RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не потрібно порівнювати членство в ЄС із будівництвом комунізму - Дмитро Кулеба

Відносини між Україною та ЄС сповнені оптимізму

Відносини між Україною та ЄС сповнені оптимізму Фото: 24.tv

Профільний віце-прем`єр-міністр Дмитро Кулеба відповідає за євроінтеграцію України. В нього є достатній досвід співпраці з європейськими політиками, тому ця посада не стала для нього неочікуваною. На полях форуму Ялтинська економічна стратегія (YES) "Апостроф" запитав у ДМИТРА КУЛЕБИ, що надалі буде зі стосунками між Україною та Європейським союзом та що від нас очікують наші західні партнери.

- Розкажіть, які зараз стосунки між Україною та Європою?

- Стосунки сповнені оптимізму. Тому що відбулося перезавантаження влади в Україні та в Єврокомісії (в липні новою головою ЄК стала Урсула фон дер Ляйєн, - "Апостроф"). Європейський союз хоче бути більш впливовою силою на глобальній сцені. Для цього їм потрібна також Україна, саме як частина Європи. Тому я вважаю, що зараз відкриваються нові можливості для поглиблення наших стосунків. Звісно, буде багато ризиків, багато протидій, викликів. Зараз можна продовжити те, що почалося, але вийти на нову якість. Тому що нові люди в українській і в європейській владі можуть встановити нові стосунки та відкрити нові можливості для розвитку.

- Президент Словенії нещодавно під час панельної дискусії стосовно майбутнього ЄС сказав, що Україні варто надати "особливий статус"…

- Ніякого особливого статусу!

- Що він мав на увазі?

- Їде президент, десь виступає, тому потрібно проявити якусь креативність. І я це підтримую. Але стратегічна мета України залишається незмінною - це членство в ЄС. Якщо якийсь спеціальний статус розглядається як альтернатива членству, то ми це відкидаємо, нам це непотрібно. Але ми дякуємо нашим міжнародним партнерам за їхній креативний підхід.

Читайте: Повернути Крим, пере­завантажити олігархів: головні тези Зеленського на Ялтинському форумі

- Коли ми зможемо отримати членство в ЄС?

- Коли в Радянському Союзі будували комунізм, то обіцяли його побудувати кожні десять років. Так нічого й не вийшло. Ми вже не маємо з вами мислити категоріями радянських ідеологів. Бо пострадянські лідери України підсадили нас на цю голку. Я можу сказати, що немає термінів (отримання членства). Є процес. Ніхто нічого не каже і не може сказати. Ми повинні мати ціль і не відхилятися від неї.

- Які зараз ставлять вимоги новій українській владі в Євросоюзі?

- Ніхто ніяких вимог не ставив. Я був в Брюсселі у вівторок (10 вересня, - "Апостроф"), мав зустрічі по лінії ЄС, розповідав, що ми хочемо, які у нас пріоритети. Вони чули, казали, де готові співпрацювати.

- В яких саме проектах?

- Ми хочемо укласти з ЄС Угоду про сертифікацію промислових товарів. Це так званий промисловий безвіз: щоби українські промтовари могли вільно продаватися на ринку ЄС. Це завдання я озвучив, сказав, що ми серйозно до цього ставимось, хочемо йти цим шляхом. Також ми говорили про інтеграцію енерго- та цифрового ринку, про реформу митниці. Всі готові працювати. Але мій наголос був чіткий на усіх зустрічах: йдеться про двосторонній рух. Ми маємо з ЄС йти поруч. Немає жодної європейської країни, яка змогла б себе реформувати і стати членом ЄС, не отримуючи послідовну підтримку від ЄС. І Україна повинна розглядатися через таку перспективу. Інакше ми не будемо працювати. Це повинна бути спільна історія успіху України та ЄС.

- Чи казали щось європейці з приводу боротьби з олігархами та їхнім втручанням у політику?

- На одній зустрічі лише одна людина про це сказала. Загалом європейці не мислять такими категоріями. Вони мислять категоріями встановлення рівних правил гри. І це також є бажанням нового уряду, бажанням президента України. І ті реформи, які запустив президент, показують, що ми серйозно ставимось до створення рівних зрозумілих правил в України.

- Чи є у вас плани щодо євроінтеграції східних регіонів країни?

- Одна з ідей, з якими я прийшов на посаду, називається децентралізація євроінтеграції. Вже дещо робиться. Але я хочу, щоб це працювало системно. І я вважаю, що ми маємо показати конкретні економічні переваги євроінтеграції для громадян центральних та східних областей. До речі, я вже розмовляв з головою Херсонської області Юрієм Гусєвим, і він повністю готовий тестувати у себе деякі формати такої євроінтеграції.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників