RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна псує відносини із Заходом: під загрозою навіть питання Донбасу

У Брюсселі та Вашингтоні стежать за ситуацією в Україні

У Брюсселі та Вашингтоні стежать за ситуацією в Україні Фото: УНІАН

Звільнення лідера "Руху нових сил" Міхеіла Саакашвілі в залі суду викликало бурю емоцій не лише серед його прихильників, а й серед опонентів. Другі не приховували, що не очікували такого рішення. А генпрокурор Юрій Луценко пізніше на одному з телеканалів сказав, що ГПУ оскаржуватиме це рішення. Єдине, що він і його команда не зможуть оскаржити – повну залежність правоохоронців від політиків. І це все бачать у Брюсселі та Вашингтоні, де уважно вивчається ситуація та обговорюються нові рішення щодо України. Чим це загрожує, розбирався "Апостроф".

Погіршення іміджу України

Переслідування Міхеіла Саакашвілі є одним з чинників, який може негативно вплинути на відносини України з міжнародними партнерами. Правда, в президентській фракції "Блок Петра Порошенка" вважають, що внутрішні справи країни жодним чином не вплинуть на міжнародне партнерство.

"Я не відчуваю, щоб ми втрачали довіру в Євросоюзі. Є критика, але Україна – не єдина країна, яку постійно критикують", - запевнив "Апостроф" депутат від БПП, член Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Ар'єв.

Події останніх двох тижнів в країні призвели до чергового падіння міжнародного іміджу України Фото: flickr.com/poroshenkopetro

Джерела "Апострофа" у дипломатичних колах говорять про інше. Так, один зі співрозмовників видання зазначив, що події останніх двох тижнів у країні призвели до чергового падіння міжнародного іміджу України. Зокрема, це стосується ситуації з НАБУ, яке намагалася атакувати українська влада.

"Всьому світу продемонстровано, що сьогоднішня влада бореться з антикорупціонерами, а, отже, сама є корупційною. І використовує правоохоронні органи для боротьби з політичними опонентами, доводячи, що вона є неправовою і авторитарною. Про все це вже говорили і раніше, але в основному пошепки, за кавою, а не за столом переговорів. Відтепер для наших західних партнерів це вже доконаний факт, а не сумніви і підозри", - розповідає джерело "Апострофа".

Співрозмовник підкреслив, що ситуація із Саакашвілі, по суті, вийшла з-під контролю. В ЄС немає бачення, як "розрулити кашу", що заварив президент Петро Порошенко, і як з ним домовлятися про припинення цього конфлікту. При цьому не варто залишати поза увагою і самого колишнього голову Одеської області.

"Проблема Саакашвілі – в тому, скільки навколо нього інших гравців, які створюють ситуації, в яких він змушений буде діяти. Відсидітися не вдасться. До того ж, його емоційна природа не дозволить йому тримати себе в рамках, і він може піти в атаку та перетнути червоні лінії, намальовані перед ним", - продовжує джерело.

Європейські та американські партнери закликають сторони до компромісу. Але в це мало хто вірить. При цьому серед депутатів існує думка, що в Євросоюзі більше незадоволені не ситуацією навколо екс-президента Грузії, а цькуванням НАБУ.

"В останні тижні Порошенку, Авакову, Клімкіну, Яценюку телефонували люди з Вашингтона, Брюсселя і дуже красномовно доносили, що знищення НАБУ стане кінцем співпраці", - коментує нардеп від БПП Світлана Заліщук.

На її думку, в оточенні Петра Порошенка довели, що будуть захищати президента від будь-яких опонентів. Приклад - ситуація навколо Саакашвілі. Багато хто в ЄС і США тепер вважає, що прокуратура, поліція, СБУ та суди є політичними інструментами в руках влади, а не частиною правової держави.

Такої ж думки дотримується ще один представник БПП Сергій Лещенко.

"Саакашвілі – це питання другого порядку. Для наших партнерів дуже важливо, щоб працювало НАБУ, на запуск якого вони виділили гроші", - сказав він "Апострофу". Нагадаємо при цьому, що ГПУ звинуватила Заліщук, Лещенка й інших депутатів у перешкоджанні затриманню Саакашвілі 5 грудня.

На думку політичного експерта Дениса Богуша, влада пішла неправильним шляхом – замість того, щоб розумно реформувати правоохоронну систему, влаштовується цирк із затриманням Саакашвілі.

"Зараз для наших партнерів створюється незрозуміла ситуація. Влада звинувачує Саакашвілі, але в той же час не може посадити, тільки висуваються дивні звинувачення. Це все показує неспроможність прокуратури навіть у звинуваченнях", - підкреслив політолог.

На думку експертів, влада влаштовує цирк із затриманням Саакашвілі замість того, щоб розумно реформувати правоохоронну систему Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Богуш навів у приклад ЄС, де є верховенство права. Якщо хтось винен, він сидить у в'язниці.

"У нас же незрозуміло. І на це дивляться наші партнери. Ситуація лякає тим, в якому стані знаходяться наша правоохоронна і судова системи", - сказав він "Апострофу".

Якими можуть бути наслідки

Події навколо Саакашвілі, можливо, не так сильно цікавлять партнерів України, як "війна" навколо НАБУ. Але, в будь-якому випадку, це вплине на подальші відносини України з європейськими партнерами.

"Розпочнеться згортання програм допомоги, відмова від дипломатичних зустрічей", - припускає Лещенко.

Про це "Апострофу" говорить і Богуш. Експерт вважає, що "ми все дурніше виглядаємо на міжнародній арені, втрачаючи підтримку, в тому числі й фінансову".

Більше того, і це дуже небезпечно, стрімка втрата підтримки України на міжнародній арені може привести до нових несподіваних звинувачень на адресу Києва.

"Єдиною картою в діалозі із Заходом, яка ще залишилася в руках влади, є конфлікт з Росією. Тому саме її будуть використовувати й надалі. Можливе загострення конфлікту на сході. Втім, на Заході розуміють, що Порошенко зараз зацікавлений перевести всю увагу із Саакашвілі на Росію. Тому, якщо зараз знову відновляться обстріли й ініціаторами будуть бойовики, то підозра в ЄС все одно падатиме на Порошенка", - попередив ще один співрозмовник "Апострофа" в дипломатичних колах.

І якщо в Європейського союзу вже зараз почнуть виникати такі сумніви щодо України, то в подальшому не виключений навіть перегляд відносин ЄС із Росією щодо конфлікту на Донбасі.

Читайте також

В Альянсі думають про Україну: що дасть нашій країні статус кандидата в НАТО

У НАТО відбувається дискусія щодо того, як співпрацювати з Україною та як взаємодіяти з Росією

Бити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ

Україна не повинна відступати від своїх задумів і завдавати ударів по російським НПЗ

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії - Уріель Епштейн

Республіканська партія США потрапила під повний контроль Дональда Трампа та прихильників його політики