RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дзеркальна відповідь Києва: чому в ігри Кремля можна грати удвох

Україна продемонструвала агресору готовність йти "кістку в кістку"

Україна продемонструвала агресору готовність йти "кістку в кістку" Фото:

Україна пограла м'язами, жорстко відповівши на погрози Росії топити з 20 липня цивільні кораблі іноземних держав, які прямуватимуть до портів нашої країни. Міністерство оборони України опублікувало зустрічну заяву, в якій попередило, що всі судна, які з 21 липня направлятимуться в порти Російської Федерації або окуповані українські порти, можуть розглядатися як такі що перевозять вантажі військового призначення. Про те, які це матиме наслідки, читайте у матеріалі "Апострофу".

"З 00:00 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря в напрямку морських портів Російської Федерації та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій Росією території України, можуть розглядатися Україною як такі, що перевозять вантажі військового призначення з усіма відповідними ризиками", - йдеться у заяві Міністерства оборони України.

Крім того, згідно з попередженням, судноплавство в районах Північно-східної частини Чорного моря та Керч-Єнікальською протокою України заборонено як небезпечне, з 05.00 20 липня 2023 року.

"Відповідальність за всі ризики повністю лягає на російське керівництво. Доля крейсера "Москва" доводить, що Сили оборони України мають необхідні ресурси для відсічі російської агресії на морі", - йдеться у заяві Міноборони України.

Читайте: Конвульсії терористів: чи ризикне Кремль топити зерновози

Експерти позитивно оцінили заяву Міноборони України. Як зазначив у коментарі "Апострофа" політолог Ярослав Макітра, офіційний Київ не міг не відреагувати на кремлівську провокацію і зробив це показово дзеркально.

"Я вважаю, що заява Міноборони України є своєчасною і адекватною. Я впевнений, що вона не викличе жодних претензій з боку наших західних партнерів. Ця заява демонструє непоступливість України і свідчить про те, що ми не маємо наміру піддаватися на російський шантаж. Ця заява - демонстрація нашої сили і говорить про те, що ми не маємо наміру вести переговори з агресором і відповімо дзеркально. З нашого боку було б проявом слабкості, якби ми звернулися до західних партнерів із проханням нас захистити", - каже Ярослав Макітра.

Погоджується з ним експерт з питань безпеки Іван Ступак.

"Відповідь Міноборони України є абсолютно адекватною і дзеркальною. Чи піде Росія на загострення? Я думаю, що Росія спробує зупиняти кораблі, що йдуть у порти України, якщо такі будуть, і проводити огляд. Однак це порушення конвенції про судноплавство, грубо кажучи, піратство. Уже зараз у територіальних водах Румунії скупчилося 60 суден і багато з них мають призначення в українські порти, не виключаю, що росіяни можуть демонстративно потопити якийсь корабель, звинувативши в цьому Україну. Але у нас теж є чим відповісти. Ми виготовляємо морські дрони і вдало їх використовуємо", - вважає експерт.

Утім, поки що немає чіткого розуміння щодо того, чи підуть після загроз реальні дії обох сторін на морі.

"Питання тепер у тому, як поводитимуться Росія та Україна. Чи зможе Україна завдати удару по російському цивільному судну? Подивимося. З іншого боку, чи ризикне Росія після заяви нашого Міноборони відправляти свої судна? Теж не ясно", - зазначає Макітра.

У цьому контексті експерт нагадав про ракетні удари, які Росія останніми днями завдає по нашій портовій інфраструктурі. І робить все для того, щоб, якщо навіть вдасться домовитися про продовження "зернової угоди", ми не змогли б її реалізовувати.

"Цією заявою Міноборони Україна показує, що ми не можемо спостерігати за тим, як Росія руйнує наші порти. Чи погоджено цю заяву з нашими західними партнерами, я не знаю. Але можливості вдарити по російських судах у нас є", - зазначив Ярослав Макітра.

Водночас, він звернув увагу на те, що про вихід Росії із "зернової угоди" та удари по наших портах вже зробили заяви в Євросоюзі та США, проте один із головних учасників домовленостей – Туреччина – досі мовчить.

Утім, на думку Івана Ступака, реакція Едоргана обов'язково буде, проте форму може бути обрано неофіційну.

"Думаю, що зараз буде реакція Китаю, оскільки зерно, яке знищила Росія в Одеському порту, призначалося для нього. Буде реакція і від Туреччини. Але вона буде неформальна та непублічна", - зазначив експерт.

Читайте також: Шантаж на морі: чого домагається Путін блокадою України

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів