RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Атака клонів: хто є хто на самих "гарячих" мажоритарних округах

На кількох мажоритарних округах очікується вельми напружена боротьба

На кількох мажоритарних округах очікується вельми напружена боротьба Фото: UNIAN

День голосування на дострокових парламентських виборах наближається. Напередодні "дня тиші", "Апостроф" вирішив розповісти про найбільш складні мажоритарні округи, на яких очікується найбільш напружена боротьба.

Округ №49 (Донецька область). Ведучий "Прихованої камери" проти Бориса Колесникова

По даному округу вирішили балотуватися шоумен Олександр Сивохо від "Слуги народу" і один з лідерів "Опозиційного блоку" Борис Колесніков. Сивохо відомий, як один з арбітрів гумористичної програми "Ліга сміху".

У шоумена є непогані шанси перемогти на цьому окрузі. Його дружні відносини з президентом Володимиром Зеленським можуть піти на користь. Плюс, ведучий родом з Донецька. Але Сивохо виявився не без гріха. У соцмережах пригадали, як він виступав ведучим в президентському турі в 2010 році президента-втікача Віктора Януковича. Але тепер Сивохо виправдовується і каже, що тоді він бачив в кадидатурі Віктора Федоровича альтернативу.

Звичайно, це не всі кандидати по 49 округу. Але шанси решти претендентів - мізерні. Останні соціологічні дані свідчать, що Сивохо і Колесніков йдуть нога в ногу. Тому досі залишається інтрига, хто ж з них переможе.

Округ №11 (Вінниця). Людина Гройсмана і дебют Приходько

У бій за цей округ в партії "Батьківщині" вирішили кинути недосвідчену співачку Анастасію Приходько. Про свої політичні амбіції дівчина повідомила ще в минулому році, і стала активно підтримувати Юлію Тимошенко. Не розібравшись у ключових питаннях, Приходько погодилася дати інтерв'ю програмі "Рандеву", яка виходить на "5 каналі", але дуже про це пошкодувала. Вона не спромоглася відповісти на питання про ключові моменти "Нового курсу" Тимошенко, але із задоволенням розповіла, що всі кредити МВФ були виплачені ще коли Юлія Володимирівна була прем'єром. Після того ефіру на неї обрушився шквал критики.

До парламентських виборів Приходько теж не підготувалася. В ефірі каналу "UA: Вінниця" вона не змогла відповісти на питання експертів щодо її передвиборчої програми, посилаючись на те, що вона ще не була в парламенті і не всі процеси розуміє.

Проти Приходько бореться віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон - досвідчений чиновник і людина прем'єра Володимира Гройсмана. На окрузі він хвалить голову Кабміну та його роботу, роздаючи відповідні листівки, про що повідомляє "Рух Чесно". Хоча офіційно у кандидата цих фактів не підтверджують. Зазначимо, що партія Гройсмана "Українська стратегія" не висувала кандидатів в округах. Замість цього Володимир Борисович запропонував своїм людям йти самовисуванцями у рідному місті.

Компанію Приходьку та Кістіону склали кандидати від "Європейської солідарності", "Слуги народу", "Сила і честь", "Свобода", "Опозиційний блок", "Опозиційна Платформа - За життя".

Округ №133 (Одеса). Рекордсмен за кількістю кандидатів

Мешканцям Київського району Одеси доведеться найскладніше. На цьому окрузі йде 45 осіб, що є рекордом цих виборів. Спочатку було 50 кандидатів, але п'ятеро знялися з виборів.

Боротьба є дуже жорсткою, тому деякі креативні кандидати вирішили максимально пов'язати себе з партією "Слуга народу". В результаті, до цього кандидатом від "Слуги народу" Артемом Дмитруком конкурують ще чотири клони, назви партій яких співзвучні з СН.

За інформацією "Руху Чесно", реальну передвиборчу кампанію ведуть лише 7 кандидатів з 45-ти.

Округ №93 (Київська область). Сім'я Онищенка проти екс-губернатора Київської області

Найімовірніше, на 93 окрузі найближчим часом пройдуть ще одні вибори їхнього представника в парламенті. Бо Шостий апеляційний суд Києва вдруге зобов'язав ЦВК зареєструвати кандидатом в депутати від "Соціалістичної партії України" нардепа-втікача Олександра Онищенка.

Про свої наміри знову йти в парламент політик повідомив ще в червні 2019 року. У 2016 році він виїхав з України через різні кримінальні справи. ЦВК відмовила йому в реєстрації, оскільки останні 5 років він не проживав в нашій країні. Онищенко вирішив оскаржити дане рішення, пояснивши, що весь цей час брав участь в міжнародних спортивних змаганнях з кінного спорту.

Пізніше в ЗМІ просочилася інформація, що він відправив на округ свою дружину Анну Різатдінову, з якою виховує сина. Однак він цю інформацію спростовує. Були навіть припущення, що Різатдінову висуне "Слуга народу". Але у них з'явився інший кандидат по цьому округу - Анна Скороход.

ЦВК має пару днів, щоб оскаржити рішення суду щодо Онищенка. Для цього їм потрібно звернутися до Верховного суду, який повинен також швидко винести рішення. Якщо цього не відбудеться, Онищенко зможе брати участь у виборах, але його ім'я не встигне потрапити в бюлетені. За таким сценарієм є ймовірність, що народний депутат оскаржить в суді результати виборів і вимагатиме повторного їх проведення.

За всім цим спостерігає Олександр Горган, колишній голова Київської ОДА та діючий депутат Київської облради. Він балотується від "Європейської солідарності" Петра Порошенка. Але активної агітації за нього не спостерігається.

Конкурує з ними Олександр Жукотанський, який не соромиться використовувати кольори партії "Слуга народу". Відомий як глава правління ПрАТ "Миронівський завод з виготовлення круп і комбікормів", кінцевим бенефіціаром якого є бізнесмен та близький соратник Петра Порошенка Юрій Косюк. Саме в його інтересах, на думку Онищенка, ЦВК наполегливо відмовляє йому в реєстрації.

197-й округ - комік і телеведучий проти екс-нардепа від БПП

Один з найбільш яскравих округів цієї кампанії - 197 округ в Черкаській області. Фактично битва тут розгорнулася між двома кандидатами - безпартійним Владиславом Голубом, який є чинним народним депутатом, а також телеведучим і гумористом Олександром Скічко, якого висунула партія "Слуга народу". Про те, що на цей округ відправлять саме Скічка, "Апостроф" першим написав ще на початку літа. У штабі "Слуги" вирішили на деякі округи відправити медійні персони, котрі мають протидіяти тим політикам, які вже були представлені у Верховній Раді.

28-річний кандидат у депутати Олександр Скічко відомий тим, що вів чимало програм на телебаченні, зокрема, ряд програм на ТРК "Україна", пародіював Олега Ляшка і був одним з ведучих на церемонії проведення Євробачення в Україні в 2017 році. Він зять відомого бізнесмена й забудовника Леоніда Юрушева, який свого часу, як писали ЗМІ, був спонсором екс-прем'єр-міністра Арсенія Яценюка. Свою кампанію він почав вести з початку літа, періодично проводячи зустрічі з виборцями, організовуючи табори для дітей та залучаючи зірок шоу бізнесу, наприклад, співачку Таяну. Про всі свої проекти Скічко повідомляє на своїй сторінці в Інстаграм.

Одним з політтехнологів Скічка є дочка нардепа від "Батьківщини" Юрія Одарченка - Катерина Одарченко. Кандидатура Скічка була виставлена проти Владислава Голуба, чинного нардепа, який пройшов до Верховної Ради під прапорами "Блоку Петра Порошенко", проте в 2017 році покинув фракцію. Голуб, як вже раніше писав "Апостроф", вважається близьким до бізнесмена Юрія Косюка. Кандидати періодично звинувачують штаби один одного в провокаціях і "замовленнях".

Також на окрузі зареєстрований клон Голуба, ще один Владислав Голуб, але з іншим ім'ям по батькові. Це поширена технологія, яка, через неуважність виборця, дозволить відтягнути частину голосів від реального кандидата.

У 197 округ в Черкаській області протистояння розгорнулося між двома кандидатами - безпартійним Владиславом Голубом, який є чинним народним депутатом і телеведучим і гумористом Олександром Скічко, якого висунула партія "Слуга народу"

219-й округ - ресторатор проти одного Луценка

На 219 окрузі в Києві зареєстровано 17 кандидатів. Але битва розгорнулася між двома - ресторатором, телеведучим і кандидатом від "Слуги народу" Миколою Тищенко та народним депутатом від "Блоку Петра Порошенка" Олександром Третьяковим, який йде як самовисуванець. З медійних осіб, тут балотуються також кандидат від "Свободи" Олег Чернецький та депутат Київради, якого не захотіла підтримувати "Батьківщина", Ваган Товмасян. Але фаворитами поки залишаються Тищенко і Третьяков. За словами співрозмовників "Апострофа", за даними закритої соціології, з невеликим відривом лідирує ресторатор Тищенко. Останній активно проводить зустрічі з виборцями на окрузі, але за словами очевидців, часто не може відповісти на елементарні питання. Також Тищенко роздає безкоштовні обіди з ресторанів "Три вилки" і "Рішельє", власником яких він є.

Кандидатура Тищенко спочатку викликала великі суперечки не тільки в суспільстві, але і в самій партії, через розмови про кримінальне минуле ресторатора. Не менший резонанс викликає й кандидатура Третьякова, який був ще в команді "любих друзів" екс-президента Віктора Ющенка. Також він є близьким другом нинішньому генпрокурору Юрію Луценку. Третьяков роздає подарунки від свого благодійного фонду на окрузі і розповідає скільки об'єктів - шкіл, садочків, стадіонів він відремонтував. У Тищенка та Третьякова також є кандидати-клони.

94-й округ - Журналіст Коломойського проти одного Порошенко

Один з найскандальніших округів цієї кампанії - 94 округ у Київській області. Тут висувається найбільша кількість кандидатів в області - 42. Серед найяскравіших, між якими і розгортається основна боротьба - народний депутат та близький соратник Петра Порошенка, Ігор Кононенко; народний депутат, який входить до фракції "Народного фронту" Віктор Романюк; журналіст телеканалу 1+1 та блогер, близький до олігарха Ігоря Коломойського, Олександр Дубинський; колишній співробітник 1+1, журналіст Жан Новосельцев та екс-радикал Ігор Мосійчук.

Останній, щоправда, нещодавно вибув з гонки бо не захотів бути технічним кандидатом від Кононенка. Мосійчук також розповів, що йому пропонували 20 тисяч доларів для того, аби він знявся з виборів, а також запропонували поширювати "чорнуху" проти Дубинського. Він не захотів і в підсумку прийняв рішення підтримати журналіста 1+1.

Ім'я Мосійчука все одно залишиться у виборчому бюлетені, оскільки ЦВК їх вже надрукувала. Адже, згідно із Законом України, відмовитися від балотування можна було не пізніше, ніж за 12 днів до виборів. Але ця ситуація красномовно свідчить про те, що обстановка на окрузі досить "гаряча". У "Слузі" роблять все, щоб в парламент знову не потрапив Ігор Кононенко, оскільки проти нього вже готують ряд кримінальних справ. Кононенко за часів президентства Порошенка не раз ставав героєм журналістських розслідувань. З ним пов'язували один з департаментів Генпрокуратури - департамент з розслідування особливо важливих справ в сфері економіки, який прозвали департаментом "Кононенко-Грановського" (Олександр Грановський, нардеп від фракції БПП, нині самовисуванець). Цей департамент часто звинувачували в обслуговуванні бізнес-інтересів колишнього президента Порошенка.

Обидва кандидати активно ведуть кампанію в окрузі, в тому числі, й один проти одного, поширюючи агітаційні матеріали, спрямовані на спаплюження опонента. На 94 окрузі також є три клони Дубинського і три Кононенко. В результаті така "чорна" боротьба може привести до перемоги третього кандидата - Віктора Романюка, який також активно веде кампанію і зустрічається з виборцями. За даними внутрішньої штабної соціологі,ї ще минулого тижня за рівнем підтримки у нього було друге місце.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів