RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна буде втрачати підтримку європейських держав, - приватна розвідка США

Британський референдум Brexit може мати важкі економічні і політичні наслідки для нашої країни

Британський референдум Brexit може мати важкі економічні і політичні наслідки для нашої країни Референдум про вихід Великобританії з ЄС може мати негативні економічні і політичні наслідки для України Фото: EPA/UPG

Після референдуму про вихід Великобританії з ЄС (Brexit), котрий пройшов у червні 2016 року, діяльність Європейського Союзу буде сконцентрована на внутрішніх проблемах. Це означає, що спільні проекти Євросоюзу із нашою країною будуть відсунуті на другий план, що може зашкодити економічній і політичній ситуації в Україні, вважають в американській приватній розвідувально-аналітичноій компанії Stratfor. Незважаючи на те, що співпраця з ЄС є пріоритетом для нинішнього уряду України, в майбутньому влада країни будуть втрачати підтримку європейських держав, вважають аналітики "приватного ЦРУ"

Європейське майбутнє України стоїть під питанням через невизначеність, яку привніс в Євросоюз Brexit. Адже саме проєвропейський політичний вектор став наріжним каменем адміністрації на чолі з українським президентом Петром Порошенком і прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом, відзначають фахівці Stratfor. Відновлення переговорів щодо політичної та економічної асоціації з ЄС було одним з перших кроків Порошенко на посаді президента, і йому вдалося підписати відповідну угоду. Але все це відбувалося до Brexit.

З економічної точки зору Brexit може мати серйозні наслідки для України. Сполучене Королівство є другою за величиною економікою в Європейському Союзі, на частку якого припадало більше 40% експорту України в 2015 році. "Хоча саме Сполучене Королівство є лише одинадцятим за величиною торговельним партнером України, двосторонній товарообіг між двома країнами перевищив $ 2 млрд у минулому році", - нагадують аналітики "приватного ЦРУ". Але справа в тому, що після виходу Британії з ЄС її більше не буде стосуватися Угода про асоціацію Україна-ЄС.

Економічні наслідки - не єдиний негатив, який може принести Україні Brexit. Фахівці Stratfor вважають, що вихід Британії з ЄС прискорить фрагментацію Європейського Союзу. Британія була однією з країн, які підтримали санкції проти Росії, введені ЄС через анексію Криму та агресію на Донбасі. З тих пір ЄС їх не відміняв. Але ще до 23 червня (дата проведення Brexit, - "Апостроф") такі країни, як Угорщина, Греція і Словаччина, висловили свої побоювання з приводу впливу продовження санкцій на їх економіки. І зараз, вважають аналітики американської компанії, існує реальна загроза, що санкції будуть ослаблені або зняті під час наступного голосування на початку 2017 року.

Незважаючи на метушню в ЄС, українська влада сподівається, що перспектива вступу в ЄС існує. Прем'єр Володимир Гройсман переконаний, що приєднання до блоку може відбутися протягом 10 років. Однак цілком можливо, що український уряд видає бажане за дійсне. Ще до голосування Brexit Європейський Союз побоювався приймати нові заявки на членство через економічну кризу і наплив біженців. На початку червня він відклав надання громадянам України безвізового режиму. Комісар ЄС з розширення нещодавно сказав, що він очікує скасування віз для українців у жовтні. Але в даний час існує ризик подальших затримок, вважають фахівці Stratfor.

Однак Brexit не обов'язково означає проблеми для відносин Україна-ЄС, оскільки вихід Сполученого Королівства може привести і до більш ефективної інтеграції Європейського Союзу. Але як би не складалися відносини Україна-ЄС, експерти сумніваються, що Україна повернеться до союзу з Росією.

Читайте також

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом

Ситуація критична: хто врятує Україну системами Patriot

В ідеалі Україні потрібно 25 комплексів Patriot, але спочатку вистачить і 7