RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українська тема буде одним із пріоритетів Байдена - дипломат

Президент Байден пожвавить американо-українські відносини

Президент Байден пожвавить американо-українські відносини Джо Байден Фото: Getty images

У США може знову з'явитися посада спецпредставника Державного департаменту з питань України, яку у минулому обіймав Курт Волкер. Про її значення в американо-українських відносинах та про те, що має бути найголовнішим у політиці Штатів щодо України - в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповів юрист-міжнародник, дипломат і громадський діяч ВАДИМ ТРЮХАН.

- У США можуть призначити нового спецпредставника з питань України. Що це може означати для нашої держави, якщо це відбудеться найближчим часом?

- Це питання вже давно актуальне - воно давно обговорюється. На мою думку, Курт Волкер зміг створити певну ауру надії своєю діяльністю. Навіть саму посаду спецпредставника Держдепу США називають його ім’ям. Бо ми говоримо не про те, що ми чекаємо спецпредставника, а про те, що ми чекаємо нового Курта Волкера.

Тут є два дуже важливі аспекти. Перший: дійсно, якщо буде призначено спецпредставника чи то державного секретаря, чи то президента США щодо врегулювання кризи у зв’язку з агресією Росії проти України, то це буде позитив. Це означатиме більш активне залучення США до переговорних процесів, які можуть привести до результатів.

Другий аспект: питання насправді в тому, щоб в Білому домі було нарешті ухвалене політичне рішення зайнятися Україною і питанням відновлення територіальної цілісності України. У час, коли в 1994-1995 роках американці після декількох років небажання залучатися до врегулювання ситуації на Балканах, все ж таки почали займатися цією темою, все закінчилося укладенням Дейтонських угод у 1995 році. Модерував укладення цих угод спеціальний представник президента США Річард Холбрук – відомий дипломат, нині покійний. Ці угоди, які б вони не були, 25 років працюють. Відповідно, мені здається, що від США слід очікувати подібного залучення до ситуації в Україні і одноосібної модерації процесу виходу на такі міжнародні договори, які б поклали край цій війні і привели б до відновлення територіальної цілісності України.

- Яка саме подія спонукала нову адміністрацію Байдена дійсно залучити нового спецпредставника по Україні? Після чого це було вирішено?

- Тут не потрібні жодні приводи. Сам Джо Байден дуже добре знає Україну. Він шість разів відвідував Україну з візитами, будучи віце-президентом США. У його адміністрації вже зараз проглядається кістяк тих людей, які будуть займатися Україною - це розуміючі і знаючі люди.

Тут питання не якогось там приводу, не якоїсь ситуації аd hoc, а стратегії. Стратегічно видно вже по всіх заявах Джо Байдена та членів його команди, що США фактично повернуться у велику політичну гру, з якої Дональд Трамп чи то по непорозумінню, чи то навмисне намагався вивести Штати.

Тому на даний момент українська тема буде одним із пріоритетів у зовнішній політиці наступної адміністрації президента США.

Читайте також

В Альянсі думають про Україну: що дасть нашій країні статус кандидата в НАТО

У НАТО відбувається дискусія щодо того, як співпрацювати з Україною та як взаємодіяти з Росією

Бити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ

Україна не повинна відступати від своїх задумів і завдавати ударів по російським НПЗ

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії - Уріель Епштейн

Республіканська партія США потрапила під повний контроль Дональда Трампа та прихильників його політики