RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Їхати чи не їхати: що сталося з візитом Зеленського до Ізраїлю

Суперечна інформація про поїздку Зеленського викликала чимало пересудів

Суперечна інформація про поїздку Зеленського викликала чимало пересудів Фото:

Після того, як 7 жовтня Ізраїль зазнав атаки з боку ХАМАС, офіційний Київ публічно заявив про підтримку Тель-Авіва. Більше того, 11 жовтня з'явилася інформація, що Офіс президента України направив запит ізраїльській стороні із проханням дати згоду на офіційний візит Володимира Зеленського. Мета візиту – виявити солідарність із народом Ізраїлю. Згодом стало відомо, що Ізраїль президенту України у візиті нібито відмовив і цю новину з радістю почали поширювати російські пропагандистські паблики. Проте посол України в Ізраїлі та сама ізраїльська сторона інформацію про відмову спростували. Що насправді відбувається з візитом Володимира Зеленського до Ізраїлю, розбирався "Апостроф".

Варто звернути увагу на те, що новина про бажання Зеленського відвідати Ізраїль з'явилася не з Офісу президента і не в українських ЗМІ. Першим її повідомив американський новинний сайт Axios з посиланням на неназваних співрозмовників в українській та ізраїльській владі. Цю ж новину згодом поширили й українські ЗМІ.

І справді, Зеленський у перший день нападу ХАМАС на Ізраїль висловив свою підтримку Тель-Авіву, закликавши інших світових лідерів відвідати цю країну: "Я закликаю всіх лідерів відвідати Ізраїль і показати свою підтримку народу. Я не говорю про якісь інститути, а про підтримку людей, які постраждали від терористичних атак і вмирають сьогодні".

Читайте: Війна на Близькому Сході: чому Ізраїль не добиває ХАМАС

Потім, у понеділок, 16 жовтня, в ізраїльських ЗМІ Ynet, KAN, The Times of Israel та інших з'явилася інформація про те, що Ізраїль нібито відповів відмовою на запит Офісу президента щодо візиту Володимира Зеленського до країни, мотивувавши це тим, що зараз візит Зеленського "не на часі". Цю новину з радістю підхопили російські пропагандистські ЗМІ та почали "обсмоктувати" з усіх боків.

Українські ЗМІ також про це написали.

Пізніше ізраїльське видання KAN спростувало опубліковану інформацію. Журналіст видання заявив, що його джерело в ізраїльському уряді не підтвердило, що Володимиру Зеленському було відмовлено у відвідуванні Ізраїлю.

"Це неправдива публікація, президент України може приїжджати до Ізраїлю, коли захоче", - процитували журналісти слова керівництва країни.

Утім, на тлі інформаційної хвилі у Києві вирішили дипломатично відреагувати. У вівторок, 17 жовтня, в ефірі "Найкращого радіо Ізраїль" посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявив, що Володимир Зеленський зараз не має можливості приїхати до цієї країни, і Україна поки не зверталася до ізраїльської сторони щодо організації такого візиту. Щоправда, Корнійчук зазначив, що найімовірніше візит таки незабаром відбудеться.

"Я підтверджую, що не було жодного офіційного звернення. Для вух російського керівництва це звучить чудово - що "Зеленському не погодили його візит до Ізраїлю". Але це не відповідає дійсності", - сказав посол.

"У ситуації війни правильно, коли про пересування Зеленського ми дізнаємося, коли він сходить з трапу літака в тій країні, куди він прибуває. Тому дипломати та політики в даному випадку не обговорюють, коли і куди приїде президент Зеленський до того моменту, коли він фактично з'явився... Я впевнений, що ми президента Зеленського в Ізраїлі побачимо найближчим часом", – наголосив дипломат.

Експерти не виключають, що цими інформаційними шорсткістю могли скористатися російські пропагандисти.

"Малоймовірно, що такий запит був. Ймовірно, були якісь неофіційні контакти для промацування інформації про можливість візиту, - каже в коментарі "Апострофу" політолог Ярослав Макітра, - Але в цій ситуації дуже погано спрацювали українські медіа, опублікувавши неперевірену інформацію, яка могла бути цілком російським зливом".

За словами політолога, офіційні джерела української влади про це не повідомляли.

"Інформація про нібито запит візиту Зеленського до Ізраїлю з'явилася в якихось незрозумілих зарубіжних ЗМІ і незрозуміло від кого. Питання до українських ЗМІ, як можна було їй довіряти?", - так прокоментував ситуацію директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

На думку експерта, поки що, очевидно, візит президента України до Ізраїлю не планується.

Щодо зацікавленості Зеленського у візиті до Ізраїлю, то вона, на думку Ярослава Макітри, існує. Але інше питання, чи хоче бачити його Ізраїль? І тут є ціла низка слизьких моментів.

Тут слід зазначити, що після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну відносини між нашою країною та Ізраїлем були досить складними. Посольство України в Ізраїлі заявляло, що Ізраїль, прикриваючись заявами про нейтралітет, активно налагоджує відносини з РФ.

У свою чергу Володимир Зеленський, виступаючи на Саміті демократії Haaretz, також закликав Ізраїль визначитися, з ким він – "з демократичним світом або з тими, хто заплющує очі на російський терор".

Крім того, прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху, на відміну від інших лідерів демократичних держав, так і не відвідав Україну під час повномасштабної війни.

"Зеленський не раз озвучував, що хотів би відвідати Ізраїль для більш тісної співпраці. Однак керівництво Ізраїлю робить все можливе, щоб візиту нашого президента не було, - каже політолог, - Справа в тому, що зустріч із Зеленським, особливо зараз, під час повномасштабної війни з Росією, це виклик Путіну, а Нетаньяху не хоче псувати з ним стосунки, тим більше, що Путін не приховує залучення до ізраїльських подій".

Поки що Нетаньяху активно спілкується із російським диктатором Володимиром Путіним. Той, у свою чергу, не приховує бажання виступити "миротворцем" у цій ситуації. Тут варто зважати на тісні контакти Кремля з керівництвом ХАМАС. Представники цього воєнізованого угруповання неодноразово останнім часом приїжджали до Москви.

Більше того, російське МЗС не приховує того факту, що Кремль зберігає комунікацію з ХАМАС. Як заявив 13 жовтня заступник глави російського зовнішньополітичного відомства Михайло Богданов, Москва перебуває в контакті з усіма сторонами палестино-ізраїльського конфлікту, зокрема з керівництвом ХАМАСу. "Треба ж вирішувати проблему, як ви можете вирішити проблему, якщо у вас немає контактів, немає інформації ", - наголосив Богданов, відповідаючи на запитання, чи Москва продовжуватиме контакти з ХАМАС.

З огляду на цей факт є всі підстави вважати, що Путін явно намагатиметься за рахунок військових дій у Близькому Сході хоч якось поліпшити своє реноме. Водночас максимально намагаючись своїми "миротворчими" діями "перекрити" влаштовану ним криваву війну в Україні.

Читайте: ХАМАС має бути ліквідовано, але є "але": як США розглядають закінчення війни в Ізраїлі

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів