Погляд

Україні загрожує аналог путінського проекту "Новоросія"

Місцеві клани підминають під себе правоохоронні органи

Влада повинна відреагувати на ситуацію в регіонах, щоб не втратити контроль над країною Фото: УНІАН

Події 9 травня у Дніпрі показали проблеми правоохоронної системи в Україні. Після бійок між тітушками і ветеранами АТО на акціях до Дня перемоги мер міста Борис Філатов заявив, що в Дніпрі була "повністю провалена вся оперативна робота" і що місто "качають вже два роки", а міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков звільнив керівництво місцевої поліції. Чому такі події загрожують Україні розколом за аналогією з путінським проектом "Новоросія" і як цей процес зупинити, "Апострофу" розповів військовий експерт Олег Жданов.

Після кожного апогею завжди, як правило, настає перигей. Накотилася патріотична хвиля, а держава намагалася її погасити. Тепер ми спостерігаємо реакцію відкату цієї хвилі. Думаю, у Києві 9 травня все пройшло спокійно лише тому, що проходить Євробачення-2017. Інакше марш "безсмертного полку" закінчився б тим, чим і в Дніпрі. Там поліція, на жаль, виступила на боці мітингувальників – більшовиків, так би мовити, і виходить, що взагалі не контактувала з АТОшниками (яких було побито, - "Апостроф"). Фактично, Дніпро показав марш-реванш у тому плані, що російські сили є, вони нікуди не поділися і почувають себе нормально. Якщо зараз не буде жодної реакції, то далі ця "русская весна" або "русский мир" почнуть набирати обертів. Тепер піде зворотній процес.

Зараз треба терміново розібратися з поліцією, з надмірним застосуванням сили з боку правоохоронців. Тільки начальник поліції міг віддати наказ для узгодження дій тітушок і самої поліції. Тим більше, журналісти проводять вже масове розслідування, є факти і навіть особи з числа начальників молодшої ланки, які керували цими тітушками. Перша дезорієнтація АТОшників була з боку поліції: їх обробили газом "Черемуха" (гірчичним), після цього тітушки пішли в атаку.

Усе це говорить про те, що Філатов не контролює ситуацію в місті. Виходить, судячи з його заяви, що мера поставили перед фактом, тобто він не чекав такого повороту подій. Це говорить про те, що в нього немає своїх людей, які подзвонили б і сказали про те, що відбувається, у нього немає зв'язків, тих, хто попередив би його про небезпеку. Якби вони були, можливо, він спробував би вжити якихось заходів. Але, судячи з реакції, мер був у повному невіданні. І навіть коли було зрозуміло, що відбудуться зіткнення, він не зміг скоординувати дії поліції, демонстрантів, учасників маршу і АТОшників.

Маючи повний вплив на поліцію, усе можна було вирішити однією командою. На жаль, поліція перетворилася на приватну лавочку – це комерційна організація, яка із задоволенням виконує комерційні завдання в плані якихось пікетів, нападів. Навіть те ж знесення МАФів біля КПІ в Києві: коли затримали двох тітушок, то виявилося, що вони – співробітники поліції. Потім з'ясувалося, що за 500 грн наймали працівників поза їх службою, щоб вони прийшли в цивільному і взяли участь у цьому заході. Можна в цьому зв'язку згадати події в Рівненській області – так званій "бурштиновій республіці". Чудово поліція співпрацює, якщо прес-секретар Рівненського обласного управління поліції називає цифри, факти тощо, тобто він володіє інформацією про ситуацію, і раптом "лісові брати" перекривають Варшавську трасу і вимагають легалізації видобутку бурштину. При цьому поліція нікого не розганяє, а стоїть поруч і спостерігає. Хоча перекрита велика магістраль країни, дорога державного значення. Так само скрізь.

Це один із наслідків того, що хотіли провести децентралізацію, але так і не провели. Децентралізація сталася автоматично і самостійно на рівні місцевих кланів. А дії поліції – яскраві тому підтвердження. Місцеві клани керують поліцією. Центральний апарат МВС вже не в змозі на це вплинути.

Зараз відбувається повзуча "федералізація" України, про яку раніше кричали поряд з наміром створити "Новоросію" (путінський проект із відокремлення від України областей півдня та сходу, - "Апостроф"). Місцеві клани підминають під себе правоохоронні органи, суди, прокуратуру. У деяких випадках здається, що місцеві органи готові ледь не послати Київ у плані перерахування податків, наприклад. Невідомо, як завтра ми все це склеїмо докупи, якщо сьогодні цього не зупинити і якщо чітко документально не визначити: децентралізація – що це таке? Самостійність на місцях – що це таке? Зміна місцевого самоврядування – що це таке? Потрібен закон, і дуже швидко. І його не просто потрібно ухвалити. У нас є проблема країни в тому, що закони не працюють. Нам потрібно підвищувати відповідальність політиків за ухвалені закони.

Зараз країна йде в рознос. Керівництво пиляє бюджет по повній програмі по всіх сферах. Наприклад, зараз для цього є Євробачення-2017. Пиляється і військовий бюджет. Виходить так: керівництво живе своїм життям, а країна, народ – своїм. Ці дві паралельні реальності перетинаються лише тоді, коли є якісь камені спотикання. Це можуть бути високі тарифи або низькі зарплати. А країна набуває вигляду хутірської держави.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Вокруг правительства продолжаются серьезные страсти

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Борьба с российским влиянием в Украине продолжается и Верховная Рада уже подготовила законопроект о запрете российской церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До конца решения по отставкам топ-чиновников неизвестны