RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Окупанти на Херсонщині заметушилися

Росіяни разом із колаборантами готуються до серйозних проблем

Росіяни разом із колаборантами готуються до серйозних проблем Фото:

Російські окупаційні сили роблять спроби вивезти цінні предмети та документи з лівого берега Херсонської області, де Сили оборони України зміцнили свої позиції та проводять операції з розширення плацдармів. Як повідомив голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко, ситуація для окупантів та колаборантів там лівому березі стає "вибухонебезпечною", внаслідок чого російське командування місцями змушене віддавати не лише накази щодо ротації, але також розпорядження на виїзд колаборантів. Чому окупанти заметушилися саме зараз, читайте у колонці військового аналітика Дмитра Снєгірьова, спеціально для "Апострофа".

Останніми днями з'являється все більше інформації про просування Сил оборони України на лівому березі Дніпра у Херсонській області. Військові аналітики обережно наголошують на успіхах українських військових у цьому напрямі, акцентуючи увагу на інформаційній тиші, щоб дати можливість ЗСУ максимально ефективно виконати поставлені завдання. При цьому важливо розуміти, які саме цілі стоять перед українськими військами на цьому напрямі.

Як наполягають у нашому Генштабі, однією з основних цілей операцій на лівому березі є необхідність відтиснення окупаційних військ на більшу відстань від правого берега Дніпра, щоб у них було менше можливостей обстрілювати населені пункти.

При цьому, згідно з даними британської військової розвідки, українське командування надає підвищений пріоритет операціям у даному секторі, створюючи невеликі опорні пункти на східному березі.

Читайте: У ЗСУ успіхи на лівому березі Херсонщини, у Росії істерика: звіт ISW та карти боїв

"Росія, ймовірно, була готова до можливих атак через річку, коли вона відвела свої сили із західного берега 12 місяців тому", - йшлося у повідомленні британської розвідки.

Водночас йдеться про тактичне завдання, вирішення якого відкриває додаткові можливості щодо активності Сил оборони на кримському напрямку, де в окупантів проглядаються проблеми з логістикою та особовим складом.

Повідомлення про те, що українські війська форсували Дніпро, з'явилися ще в середині вересня, а росіяни при цьому наполягають, що ЗСУ готували захід на лівий берег ще з липня. Страхи окупантів мали під собою підставу, оскільки підрив дамби Каховської ГЕС, який здійснили окупанти, був скоріше жестом розпачу перед реальною перспективою кидка ЗСУ з правого берега на лівий з подальшим просуванням по лінії Олешки-Каланчак-Армянськ або Нова Каховка-Чаплинка-Армянськ.

В американському Інституті вивчення війни (ISW) повідомили, що підрозділи двох українських бригад морської піхоти 17-18 жовтня перетнули Дніпро і висадилися на лівому березі річки. Тоді командування морської піхоти підтвердило факт закріплення на кількох плацдармах на лівобережжі, повідомивши, що під час операції було знищено понад тисячу окупантів та десятки одиниць техніки.

При цьому в Оперативному командуванні "Південь" додали, що "робота навколо якогось населеного пункту без закріплення не вважається завершеною" і закликавши не поспішати з висновками, надавши українським військовим завершити поставлені завдання.

Примітно, що у звіті ISW від 17 листопада йшлося про те, що "російське командування на Херсонському напрямку відмовилося ввести в бій додаткові сили 70-ї мотострілецької дивізії та 7-ї десантно-штурмової дивізії, воліючи зберігати залишки цих формувань у ближніх тилових районах та другорядних ешелонах оборони".

Важливо відзначити, що найбоєздатніші підрозділи окупантів – 7-ма повітряно-десантна дивізія свого часу з Херсонської області була перекинута в район Вербового в Запорізькій області. Після вдалих операцій Сил оборони України, внаслідок яких нашим військам вдалося покращити свої позиції у районі Вербового та Роботино, підрозділи вказаної російської дивізії були відведені на доукомплектування. Чому це важливо? Тому що саме 7-ма повітряно-десантна дивізія росіян прикривала важливу для окупантів ділянку від Нової Каховки до Олешок.

Селище Кринки, бої за яке мали суттєве значення для розширення наших плацдармів на лівому березі, знаходиться майже посередині між Олешками та Новою Каховкою, якщо рухатися строго вздовж Дніпра. Відповідно, гарною новиною для нас стали повідомлення про те, що до 10 листопада Сили оборони, ймовірно, розширили плацдарми на цьому напрямку, перерізавши важливу дорогу з Нової Каховки до Олешок.

Наразі наші війська за рахунок ефективної контрбатарейної боротьби намагаються мінімізувати зусилля росіян щодо подальшого видавлювання наших частин морської піхоти з лівого берега. ЗСУ, як повідомляється, вдалося закріпитися на кількох дільницях. Причому, як інформує британське видання The Guardian, кількість бригад української морської піхоти на лівому березі останнім часом збільшилася до трьох.

Наразі ситуація складається так, що Сили оборони України здатні тримати під тотальним вогневим контролем усю окуповану територію Херсонської області, дедалі щільніше "промацуючи" адміністративний кордон із тимчасово окупованим Кримом.

Від наших плацдармів до півострова відстань становить близько 70 км, що дозволяє використовувати не лише РСЗВ, але й ствольну артилерію. Як показала практика операцій з форсування Дніпра, наша морська піхота під прикриттям артилерії та за рахунок масового використання БПЛА здійснила низку успішних десантних операцій на лівому березі. При цьому, зазначають українські військові, не фіксується створення росіянами ударних угруповань.

Такі факти вказують на те, що російське командування на цьому напрямі просто не має змоги готуватися до активних контратакуючих дій. Власне, цим пояснюється, чому пішли повідомлення про те, що колаборанти на лівому березі спішно пакують валізи, намагаючись вивести награбовані цінності та документи.

Читайте: Росія вдарила по Херсону, Бериславу та Чорнобаївці: фото та дані про загиблих

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному