RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хороший привід для дзвінка: який сигнал передав Байден Зеленському

США на найвищому рівні продемонстрували підтримку Україні

США на найвищому рівні продемонстрували підтримку Україні Фото: Getty images

У п'ятницю, 2 квітня, президент США Джо Байден поговорив з главою української держави Володимиром Зеленським, пообіцявши Україні незмінну підтримку США перед обличчям нової хвилі агресії Росії. Про дзвінок Байдена, загострення на Донбасі і подальші дії Росії у нашого кордону, розбирався "Апостроф".

Через два з половиною місяці після інавгурації президент США Джо Байден все-таки подзвонив до Києва. Під час бесіди із Зеленським Байден підтвердив непохитну підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України перед обличчям триваючої агресії Росії на Донбасі і в Криму.

Власне, тема можливої ескалації була головним приводом для здійснення дзвінка. Який навряд чи відбувся б, якби в РФ не почали грати мускулами на кордоні з Україною. Як раніше розповідали "Апострофу" експерти з США, небажання Байдена дзвонити в Україну було пов'язано з малопривабливою історією участі його сина Хантера Байдена по скандальній компанії Burisma. Мовляв, телефонний дзвінок без вагомого приводу серйозно вдарив би по іміджу Байдена всередині США.

Зараз же Байден дуже вчасно подзвонив Зеленському: на Донбасі спостерігається новий виток загострення. В районі селища Шуми 20 березня в результаті обстрілу загинув один український військовий, а вже 26 березня бойовики там обстріляли українські позиції, в результаті чого загинуло четверо бійців ЗСУ. Паралельно звучать погрози з Москви: Росія стягує до українського кордону війська, а європейські спостерігачі повідомляють про появу у бойовиків ОРДЛО нового озброєння.

Росія лякає вторгненням України і Захід

Зараз Росія нарощує свої можливості і боєздатність своїх військ до розширення цієї агресії, розповів "Апострофу" заступник директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Михайло Самусь.

"З 2016 по 2018 рік було створено фактично три нових армій навколо України: це 1-а танкова армія, 20-а армія зі штабом у Воронежі, і 8-а армія зі штабом в Новочеркаську, яка контролює окупаційні сили в Донбасі. Ці три армії, плюс окупаційний контингент в Криму з Чорноморським флотом, російські війська в Придністров'ї, і ще збільшена присутність російської сторони з недавніх пір в Білорусі - всі ці елементи вже давно готові до широкомасштабного наступу на Україну. Однак те, що зараз відбувається, це провокація Росії, демонстрація своєї готовності до такого наступу. Але насправді така готовність відзначалася і в 2016-2017 роках. Наразі відбувається тиск Росії на Україну і на Захід щоб з російською стороною знову сідали за стіл переговорів, і не вводили нових санкцій, наприклад через Навального. Також Росія домагається дозволу добудувати "Північний потік-2", і намагається натиснути на Україну, щоб та пішла на поступки в Мінському процесі щодо Донбасу", - вважає експерт.

Новосибірськ, Росія Фото: Instagram

Так чи буде вторгнення Росії?

Виходячи з подій останніх років Україна змушена завжди виходити з найгірших сценаріїв розвитку подій. Можливо, це і розумний підхід, але в даному випадку необхідне розуміння цілей Росії і методів, які вона готова використовувати по відношенню до України. А оскільки в Україні зараз не зовсім вистачає розуміння подібних цілей і методів, то час від часу в країні будуть виникати подібні тривожні емоції. Про це "Апострофу" сказав експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко.

"Вважаю, що ймовірність ескалації на Сході України залишається низькою, навіть, незважаючи на те, що останнім часом фіксується більше порушення перемир'я і більше загиблих. Принципово це справи не міняє, і якихось серйозних мотивів для Росії ситуацію загострювати і, тим більше, вводити власні війська - я не бачу. Думка про те, що це робиться щоб перевірити реакцію Байдена - ну що ж, це була б занадто дорога перевірка, і занадто безглузда. Що вона дасть, і на яке питання мала б відповісти ця перевірка? Як далеко Байден піде по шляху підтримки України? Якщо питання таке, то знову ж таки, остаточної відповіді не вдасться отримати на це питання. Навіть якщо Байден в разі якоїсь передбачуваної ескалації вибере набір кроків, це взагалі ніякої гарантії не дає, що наступного разу набір кроків не буде іншим. Я думаю, що ні з метою перевіряти Байдена, ні з якою іншою метою - для Росії немає сенсу займатися прямим вторгненням в Україну", - вважає Микола Капітоненко .

У свою чергу, американист Сергій Галака, професор Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, зазначає, що кількість військ, переміщення яких викликало такі побоювання в українському суспільстві, є недостатнім для повномасштабного вторгнення.

"Протягом останніх семи років росіяни створили навколо України ціле кільце, і туди розмістили на постійній основі кілька дивізій і бригад. А зараз вони перекинули туди близько 4 тисяч осіб - це близько 5-6 батальйонів тактичних груп - це не так багато. Ось те, що вони тиснуть на нерви - це так. Я думаю, що тиск буде продовжуватися, але що стосується переходу до активних дій, то це навряд чи. Я не думаю що Росія всерйоз, масштабно спробує напасти на Україну. Якби подібне було в планах - це були б переміщення військ іншого масштабу", - вважає експерт Сергій Галака.

Російські війська в Криму Фото: krymr.com

Чи буде допомога від Заходу і що робити Україні?

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація, що у відповідь на ескалацію на Донбасі з боку проросійських бойовиків РНБО пропонував зробити запит в НАТО, щоб провести позачергові спільні навчання. Однак експерт Микола Капітоненко запевняє, що ті спільні навчання з НАТО, які заплановані, і вже йдуть - їх цілком достатньо з точки зору Адміністрації президента США.

"Регулярно в Чорне море заходять кораблі НАТО, і в східній Європі, в тому числі і в Україні постійно відбуваються подібні навчання. Я маю на увазі, що навчань багато, і в даній ситуації це добре. Це нормальний механізм в умовах, коли Україна не член НАТО, і коли ніякої прямої військової допомоги бути не може, то нормальний механізм сигналізування підтримки - проводити навчання, причому постійні, щоб перерва між ними була невеликою. Це вже відбувається", - вважає Микола Капітоненко.

"Але все-таки це психологічна гра, як покер. Якщо нам вдасться показати цю ситуацію як невдалий російський блеф, і якщо нам вдасться отримати що-небудь хоча б віддалено схоже на гарантії підтримки з боку західних партнерів в схожих ситуаціях - це буде нормальним результатом", - підсумував експерт.

З огляду на вихід на контакт Байдена, а також заяви міністра оборони Ллойда Остіна про підтримку України, певний привід для оптимізму у Києва є. Що, втім, абсолютно не скасовує того, що Київ повинен бути готовий до будь-якого розвитку подій. У тому числі і до вторгнення з боку Росії. Головне - не впадати в паніку...

Читайте також

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси