RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін буде тиснути на Україну, а люди в Криму йому не потрібні

Костянтин Боровий про проблему питної води в Криму

Костянтин Боровий про проблему питної води в Криму Фото: EPA/UPG

За роки окупації Криму Росія не змогла вирішити проблему прісної води для кримчаків - від України вода не поступає, а місцеві водосховища стрімко висихають. Але це питання і не важливе для Кремля, оскільки Володимир Путін використовує анексований півострів лише як військову базу. І чим менше людей житиме на півострові, тим краще буде для кремлівської верхівки. Таку думку висловив "Апострофу" російський опозиціонер Костянтин Боровий.

Кілька разів було сказано, що Кремль вважає проблему прісної води в Криму виключно комерційною. Вірніше, Кремль хотів би так вважати. І, наскільки я розумію, Москва зробила пропозицію Києву з цього приводу - пропозиція, що оцінює комерційні вкладення і зусилля Києва, щоб вода надійшла в Крим. Але для Києва - і це дуже правильно - питання води не стільки комерційне, скільки політичне.

Думаю, Київ пішов би на співпрацю, якби компенсації оцінювалися саме як політична - а це, можливо, у сто разів більше грошей. Здається, Москва пропонувала оцінку проекту в кілька десятків мільйонів доларів. Можливий політичний збиток від підтримки Росії в Криму Київ оцінює в кілька сотень мільйонів. Тому навряд чи вдасться домовитися, при всьому теперішньому прагматизмі Банкової. Росія не готова компенсувати Києву можливий політичний збиток від такої співпраці.

Дивіться також: Так виглядає світло в кінці тунелю: з'явилося відео моторошного нововведення в окупованій Керчі

З іншого боку, Росія не ставить завдання розвивати Крим. Йдеться про всього лише про "півострів-авіаносець", який Москва збирається використовувати. І вже ефективно використовує, обмеживши якісь можливості інших чорноморських держав. Для України фактично перекрите Азовське море - Росія контролює там комерційну, економічну і військову діяльність. На відміну від Туреччини, яка, контролюючи Босфор, все-таки не приймає вигідних для себе політичних рішень, Росія в даному випадку орієнтувалася на політичні результати.

Так що навряд чи проблема з водою буде вирішена. Тим більше, що зараз режим економії вводиться за різними проектами. Я вивчаю зараз пропагандистські кампанії, і активність в цій області значно ослабла. У всякому разі, для російської аудиторії. Очевидно видно, що сьогодні увага зосереджена на пропаганді "на експорт".

Росії, насправді, не потрібен Крим як територія економічної діяльності. Чим менше там буде народу, чим більше людей звідти поїдуть - в Росію, [підконтрольну Києву] Україну, - тим більш керованим буде Крим. Кримські татари - це величезна колючка для російських спецслужб, російського політичного процесу. Це маленька група людей, і вона цілком в змозі вирішити для себе проблему води за допомогою опріснювачів. Але Росія, звичайно, цю проблему вирішувати не буде.

Читайте також: Кримський міст був лише початком, Росія перейшла до нового етапу боротьби проти України

Росія намагатиметься тиснути на Україну. Але я не думаю, що ці спроби будуть радикальними, військовими. На початку кампанії із захоплення Криму була спроба зберегти водний потік. Зараз, схоже, люди, що формують порядок щодо Криму, вже не вважають це принциповим і досить важливим моментом. Російська пропаганда навчилася оперувати віртуальними подіями. Для росіян цілком достатньо повідомлень і придуманих прикладів, що Крим благополучно розвивається. При цьому благополучний розвиток сам по собі Кремлю не потрібнен. Їм не потрібне там населення, зона відпочинку, комерційна діяльність - Кремлю достатньо контролю над територією.

Читайте також

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом

Ситуація критична: хто врятує Україну системами Patriot

В ідеалі Україні потрібно 25 комплексів Patriot, але спочатку вистачить і 7