RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чи погодиться Україна на посла-ФСБшника

Після звільнення Зурабова Росія ризикує залишитися без посла в Україні

Після звільнення Зурабова Росія ризикує залишитися без посла в Україні Чрезвыйчайный и полномочный посол РФ на Украине с 2010 по 2016 гг. Михаил Зурабов Фото:

У четвер, 28 липня, президент Росії Володимир Путін звільнив посла РФ в Україні Михайла Зурабова, призначивши тимчасовим повіреним Сергія Торопова. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков розповів журналістам, що новий посол в Україні буде призначений "найближчим часом". Російські медіа пишуть, що ним може стати виходець із КДБ і ФСБ, представник президента в Приволзькому федеральному окрузі РФ Михайло Бабич. У МЗС України "Апострофу", заявили, що поки що не отримували від російської сторони запит на агреман про призначення нового посла. Українські експерти вважають, що Києву в принципі не слід погоджуватися на будь-яку із запропонованих РФ кандидатур, а особливо – якщо це буде колишній співробітник ФСБ.

Михайло Зурабов виконував обов'язки російського посла в Україні протягом останніх шести років. Правда, після того, як РФ анексувала Крим і напала на схід України, Зурабов майже не бував у Києві і неодноразово просив, щоб з нього зняли обов'язки посла. Про своє сьогоднішнє звільнення він дізнався зі ЗМІ, перебуваючи у відпустці. Росія покладала на Зурабова великі надії і навіть ввела його до складу тристоронньої контактної групи в Мінську, розраховуючи, що він зможе вплинути на процес переговорів на її користь. Однак Зурабов не виправдав надій Кремля, і вже на початку 2015 року його з контактної групи вивели. А тепер ось і зовсім звільнили.

Слід зазначити, що Україна свого посла в РФ відкликала ще навесні 2014 року. Зараз українські інтереси представляє тимчасовий повірений. Як розповів директор політичного департаменту МЗС Олексій Макєєв, Україна поки що не планує призначати нового посла в Росії.

"У нас в Росії тимчасово повірений з березня 2014 року. Мені невідомо про те, щоб Україна надсилала запит на призначення посла в Росії, і я не бачу підстав для призначення, поки триває російська агресія", - зазначив Макєєв "Апострофу".

Що стосується нової кандидатури посла РФ в Україні, за словами Макєєва, Україна поки не отримала жодного запиту від російської сторони. Макєєв також зазначив, що якщо такий запит надійде, Україна уважно вивчить і врахує всі супутні фактори.

"Існує дуже багато різних факторів, які українська сторона буде враховувати, в тому числі і факт тривалої російської агресії, кандидатуру, яку запропонує російська сторона. Але всі ці фактори будуть прийняті до уваги тільки тоді, коли ми отримаємо запит від російської сторони", - пояснив Макєєв.

При цьому не може не викликати здивування впевненість російської сторони в тому, що новий посол РФ у Києві буде призначений "найближчим часом". Олексій Макєєв пояснив "Апострофу", що Україна не обмежена у часі стосовно відповіді на такий запит про агреман.

Багато українських експертів вважають, що Україні взагалі не слід погоджуватися на присутність посла Росії в нашій країні. Думки про те, що Україні в принципі не потрібно погоджуватися на призначення будь-якого з кандидатів на посольську посаду, запропоновану РФ, дотримується, зокрема, віце-спікер парламенту Оксана Сироїд. Вона вважає, що "президент України не повинен приймати вірчі грамоти від країни, яка з нами воює".

"Ми вже давно повинні це питання вирішити. У нас гібридна війна і гібридні дипломатичні відносини, все гібридне. Я вважаю, що не можна погоджуватися на жодну кандидатуру. Ми можемо зберегти консулів, тому що консули відповідають за права громадян, а присутність посла свідчить про підтримку дипломатичних відносин. Які можуть бути дипломатичні відносини, якщо Росія проти нас воює?" - сказала Сироїд "Апострофу".

Екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко також вважає, що Україна повинна була перервати дипломатичні відносини з Росією, причому давно. "Підтримувати дипломатичні відносини з країною, яка анексує твою територію і веде війну проти тебе, це явна новація в міжнародних відносинах. Такого в історії ще не бувало", - сказав Огризко "Апострофу".

Справедливості заради варто додати, що продовження дипломатичних відносин або їх видимості, сьогодні, мабуть, більше цікавить Росію. Все-таки це вона збирається відправити в нашу країну посла, в той час як Україна свого давно відкликала. Однак зовсім розривати дипломатичні стосунки з Москвою офіційний Київ явно не хоче.

"Якби Україна хотіла піти на розрив дипломатичних відносин з РФ, вона б це зробила два роки тому. Оскільки до цього моменту не було зроблено, то очевидно, що офіційний Київ не готовий це робити. Тепер українська влада буде думати, як реагувати на пропозицію про призначення нового посла", - пояснив "Апострофу" аналітик Володимир Горбач.

Більшість експертів схиляються до того, що найближчим часом російський посол у Києві так і не буде призначений. "Найбільш вірогідний варіант, що призначать тимчасового повіреного, і він буде досить довго", - повідомила "Апострофу" аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ірина Івашко.

Причиною ненадання згоди на призначення посла може бути не тільки російська агресія, а й сама кандидатура, яку запропонує Росія. Російські ЗМІ вже повідомили, що такою кандидатурою може стати виходець з ФСБ Михайло Бабич. Експерти вважають, що в цьому випадку офіційний Київ, швидше за все, відмовить РФ.

"Я припускаю, що однією з можливих реакцій може бути ненадання агремана цій людині (Михайла Бабича, - "Апостроф"), на тій підставі, що він - працівник ФСБ. При цьому українська сторона не повинна пояснювати, чому вона не надає агремана. Але це не буде означати, що Україна переходить до розриву дипломатичних відносин з РФ. Будуть шукати іншу кандидатуру, і на все це буде потрібно час. Російська сторона може подати іншу кандидатуру, а може і не подати", - вважає Володимир Горбач.

Думка про те, що Україна не повинна погоджуватися на вихідця з ФСБ підтримує Роман Безсмертний, який свого часу представляв Україну в тристоронньої контактній групі. При цьому, за його словами, відмова України ніяк не відіб'ється на мінських переговорах.

При цьому Ірина Івашко зазначила "Апострофу", що якщо дійсно на посаду нового посла буде запропонована кандидатура Михайла Бабича, то це логічно вписується в нинішню політику Кремля щодо України.

"Ми бачимо, що він представник силових структур, які сьогодні переважають у Кремлі і які мають значний вплив на політику РФ з Криму і Донбасу. Бажання призначити послом представника ФСБ - це продовження цієї лінії Кремля. Якщо він буде призначений послом, то постарається зробити все для того, щоб Україна прийняла закон про амністію для бойовиків і щоб на Донбасі були проведені вибори на умовах, вигідних для Російської Федерації ", - пояснює Івашко.

Однак екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко вважає, що українцям не варто хвилюватися про те, хто буде новим російським послом, оскільки в будь-якому разі від нього нічого не буде залежати. Огризко нагадує, що і колишній посол РФ в Україні Михайло Зурабов вже дуже давно українсько-російськими дипломатичними відносинами не займався.

"Яким би не було прізвище нового посла, він все одно нічого не буде вирішувати. Як не вирішували і всі його попередники. У Кремлі рішення приймає лише одна людина, і від неї залежить все те, що буде робити той чи інший посол або міністр", - пояснив Огризко "Апострофу".

Читайте також

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом

Ситуація критична: хто врятує Україну системами Patriot

В ідеалі Україні потрібно 25 комплексів Patriot, але спочатку вистачить і 7