RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий Уотергейт: як українське питання грає на імпічмент Трампа

Білий дім продовжує трясти через справу Манафорта

Білий дім продовжує трясти через справу Манафорта Фото: GettyImage

Протягом останнього місяця в інформаційному просторі суттєво зросла кількість повідомлень про розслідування так званої справи Манафорта. Низка експертів заявляє про те, що це кримінальне провадження якщо й не призведе до імпічменту президента США Дональда Трампа, то зменшить його перспективи переобратися на наступних президентських виборах, які відбудуться у 2020 році. Чому у даній історії, від якої вже третій рік лихоманить всю Америку, знову фігурує Україна, і з чим пов’язаний сплеск активності в даному напрямку, читайте в матеріалі "Апострофу".

Справа відомого американського політтехнолога Пола Манафорта, попри визнання ним ще у вересні 2018 року своєї провини, продовжує обростати подробицями. Цікаво, що чи не вперше за майже три роки скандалу акцентовано зазвучали прізвища українських олігархів. Так, 9 січня, CNN, посилаючись на джерела, ознайомлені зі справою американського політтехнолога, повідомили про новий український слід у даній історії. За даними журналістів, екс-голова Адміністрації президента Віктора Януковича Сергій Льовочкін і найбагатший українець Рінат Ахметов могли отримувати від екс-глави виборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта дані соцопитувань, пов'язаних з президентськими виборами в США 2016 року.

"Сергій Льовочкін і Рінат Ахметов - два українських олігарха, які роками платили Полу Манафорту за його політичну роботу в своїй країні, могли бути одержувачами даних американських опитувань, якими Манафорт поділився з Костянтином Килимником (партнером, якого вважають російським шпигуном, - "Апостроф") під час президентської кампанії 2016 року", - йдеться в статті.

Наразі не дуже зрозуміло, навіщо українським можновладцям були потрібні ці соціологічні дані з США, але ця історія навела серйозного шереху. Варто зазначити, що український слід в "новому Уотергейті", як називають цю справу в експертних колах через небезпеку цього розслідування для подальшої політичної долі президента США Дональда Трампа, тягнеться з 2016 року, коли у ЗМІ запустили так звану "амбарну книгу" Партії регіонів, в якій серед інших фіксувалися виплати Полу Манафорту.

За даними американських ЗМІ, Пол Манафорт під час правління президента Віктора Януковича таємно лобіював у Вашингтоні інтереси "регіоналів". При цьому у New York Times написали, що Манафорт міг отримати від Януковича і Партії регіонів $12,7 млн. В результаті Манафорт після цього скандалу був змушений покинути передвиборчий штаб Трампа, але на цьому історія не завершилася - після перемоги Трампа на президентських виборах ця справа стала приводом для фундаментального розслідування щодо нового голови Білого дому.

Після того як президентом став Трамп, в Україні, де здебільшого робили ставку на Гілларі Клінтон, на різних рівнях прийнялися усіляко гальмувати розслідування даної справи. Попри демонстрацію з боку директора НАБУ Артема Ситника наявності прізвища Манафорта в "амбарній книзі", вже у липні 2017 року голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький публічно повідомив, що доказів цьому факту не було знайдено, назвавши "злив" про Манафорта "піар-технологією".

Після тривалої паузи, у грудні 2018 року, Окружний адмінсуд Києва назвав протиправними дії директора НАБУ Артема Ситника і нардепа Сергія Лещенка щодо розголошення інформації про Манафорта. "Визнано протиправними дії директора НАБУ Артема Ситника щодо розголошення та розповсюдження інформації про громадянина США Пола Манафорта, глави штабу (на час вчинення протиправних дій) кандидата в президенти США Дональда Трампа щодо наявності прізвища та підписів Пола Манафорта в списках "чорної бухгалтерії Партії регіонів" в матеріалах досудового розслідування, що мало наслідком втручання у виборчі процеси Сполучених Штатів Америки 2016 року та завдало шкоди інтересам держави Україна", - йдеться в рішенні суду. Дане рішення цілком може бути пов'язане з бажанням влади заслужити додаткову лояльність в адміністрації президента США Дональда Трампа напередодні президентських виборів, які відбудуться весною цього року.

Далі – більше. В американських ЗМІ сплив так званий таємний мирний план по Україні, який нібито обговорював Манафорт зі згаданим вище Костянтином Килимником. Головна претензія з боку американських слідчих полягає в тому, що Манафорт намагався приховати цю інформацію від слідства.

"Уряд робить висновок у цьому зв'язку, що перші відповіді пана Манафорта на запит щодо його зустрічей та взаємодії з паном Килимником були брехнею прокурорам та слідчим Офісу спеціального прокурора... Після розкриття документів, пан Манафорт "погодився", що він обговорював чи міг обговорювати мирний план по Україні з паном Килимником більше ніж один раз", - зазначається в оприлюдненому судовому документі.

У свою чергу захист Манафорта переконує, що клієнт просто "забув" про цю подію. Подібний епізод, у разі якщо його вдасться довести спецпрокурору Роберту Мюллеру, додатково вдарить по нинішньому керівництву Білого дому. Адже фактично виходить, що тодішній представник команди Трампа влазив у внутрішні справи України без її дозволу.

Утім, не виключено, що Трамп вже найближчим часом спробує переграти ситуацію. Справа в тому, що днями заступник генпрокурора США, який займається розслідуванням спецпрокурора Роберта Мюллера проти Трампа, Род Розенстайн заявив про звільнення з Міністерства юстиції. Після уходу куратора найгучнішої справи у США, який надав Мюллеру серйозні повноваження, Трамп явно спробує поставити головного розслідувача у стійло. З огляду на це можна припустити, що зараз події навколо справи Трампа розвиватимуться вкрай швидко. З одного боку, Трамп має провести кадрові зміни і цим максимально послабити Мюллера або взагалі звільнити його. З іншого, розуміючи цю небезпеку, цілком ймовірно, що Мюллер спробує викинути кілька козирів, щоб продемонструвати злочинну діяльність Трампа і його домовленості з Росією.

Чи ще фігуруватиме в цій історії Україна? Цілком ймовірно, що так: як це не парадоксально, але саме Україна у багатьох питаннях стала гордієвим вузлом у стосунках між Росією і нинішнім керівництвом Вашингтону. А враховуючи давню роботу в Україні Манафорта – ключової ланки розслідування по Трампу – навіть попри усілякі спроби керівників силових органів сховати цю справу, дуже схоже, що у контексті цієї справи ми ще неодноразово почуємо прізвища українських політиків і бізнесменів…

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників