RU  UA  EN

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 червня

16 червня

Всі новини

Які питання обговорюватимуться на мирному саміті у Швейцарії: Зеленський назвав три пункти

Президент України Володимир Зеленський назвав головні три питання, які розв'язуватимуть на саміті миру у Швейцарії. Йдеться про ядерну енергетичну безпеку, продовольчу безпеку, а також обмін "усіх на всіх" та повернення викрадених окупантами дітей в Україні.

Про це він повідомив в інтерв'ю журналістам з Казахстану, Киргизстану та Узбекистану, опублікованому 25 травня.

Читайте також: Початок мирного треку: якими будуть наслідки Глобального саміту в Швейцарії

"Ми з вами маємо чітко розуміти, чого ми хочемо досягти від цього саміту. Це три пункти із десяти, які ми виносимо на цей саміт. Там 10 пунктів не тому, що нам подобається цифра 10. Були кризи, і вони є у нас на території через те, що Росія все це до нас принесла. І я вважаю, що спочатку фундамент до світу має будувати країна-жертва, вибачте. А жертва - це Україна", - зазначив український лідер.

За словами глави української держави, багато країн, які балансують між РФ та Україною, кажуть, що є складні речі, які без Росії неможливі. Для першого саміту взяли лише три пункти, відсунувши ті, що можуть роз'єднувати країни.

Також Зеленський повідомив, що за даними всіх розвідок Росія хоче зірвати цей саміт, щоб не приїхали на нього лідери країн, аби показати, що вони не підтримують це зібрання.

"Для того, щоб уникнути будь-яких кроків до закінчення війни і забрати ініціативу в свої руки, для того, щоб базуватися на їх (Росії - "Апостроф") ультиматумах про закінчення війни", - пояснив він.

Ядерна енергетична безпека

Президент заявив, що в Україні окуповано Запорізьку атомну електростанцію, а саме шість блоків, які можуть бути як "шість Чорнобилів". Окупанти тримають у заручниках українських фахівців.

"Діти українців зараз у Росії, вони заручники і їх просто не випустять. І тому наші українці там, як раби, на галерах орють. Я не знаю, хто з них помер чи ні, в якийсь момент контакт був, дозволялося давати телефон, якісь повідомлення (надсилати - "Апостроф"), щоб знати, що людина жива, але цього нічого (зараз - "Апостроф") немає", - наголосив він.

Загалом в Україні з 15 блоків, окупованого шість. Зеленський назвав це серйозним викликом з огляду на кількість російських ракетних атак.

Продовольча безпека

Президент зауважив, що Україна мала зерновий коридор і показала, як може домовлятися, зокрема, з ООН та Туреччиною. Формат теж обумовили, як це можна робити у Чорному морі, після чого документ показали Росії. У результаті сторони вийшли на два різні документи однією групою людей, коридор запрацював.

"На жаль, росіяни зрозуміли, що у нас виходить і блокували: вони вискочили з цієї домовленості. Але домовленість у них була не з Україною, а з ООН та Туреччиною, тому вони так довго не наважувалися виходити із зернової угоди. Це мене ще раз штовхає до того, що спочатку має бути договір із великою кількістю партнерів, і потім несіть це російською, тисніть на них", - заявив Зеленський.

Український лідер додав, що Росії буде складно виходити з домовленостей, якщо серед партнерів є великі країни, які мають взаємні з російськими економічні інтереси.

"У цьому вся глобальна ідея. Не у кількості пунктів, а структурі домовленостей", - уточнив він.

Обмін "усіх на всіх" і повернення українських дітей, яких викрали росіяни

За словами президента, наразі жодна інституція ООН не займається питанням викрадення тисячі українських дітей російськими окупантами.

"Дітей ми повертаємо різними форматами, катарці нам допомагали і таке інше", - додав він.

Нагадаємо, президент США Джо Байден не поїде на саміт миру в Швейцарію, названо причину.

  • Вас може зацікавити:

Підкоп під Зеленського: яку нову гру затіяв Путін

Це спроба вийти на новий рівень: якою може бути стратегія України щодо закінчення війни

"Газовий" пакет санкцій ЄС проти РФ: як він може вдарити по російській нафтогазовій галузі