RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мерські бої: п'ять найбільш інтригуючих сутичок місцевих виборів

Скоро в Україні пройде другий тур місцевих виборів

Скоро в Україні пройде другий тур місцевих виборів Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Після місцевих виборів 25 жовтня в Україні розпочався складний процес підрахунку результатів, який де-не-де затягнувся до непристойності. Місцями він ще триває, однак у великих містах розклад вже відомий: частина діючих мерів прогнозовано здобули переконливі перемоги, іншим же ще належить витримати другий тур. Вже скоро жителі Черкас, Сум, Одеси, Львова, Полтави, Ужгорода, Херсона, Луцька та ряду інших міст знову підуть на виборчі дільниців. "Апостроф" розповідає про головні інтриги другого туру виборів.

Останній шанс для "Слуги народу"

Керівники "Слуги народу" дуже старалися видати бажане за дійсне, розповідаючи про те, що саме їхня партія виграла місцеві вибори (аргументація: "зелені" набрали найбільше мандатів по країні в ради різних рівнів). При цьому вибори мерів "слуги" з тріском програли майже всюди, крім двох великих міст - Ужгорода та Полтави. Тут кандидати від партії влади вийшли до другого туру і ще можуть хоч трохи скрасити тяжке враження.

Найперспективніша ситуація на Закарпатті: "слуга народу" Віктор Щадей вийшов до другого туру, набравши 17,9%. У нього в суперниках діючий мер Ужгорода Богдан Андріїв, який набрав 25,4%.

Цікаво, що на відміну від більшості колег, Щадей під час агітації перед виборами практично не використовував партійний бренд. На його бордах не було навіть натяку на зелений колір і згадок про зв'язок зі "Слугою народу". Є підозра, що завдяки цьому він і пройшов до другого туру. На стороні Щадея - молодість і хороша репутація в регіоні: вперше він став депутатом місцевої облради ще в 2005-му році і з того часу ні в яких "зашкварах" помічений не був.


Чи зможе він перемогти Андріїва? "До діючого мера в Ужгороді є питання. Там цілком стандартний набір: погані дороги, хаотична забудова, екологія, корупція і так далі. Тобто "бити" є за що і Щадей теоретично міг би виграти, але зараз зв'язок з "Слугою народу" йому не на руку. Особливо з урахуванням карантину вихідного дня, який не подобається взагалі нікому. якщо Андріїв зіграє на цій темі і, наприклад, відмовиться виконувати розпорядження Києва, то може отримати додаткові бали. А якщо ще й вдасться налякати виборців тим, що Щадей нібито буде виконувати всі вказівки з центру, то тим більше. Він зараз намагається максимально дистанціюватися, але я б оцінив шанси в 60 на 40 на користь Андріїва", - сказав в коментарі "Апострофу" місцевий політолог Богдан Соломаха.

У Полтаві теж складається досить цікава ситуація. Перемогу в першому турі здобув відставний керівник міста Олександр Мамай, якого зі скандалом вибили з крісла ще в 2018-му році. Кажуть, що тоді постарався його попередник Андрій Матковський, який вже двічі програвав вибори Мамаю, але здолав його в кулуарній боротьби: місцева рада висловила Мамаю недовіру і змістила з посади, той боровся, але в підсумку програв. Після цього кілька років містом керував секретар міськради Олександр Шамота (теж брав участь у виборах, але не набрав і 3%).

На цей раз Мамай пішов на вибори від проекту "За Майбутнє", який розкручується на гроші олігарха Ігоря Коломойського. У цьому регіоні в олігарха є маса бізнес-активів і інтересів (в тому ж Кременчуці, де йому належить нафтопереробний завод, вибори в один тур уже виграв кандидат від "За Майбутнє"). Але і в Полтаві свій мер теж не завадить.

Перешкодити Мамаю виграти у другому турі може відомий в цих краях забудовник Сергій Іващенко, у якого теж далеко не найсвітліша репутація. Виграти в другому турі кандидату від "Слуги народу" буде досить важко: в першому він набрав 17% проти 30% у конкурента. Як пояснив "Апострофу" один з місцевих бізнесменів, в місті ніхто не має особливих ілюзій щодо доброчесності Мамая, але в свою каденцію він показав себе досить хазяйновитим керівником, а, як показує практика, на місцевих виборах це часто грає вирішальну роль.

Битва Садового за Львів

У Львові діючий градоначальник Андрій Садовий буде битися в другому турі з кандидатом від "Європейської солідарності" і колишнім губернатором області Олегом Синюткою (в першому турі було 40% проти 31% на користь Садового).

У Порошенка роблять велику ставку на перемогу у Львові. По-перше, ця єдина надія "Євросолідарності" отримати посаду мера хоча б в одному обласному центрі країни. По-друге, в партії екс-президента не без підстав вважають місто і весь регіон своїм базовим. Та й емоційна складова теж присутня: "сміттєва блокада", яку влаштували Садовому, відчутно вдарила по його перспективам вийти на національний рівень. Так що відносини між ним і колишнім гарантом натягнуті.

Львів Фото: pixabay.com

Теоретично Синютка може відіграти відставання від Садового за рахунок перетікання під його крило патріотичного електорату. Зокрема, в ЄС розраховують на перетікання голосів від "Свободи", чий кандидат в мери Руслан Кошулинський посів третє місце. З огляду на досить натягнуті відносини членів партії Тягнибока і Садового, цей розрахунок цілком може спрацювати. Однак мер Львова - досвідчений політик, тому не втрачає жодного шансу наростити рейтинг: наприклад, саме він першим з керівників міст відмовився виконувати розпорядження Кабміну про карантин вихідного дня. Так, потім це може ще відгукнутися, але таким ходом Садовий напевно додасть собі симпатиків серед виборців.

"Тут питання, як і з ким Садовому працювати після виборів. Йому доведеться співпрацювати з ЄС у міській раді, можливо, в коаліції з "Свободою" або "Голосом". Хоча він, ймовірно, зможе сформувати більшість і без людей Порошенка. Так для нього буде, безперечно, зручніше - і політично, і психологічно", - прогнозує заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко.

"Будмайданчик" проти "руського мира"

Мер Одеси Геннадій Труханов йде на третій термін, і перешкодити йому в цьому спробує кандидат від ОПЗЖ Микола Скорик. Виграти в другому турі йому буде неймовірно складно, оскільки в першому він набрав в два рази менше голосів (19 проти 38% у Труханова).

При цьому нинішній мер Одеси дратує дуже багатьох місцевих важковаговиків: на підтримку Скорика вже висловилися Євген Червоненко та Сергій Ківалов, які програли в першому турі, а також кілька інших гравців, але відіграти таке відставання все одно буде дуже непросто. Експерти теж не вірять в шанси кандидата від ОПЗЖ.

одного боку, "деполітизований" Труханов, з іншого - представник конкретної політичної сили з конкретним політичним позиціонуванням, яка, м'яко кажучи, не подобається багатьом представникам абсолютно різних політичних сил і світоглядів (притому, що у більшості прихильників ОПЗЖ Труханов теж не викликає негативних емоцій). Суперник у Труханова для перемоги - оптимальний. Очевидно, що в змаганні "будмайданчика" (Труханов) і "руського мира" (Скорик) в Одесі впевнено виграє "будмайданчик". Це такий одеський прояв "клієнтоорієнтованості", - вважає український політолог, викладач КНУ ім. Тараса Шевченка Петро Олещук

Останній шанс згасаючого "Голосу"

"Голос" - ще одна партія, яка з тріском провалила ці вибори. Однак на загальному сумному тлі був і приємний сюрприз - в Черкасах до другого туру вийшов їх кандидат Віктор Євпак, який зміг обійти на пару відсотків висуванця від "Слуги народу" Віталія Ільченко.

Відставання Євпака від мера Анатолія Бондаренка, який перейшов під крило "За Майбутнє", досить солідне - 19% проти 32%. Однак кандидата від "Голосу" вже підтримала і "Слуга народу" і "Європейська солідарність", кандидати яких в сумі набрали більше 20%. Якщо їм вдасться передати свій електорат Євпаку, то у "Голоса" може з'явитися мер. Втім, Бондаренко теж використовує фінт з бойкотом карантину вихідного дня. Зараз це явно в тренді.

Другий тур місцевих виборів в Україні пройде врозкид. У багатьох містах голосування відбудеться вже 15 листопада, в деяких інших на тиждень пізніше. Втім, місцями підрахунок голосів і суди все ще йдуть (наприклад, в пристоличних Броварах), тому епопея з місцевими виборами може затягнутися і до кінця року.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів