щільно обслуговують інтереси Кремля, створюючи видимість багатопартійності. Партії та кандидати не представили мешканцям окупованих територій жодних виразних "політичних програм".

"За інформацією, що надходить з окупованих територій, окупаційні адміністрації не закриватимуть "передвиборчі штаби". Згідно з задумом, вони продовжать роботу в рамках підготовки до російських президентських виборів 2024 року. Кремлю важливо показати російському населенню, що жителі окупованих територій не просто "лояльні" Росії, але й активно підтримують Путіна, адже очевидно, що агресія проти України стала суттєвим чинником російської внутрішньої політики і тепер потрібно постійно доводити, що "спецоперація" була розпочата не дарма", - додав Павло Лисянський.

Цю ситуацію може суттєво змінити ЗСУ, вигнавши російських окупантів разом із їхніми "посипаками" з території України.

Колаборанта вік недовгий

Законна влада України, армія, спецслужби, Рух опору, а також патріоти, які не змирилися з окупацією, всіляко протидіють проведенню фейкових "голосувань". У хід йдуть як м'які методи (розклеювання листівок, наприклад), так і жорсткіші. Колаборанти, які активно виступають на боці окупаційного режиму (організація "виборів", співучасть у репресіях проти співгромадян та військових злочинах росіян, сприяння становленню нових "органів влади"), серйозно ризикують здоров'ям.

Днями стало відомо про вибух передвиборчого регіонального штабу "Єдиної Росії" в окупованій Новій Каховці. І хоча інцидент не забрав життя чи здоров'я представників російських окупаційних сил, виборчий процес серйозно постраждав.

Також 30 серпня стало відомо, що Служба безпеки України вдарила безпілотниками по представникам окупаційної "влади", які займалися організацією "виборів" у Запорізькій області. Згідно з інформацією у вітчизняних ЗМІ, БПЛА атакували так звану виборчу дільницю у місті Кам'янка-Дніпровська, коли там зібралися голови "дільничних виборчих комісій району". Атакували кількома хвилями, що призвело до великої кількості потерпілих колаборантів.

"За найбільш активними поплічниками росіян вже давно ведеться планомірна робота з метою нейтралізації будь-якими доступними засобами. Наші спецслужби, військова розвідка, Сили спецоперацій, партизани та небайдужі співвітчизники роблять все, щоб посібники окупантів "випадково" отримали кулю з-за кута, гранату під ноги, міну під автомобільне сидіння, безпілотник на голову або стали жертвами "нещасного випадку". Наразі стоїть конкретне завдання, щоб жодних "виборів" на окупованій території не було взагалі, щоб росіянам навіть картинку не було з чого ліпити", - резюмував у коментарі "Апострофу" військовий експерт та спеціаліст з діяльності спецслужб Іван Ступак.

Читайте: Депортація чи смерть: як окупанти проводять "паспортизацію" на Херсонщині

Читайте також

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Новини партнерів