RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На шляху до "Тегерану 2.0": розгром путінського "рейху" стає неминучим

Колективний Захід зробив ставку на поступовий демонтаж кремлівського режиму

Колективний Захід зробив ставку на поступовий демонтаж кремлівського режиму Фото:

Президент Зеленський минулої суботи прилетів до Хіросіми для участі в саміті "Великої сімки". Його візит, який до останнього моменту був засекречений, співпав у часі з офіційними заявами лідерів Великої сімки, в якому вони засудили Росію, а також показали "жовту картку" владі Китаю, яку колективний Захід звинувачує у спробах "економічного шантажу". Словами справа не обмежилася. Країни НАТО готові навчати українських пілотів управлінню винищувачам F-16, що в поєднанні з переданими ЗСУ далекобійними ракетами роблять перспективи звільнення окупованих територій ще реальнішими. Подробиці читайте у матеріалі "Апострофа".

"Несподівана подорож"

Володимир Зеленський прибув на місце проведення саміту лише за кілька годин після заяви Вашингтона про намір навчати українських пілотів управлінню винищувачами F-16 та надати ЗСУ бойові літаки. У Кремлі засудили рішення Білого дому, а Володимир Зеленський назвав його "історичним".

Офіс президента неоднозначно коментував майбутній приїзд Володимира Зеленського на саміт G7, спеціально створюючи плутанину, зокрема з метою безпеки. Як наполягають експерти, "раптовий" візит Володимира Зеленського був таким лише для журналістів, громадськості.

У Кремлі, швидше за все, здогадувалися, що президент України особисто відвідає такий важливий захід.

Читайте: Zайшли: як росіяни почали звільняти Росію

"Вкрай негативним сигналом для Путіна стала колективна позиція G7, озвучена британським прем'єром Ріші Сунаком - "Ми нікуди не підемо". Україна отримає стільки військової та економічної допомоги, скільки буде потрібно для нашої перемоги. Колективний Захід зробив ставку на перемогу Україну. У якості політичних заходів "Велика сімка" пішла на посилення санкції проти РФ і на подальшу політичну ізоляцію Кремля", - зазначив в коментарі "Апострофу" військовий експерт Дмитро Снєгірьов.

Принципове рішення щодо Росії

Жорстка позиція лідерів Заходу щодо перемоги України, катастрофічні втрати росіян під Бахмутом, а також нещодавні гучні події у Білгородській області РФ змусили спостерігачів подивитися на наслідки саміту G7 дещо з іншого боку.

Якщо рік тому основним завданням Вашингтона та союзників було не дати Україні програти, паралельно обклавши росіян санкціями та позбавивши російську військову машину ресурсів, то тепер простежується налаштування на військовий розгром Кремля.

Відкритим залишається питання, що саме Володимир Зеленський міг обговорювати за зачиненими дверима з керівництвом США, Британії, Франції та Японії, яка була приймаючою стороною. За логікою поточних подій, мова могла йти про проміжні домовленості щодо відкриття "чергового фронту" проти Кремля, аналогічно тому, як у 1943 році США, СРСР та Британія в Тегерані домовлялися про відкриття другого фронту проти Третього рейху.

Утім, поки що така думка може бути надто оптимістичною.

"Поки що рано говорити про те, що на саміті G7 ми спостерігали переговори в дусі "Тегеранська конференція 2.0", але на зустрічі світових лідерів було чітко позначено позицію, що жодного "перезавантаження" або хоча б "переговорів" з Володимиром Путіним уже не буде. На рівні західних еліт - так званого "Deep State" - вже ухвалено принципове рішення про необхідність демонтажу нинішнього кремлівського режиму з мінімальними політичними та економічними наслідками для Заходу", - каже "Апострофу" голова Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Проте, на думку експерта, фактор політичного та економічного впливу Китаю заважає G7 ухвалювати рішення у "тегеранському форматі", подібне до того, як у 1943 році це робили лідери антигітлерівської коаліції.

Домовитись із драконом

Лідери "Великої сімки" також висловили підтримку країнам Південно-Східної Азії і Тихого океану, які Пекін намагається різними способами затягнути у власну геополітичну орбіту.

У спільній заяві країни G7 учасники саміту закликали до "вільного та відкритого Індо-Тихоокеанського регіону" - саме це формулювання раніше вже використовувалося у відповідь на територіальні претензії Пекіна в Південно-Китайському морі.

Також країни "сімки" висловилися проти політики "економічного примусу" - використання Китаєм торгівлі як інструменту залякування інших країн, закликавши Пекін "грати за міжнародними правилами". Разом з тим вони уточнили, що провідні економіки світу націлені не лише знизити залежність від Піднебесної в логістичних ланцюгах, але зберігають прагнення до "конструктивних і стабільних відносин" з Китаєм.

"Основні сигнали на саміті G7 звучали на адресу Москви. Політику Пекіна хоч і критикували, але всіляко давали зрозуміти, що Захід готовий продовжувати діалог. Керівництву Китаю вже не вперше дають сигнал, що є можливість відійти від токсичних кремлівських "васалів", але у Вашингтоні, Лондоні та столицях ЄС, незважаючи на таку риторику, розуміють, що Пекін на такий крок поки не піде", - зазначив у коментарі "Апострофу" директор Інституту світової політики Євген Магда.

Читайте: Ми бачимо початок кінця Російської неоімперії – військовий аналітик

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Новини партнерів