RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пінг-понг Зеленського, офіціанти-бодігарди Порошенка і таємна кімната Тимошенко: репортаж зі штабів кандидатів

Як кандидати в президенти результат голосування зустрічали

Як кандидати в президенти результат голосування зустрічали Фото: EPA

В Україні 31 березня відбулися вибори президента. За даними національного екзитполу, найбільшу кількість голосів українців отримав Володимир Зеленський - у нього 30,6%, на другому місці - Петро Порошенко з 17,8%, а на третьому - Юлія Тимошенко, у неї 14,2%.

Утім, зараз Центрвиборчком продовжує підрахунок голосів, а офіційні дані голосування там обіцяють оприлюднити найближчими днями.

Про те, що результат виборів - це протоколи з мокрими печатками, поспішила заявити і Юлія Тимошенко. Так, команда лідера "Батьківщини" також провела екзитпол і стверджує, що до другого туру виходять Зеленський (27%) і Тимошенко (20,9%). А чинний гарант, згідно з даними штабу Юлії Тимошенко, посідає третє місце із 17,5%.

Про те, як минув день голосування в штабах п'ятірки лідерів і як зустрічали перші результати команди кандидатів - читайте в ексклюзивному репортажі від кореспондентів "Апострофа".

Пінг-понг и PlayStation у Зеленского

Атмосфера у штабі Володимира Зеленського виявилася настільки неформальною, наскільки це взагалі можливо. Шоумен орендував простір у КВЦ "Парковий", там, де розташовано знаменитий вертолітний майданчик Януковича, і як жартували в самій команді Зеленського, зроблено це було для того, щоб перекрити шляхи відступу для можновладців і "старих політиків" у разі перемоги лідера "Кварталу".

фото: Евгеній Котенко/Апостроф

Робочий простір у штабі Зеленського нагадував більше модну тусовку, або презентацію нового кліпу Олега Винника, але аж ніяк не політичний захід: на столах - легкі закуски, шампанське й вино на вибір. Поруч - зони для невимушеного фана: настільний теніс, аерохокей, PlayStation. Фоном - модний британський лаунж і жарти Євгена Кошового, Сергія Сивохи та Валерія Жидкова, які прийшли підтримати кандидата.

Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1

Про те, що тут все-таки чекають обрання нового президента, нагадували лише фігури екс-глави Мінфіну Олександра Данилюка, екс-міністра економічного розвитку Айвараса Абромавичуса і спікера Зе-команди Дмитра Разумкова, а також періодичні брифінги, на яких Разумков повідомляв журналістам про те, які порушення фіксують на місцях їхні спостерігачі.

"Фіксуємо велику кількість "мертвих душ". Можливо, вони будуть використовуватися в якості маніпуляції. Ще є підвезення. Швидше за все, використовується адміністративний ресурс. Фіксується наявність "контролерів", так званих. Це може свідчити, що працюють "сітки", - зазначив спікер команди кандидата Дмитро Разумков.

Ближче до закриття виборчих дільниць нардеп Мустафа Найєм написав у своєму Facebook, що штаби Юлії Тимошенко і Володимира Зеленського ведуть переговори щодо об'єднання зусиль у другому турі. Цю новину в штабі Зе зустріли досить прохолодно, а Дмитро Разумков зазначив, що все це дурниці, які не варто й коментувати.

За півгодини до закриття виборчих дільниць у штабі з'явився Володимир Зеленський. Але насамперед шоумен взяв в руки не мікрофон... а ракетку для настільного тенісу і зіграв партію з одним із журналістів. Програвши, Зеленський попрямував на сцену, точнісінько до часу оголошення результатів. До цього моменту в конференц-залі "Паркового" зібралося так багато журналістів, що кожен крок давався кандидату вкрай складно. Благо, бодігарди шоумена працювали впевнено, і Зеленському вдалося зійти на сцену.

"Піджак просто... вибачте... я повинен це зробити", - виправдовувався кандидат, одягаючи верхній елемент чоловічого костюму, аби виглядати офіційно.

Рівно о 20.00 зі сцени були оголошені результати двох екзитполів: ТСН і національного опитування, згідно з якими Володимир Зеленський далеко вирвався вперед, залишивши позаду себе як чинного гаранта Петра Порошенка, так і лідера "Батьківщини" Юлію Тимошенко.

"Я дуже вдячний кожному з вас. Це тільки перший крок до великої перемоги. Я вдячний кожному журналісту... з різних каналів, не має значення, які вони – прямі чи криві. Я хочу подякувати всім українцям, які голосували сьогодні не "по приколу". Як ви бачите, екзитполів багато, переможець - один", - зазначив кандидат і швидко ретирувався, пояснивши це зайнятістю.

Щоправда ближче до півночі Зеленський зробив ще один вихід до преси, де розповів, що готовий до дебатів після першого туру, і відповів на питання: що він скаже при зустрічі президенту Росії Володимиру Путіну.

"Якщо я зустрінуся з паном Путіним, я йому скажу: нарешті-то ви повернули наші території, скільки ще готові компенсувати грошей за те, що відібрали наші території і допомагали людям, які брали участь в ескалації конфлікту в Криму і на Донбасі і допомагали їм на всьому їхньому страшному, жорстокому, огидному шляху", - резюмував Зеленський.

"Козир" Порошенка

Спокій і повний релакс. Ці слова точно характеризують кампанію Петра Порошенка останні два тижні. Команда президента спокійно готувалася до першого туру виборів, нагадуючи всім виборцям про неприпустимість реваншу проросійських сил. Петро Олексійович активно їздив по регіонах країни, охоче фотографувався зі своїми прихильницями і намагався по-тихому виходити з усіх політичних скандалів. Флегматизму Порошенка дивувалися і деякі політики в розмові з "Апострофом". "У них явно в запасі є якийсь козир", - припускали вони.

Штаб президента в день виборів відкрився близько 12 години дня. Розмістився він поблизу офісу партії "Блок Петра Порошенка" - в "Мистецькому арсеналі". Цілий день тут також була спокійна атмосфера, ніхто нікуди не поспішав. "Тамадою" заходу був керівник прес-служби Адміністрації президента Андрій Жигулін. Перший брифінг для журналістів пройшов о 13.30. На ньому нардеп від БПП Максим Саврасов коротко розповів про перші порушення на виборчих дільницях.

Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1

"Все дрібні порушення, зафіксовані станом на 8 ранку, було вирішено до половини дев’ятого", - головна тема виступу.

Більш детально про порушення розповів його колега і депутат Сергій Алексєєв. Точніше, приклади гучних і страхітливих фальсифікацій він не навів, лише детальніше назвав, у яких областях спостерігачі зіткнулися з порушеннями.

Брифінги членів команди - це була чи не єдина різноманітність дня в штабі. А головною розвагою - звичайно ж, фуршет. Великого вибору на столах не було, обмежилися бутербродами, кексами, пирогами, бургерами і сосисками. Запивати офіціанти пропонували кавою, чаєм і соками. Хоча чоловіків, які обслуговували гостей штабу, дуже важко назвати офіціантами - їхні обличчя були похмурі, серйозні, а побачивши камери, просили їх не фотографувати. Вони більше нагадували співробітників Державної охорони, яких замаскували під офіціантів, зазначали багато із присутніх.

До речі, охорони в штабі було більш ніж достатньо. Навіть більше, ніж журналістів. Весь день вони отримували задоволення від життя: неспішно пили каву, їли і спілкувалися. Тому що охороняти особливо не було кого. Депутатів було небагато: вищезгадані Саврасов, Алексєєв, Володимир Ар'єв, Марія Іонова, Артур Герасимов, Дмитро Білоцерківський, співробітник АП Володимир Горковенко.

Один із них, який вважає за краще ігнорувати журналістів у парламенті, у штабі із задоволенням розговорився. "За даними одного екзитполу, навіть не нашого, Тимошенко займає тільки четверте місце. А Бойко - на третьому", - розповідав він зі щасливою посмішкою. У другому місці Порошенка він був упевнений.

Однак, прогнози нардепа не зовсім виправдалися. Про п'ятірку лідерів стає відомо вже на восьму годину вечора з результатів національного екзитполу. Зеленський - лідер першого туру, Порошенко відстав на 10%, а на третьому місці - все-таки Тимошенко.

Після оголошення результатів у штаб приїхав Порошенко зі своєю дружиною Мариною. Послухати його промову зібралися нардепи Ірина Геращенко, Ірина Фріз, Валерій Карпунцов, міністри Євген Нищук, Володимир Омелян, Іванна Климпуш-Цинцадзе. Всі зустріли президента бурхливими оплесками.

"Ви продемонстрували, що є відповідальними громадянами. Як президент і громадянин я вдячний кожному з вас", - сказав Порошенко.

Всім, хто в першому турі проголосував за Зеленського, Петро Олексійович пообіцяв глибоку і предметну розмову.

"Я повністю розумію мотиви вашого невдоволення, я почув вас і прошу - почуйте і ви мене", - додав кандидат, повідомивши, що готовий до дебатів із Зеленським.

Гучні оплески і щасливі обличчя членів команди - це єдине, чим обмежилися в штабі Порошенка. Після його виступу всі поступово почали розходитися, адже ніякого "корпоративу" не намічалося. "Тепер потрібно виспатися", - втомлено відповів соратник чинного гаранта "Апострофу".

Як вони будуть вигравати у Зеленського в другому турі, він не зміг відповісти. "Зеленський - це наша помилка. Точніше - всіх тих людей, які не розуміють, що у нас в країні йде війна. Але головне ми зробили - "збили" Тимошенко", - резюмував співрозмовник.

Закрита нарада у Тимошенко

Штаб Юлії Тимошенко відрізнявся скромністю, порівняно зі штабами двох своїх головних конкурентів - Порошенко і Зеленського. Відносно невеликий простір арт-холу D12 на вулиці Десятинній відкрив свої двері ще з полудня. На вході було багато охорони, а на руки тим, хто заходив, надягали браслетики чомусь біло-синього кольору.

фото: Евгеній Котенко/Апостроф

Команда Тимошенко вже з першої половини дня стала повідомляти про порушення, підкуп, причому їх, за даними соратників ЮВТ, було багато. Незважаючи на те, що на цю кампанію Юлія Володимирівна покладала великі надії, ніякої особливої помпезності в штабі не спостерігалося. Гостей пригощали вівсяним печивом і кексами, алкоголем на відміну від штабу Зеленського, вирішили не балувати, грали ремікси на українські народні пісні, а в залі спостерігався мінімум штабістів ЮВТ.

Ближче на 16.00, коли вже можна було робити перші висновки про явку на виборах, в штабі пішло деяке пожвавлення, в натовпі можна було помітити члена передвиборного штабу ЮВТ нардепа Олену Кондратюк і нардепа Олексія Рябчина. Однак більшість членів команди перебувала в іншому приміщенні - на шостому поверсі того ж будинку, де і проходили всі зустрічі і обговорення.

Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1
Фото: Евгений Котенко / Апостроф
1 / 1

"Якщо в другому турі буде Порошенко і Зеленський - це буде катастрофа для країни", - цю фразу кореспондент "Апострофа" почув у розмові двох представників команди ЮВТ. У цілому було видно, що атмосфера тут досить напружена: якщо в штабі у Зеленського грали в пінг-понг, то Тимошенко ретельно готувала вечірню промову.

Ближче до 18.00 на брифінг вийшов соратник ЮВТ нардеп Григорій Немиря. Він повідомив про факти фальсифікацій, які зафіксувала їхня команда. "Ми спостерігаємо підписання порожніх протоколів, на 49 окрузі було зафіксовано масштабне вкидання бюлетенів. Нікуди не поділися такі технології, як "каруселі" і зникаючі чорнила", - повідомив він із трибуни.

До 20:00, коли офіційно закінчується голосування, в штаб Тимошенко поступово стали з'їжджатися гості, приїхав співак Олександр Пономарьов, який відповідаючи на питання "Апострофа", сказав, що приїхав "підтримати Юлію Володимирівну", а штабне меню поповнилося пирогами з грибами, закусками з сиром і горіхами. Стали з'являтися результати національного екзитполу, згідно з ними ЮВТ була третя.

"Порошенку малюють відрив від нас 3%, нам малюють відрив від Порошенка 3%, але треба дочекатися офіційних результатів. Будемо протестувати проти результатів, щоб визнавали недійсними по окремих дільницях", - коментував не під запис співрозмовник з оточення Тимошенко.

Після 20.00 на брифінг вийшли нардепи Сергій Соболєв, Іван Крулько і Сергій Власенко, які оголосили, що згідно із 18 тисячами оброблених дільниць Зеленський набирає 27%, Тимошенко - друга з результатом 20,9% і у Порошенка - 17,5%. Зазначивши при цьому, що не змогли репрезентативно представити дані з віддалених сіл, де у ЮВТ традиційно високі результати.

"На території Донецької області, якщо порівняти з даними 2014 року, - аномально висока явка, в 4 рази більше. А там близько року тому губернатором Донецької області був призначений колишній керівник обласного СБУ, і там аномально активно діє СБУ, яка організовує провокації", - заявив Власенко. Після їхнього брифінгу до журналістів, нарешті, вийшла Тимошенко. З незворушним обличчям і на незмінних підборах ЮВТ почала свій брифінг.

"Хтось зараз з-за лаштунків намагається показати екзитполи як кінцевий результат кампанії. На жаль, з приходом Порошенка до влади справжня демократія в Україні завершилася", - вступила ЮВТ. "Ми впевнені, що екзитполи, які так впевнено говорять про проходження Порошенка до другого туру, не відповідають дійсності. Ми будемо проводити паралельний підрахунок голосів, ми будемо отримувати копії протоколів в електронній формі з кожної дільниці", - заявила Тимошенко, також закликавши свою команду не вестися на провокації і захищати результат, так як "планується силове втручання людей Порошенко".

У команді ЮВТ також озвучили, що до кінця наступного дня розраховують зібрати оригінали протоколів із мокрими печатками і з оригінальними підписами та пред'явити їх суспільству. "Перш за все - протоколи. Ніяких протестів не буде, це ж вибір людей, ми його поважаємо, але ми віримо, що наші результати правдиві", - казав у розмові з "Апострофом" Іван Крулько.

Під час підрахунку голосів у ЗМІ стала з'являтися інформація про те, що перед другим туром можливе об'єднання Тимошенко і Зеленського, однак і в штабі Зе, і в штабі ЮВТ це спростували. "Ми в другому турі із Зеленським - конкуренти, тому ніяких переговорів про об'єднання не ведемо", - сказала Тимошенко. А ось в штабі Зеленського сказали, що ці чутки розпускає сама "Батьківщина", але Зеленському така "валіза без ручки не потрібна".

Публічно, звичайно, у штабі ЮВТ визнавати можливий, і вже третій, програш не хотіли, але от не під запис сказали, що в разі якщо Тимошенко не потрапить до другого туру, вона буде боротися за парламент. "Тому що Зеленський може швидко втратити свій рейтинг, як це зазвичай і відбувається, а ми зможемо провести референдуми, розгорнути масштабну роботу з виборів у ВРУ", - прокоментував один зі штабістів ЮВТ.

Але Тимошенко була налаштована рішуче, йдучи зі штабу повідомила, що в складні моменти її підтримує віра в Бога та її команда, і за настроєм ЮВТ, можна було сказати, що складні часи - найкраща її стихія, і значить, спокійно розлучатися з можливістю вийти у другий тур вона не має наміру.

Невиправдані надії Бойка

Юрій Бойко став першим із кандидатів, хто проголосував на виборах. Опустивши свій бюлетень в урну він закликав всіх громадян йти голосувати. "Я сподіваюся, що явка буде сьогодні висока, тому що більшість людей хочуть миру". Меседжі високої явки і бажання миру стали ключовими під час роботи штабу, який відкрив свої двері о 13.00.

Екатерина Шумило/Апостроф

Стримана і скромна обстановка штабу, який умістився у двох невеликих кімнатах на Володимирській вулиці, не дозволяла журналістам відволікатися на цікавих гостей, групу підтримки або алкоголь, так як все перераховане в штабі було відсутнє. За годину до закінчення голосування Нестор Шуфрич та Юрій Мірошниченко дали невеликий брифінг. Шуфрич процитував результати деяких екзитполів і знову закликав йти голосувати тих, хто ще цього не зробив.

"До виборів залишається година, і ще є шанс все змінити. Те, що Зеленський проходить інтриги немає. Інтрига - хто ж другий кандидат? Я сподіваюся, що люди не стануть віддавати свій голос за кандидата, у якого немає шансу на другий тур. Краще вибрати з тих, хто є в лідерах. Зараз за другий тур йде боротьба між Порошенком, опозиціонеркою і опозиціонером. Я раджу голосувати за мир, за Бойка. Інакше доведеться терпіти ще п'ять років "покращення", - сказав він.

Юрій Мірошниченко розповів про ключові порушення на виборчих округах. Серед основних - фальсифікація голосів, а також залякування виборців кандидата з боку радикалів. "На жаль, правоохоронні органи виявилися нездатними організувати безпеку виборців", - пояснив він.

Юрій Бойко вийшов на брифінг вже після закриття виборчих дільниць, у супроводі команди, бадьорий і веселий. "Хочу подякувати всім, хто віддав свій голос за мене! Ця виборча кампанія була найбрудніша кампанія в історії України. Зі сторони чинного президента були використані всі можливі маніпуляції, щоб вплинути на виборця і результати виборів", - заявив він.

Зазначимо, що Бойко не приховував оптимізму потрапити до другого туру, незважаючи на те, що на час брифінгу (близько 20.30) результати екзитполу давали йому 9,8% голосів, відводячи на четверте місце. Однак Бойко до результатів екзитполу поставився недовірливо. Він нагадав про страх людей говорити правду, за кого вони голосували, і заявив, що його команда, паралельно веде підрахунки голосів і розраховує на резервні голоси.

"Ми впевнені, що при підрахунку голосів ми будемо мати додаткові резерви. Близько 20% людей відмовлялися відповідати, за кого вони голосували, і ми вважаємо, що там саме наші голоси", - заявив він. Найбільше кандидата прогнозовано підтримали на Сході, де і розташовано його основний електорат. Юрій Бойко став лідером в Луганській і Донецькій областях.

За словами Бойка основне завдання зараз - це захистити своїх виборців. Брифінг кандидата, попередньо призначений на 00.00, було скасовано, тому вже близько 21:00 журналісти почали залишати штаб. У коментарі "Апострофу" Наталя Королевська сказала, що основна битва попереду, на парламентських виборах. "Щойно закінчиться другий тур президентських виборів, відразу починаємо підготовку до парламентських виборів", - підсумувала вона.

Анатолій Гриценко

Анатолій Гриценко проголосував близько полудня. При цьому з ним трапилося невелике непорозуміння. Точніше, воно сталося з його дружиною, відомою журналісткою Юлією Мостовою - вона не знайшла себе в списках виборців, а тому не змогла проголосувати.

До речі, кілька днів тому Мостова бачила своє прізвище в реєстрі виборців, а тому інцидент на виборчій дільниці викликав здивування і обурення. Анатолій Гриценко в зв'язку з цим заявив, що нинішня влада в Україні таки злочинна. Щоправда, через деякий час Юлія Мостова все ж змогла проголосувати, але неприємний спогад, очевидно, залишився.

Прес-центр у штабі кандидата в президенти Анатолія Гриценка, який розташувався на сонній вулиці Іллінській на столичному Подолі, розпочав свою роботу о 18.00. Для журналістів був організований скромний буфет без спиртного. Утім, представників ЗМІ зібралося не так вже й багато, хоча з десяток телеканалів все ж приїхали висвітлювати роботу штабу.

Після оприлюднення перших даних екзитполів о 20.00 до журналістів вийшов голова виборчого штабу Анатолія Гриценка Віктор Чумак. За його словами, представлені цифри, в принципі, відповідають реальній картині. З іншого боку, додав він, штаб Гриценка сподівався на значно кращий результат свого кандидата.

"Я не хочу нікого ні в чому звинувачувати, ми зробимо потім ретельний аналіз... Але ми чітко розуміємо, що 4-5%, які могли б бути точно наші, відійшли іншому кандидату", - сказав він. При цьому Чумак не назвав кандидата в президенти, до якого, на його думку, відійшли голоси Гриценка.

Щодо того, чи буде команда Гриценка підтримувати когось із кандидатів у другому турі виборів, то таке рішення ухвалюватиметься пізніше, зазначив Віктор Чумак.

Сам Анатолій Гриценко з'явився в штабі ближче до 21.00. Бадьорий, підтягнутий, він зовсім не виглядав пригніченим або засмученим. Кандидат у президенти почав із того, що подякував усім членам своєї команди: "Я думаю, що ми зробили все, що змогли". Він також заявив, що його команда починає підготовку до парламентських виборів, які відбудуться в жовтні. Озвучив Гриценко й свою позицію щодо кандидатів, які, з огляду на дані екзитполів, будуть боротися за президентське крісло у другому турі.

"Я не хочу ще 5 років обману і мародерства, і тому за жодних умов не підтримаю Петра Порошенка. Я його добре знаю", - сказав він. Але закликати голосувати за Володимира Зеленського він теж не може, так як, навпаки, його зовсім не знає, зазначив Гриценко.

Відповівши на п’ять запитань журналістів, Анатолій Гриценко пішов. Незабаром штаб стали залишати і представники ЗМІ, неквапливо дожовуючи бутерброди та допиваючи каву.

Утім, остаточні крапки над "і" розставлять офіційні результати ЦВК, після того, як там отримають протоколи із мокрими печатками з усіх виборчих дільниць України. А поки хтось впевнено святкує перемогу, хтось готується до другого туру, хтось - до оскарження результатів, а хтось аналізує помилки та вже думає про парламентські вибори.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів