RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Росія буде шантажувати Україну своїм останнім аргументом

Найстрашніше для Росії — безвиз та перехід України на європейські стандарти

Найстрашніше для Росії — безвиз та перехід України на європейські стандарти Фото: EPA/UPG

Росія не може більше тиснути на Україну газом або грошима, тому вигадує всілякі способи і методи для дискредитації. Днями офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що заборона в Україні георгіївської стрічки є приводом, щоб відкласти виконання Мінських угод. Чому такі заяви не варто сприймати всерйоз і як боротися з російською пропагандою, "Апострофу" розповів засновник фонду "Повернись живим" Віталій Дейнега.

Наша влада стала більш рішучою: пройшла заборона соцмереж, заборонили георгіївську стрічку, є підозра, що буде серйозна боротьба з РПЦ. Росія все більше і більше втрачає Україну зі своєї орбіти. Для них найстрашніше — безвіз та перехід України на європейські стандарти. Безвіз дасть свої результати років через 10, але дасть: наші люди почнуть їздити за кордон і будуть привозити іншу культуру. Почнеться обмін з іншою цивілізацією, а не з "русским миром". Поступовий перехід на європейські стандарти — це те, чого Росія боїться найбільше. Коли наша промисловість поступово заточиться під європейські стандарти, це рівнозначно тому, як поміняти рейки під європейську колію, – російський поїзд вже не пройде. Для них це страшно, росіяни втрачають Україну назавжди. Якщо в Молдові вони змогли якось уповільнити процес, то з Україною в них біда.

Вони зараз почнуть нас шантажувати своїм останнім аргументом — зброєю. Баблом і газом вони вже не можуть шантажувати, а будуть брязкати зброєю на Донбасі, погрожувати скасуванням Мінських угод. Якщо Росія заявить, що вона не підтримує Мінські угоди, то це буде ознакою серйозної агресії і спричиніть нові санкції всіх гравців. Ми всі розуміємо, що георгіївська стрічка, про яку говорить Захарова, — це привід, висмоктаний з пальця. Привід може бути будь-яким: у Києві п'яний водій збив проросійську бабусю і не перевів її через дорогу. Вони завжди придумають, як до нас причепитися. Нам потрібно займатися своїми справами і будувати армію. Мене більше хвилює, що ми з таким військовим бюджетом нормальну потужну армію, здатну деокупувати Донбас, будемо будувати довго.

Наступним кроком, який суттєво обмежить вплив Росії на Україну, є заборона РПЦ.

Юридично всі церкви України — це не власність РПЦ чи Київського патріархату, а власність громади. І сама громада має право вибирати, який священик буде там вести службу. Вже є випадки в Україні, коли паства сама приймала рішення про те, що храм повинен перейти в Київський патріархат.

Цей процес повинен стати масовим і отримати законодавчу підтримку. Вплив через РПЦ на людей величезний. Оскільки маніпулювати темою релігії дуже просто. Якщо тут перемогти, то буде страшний удар по менталітету з точки зору боротьби з "колорадською" системою.

Щоб прискорити ці зміни, потрібно працювати з молодими священиками і готувати їх очолити українські храми. Це довгострокова перспектива, але вона швидко настане. Якщо ми зараз це зробимо, то вже на нашому віку дочекаємося плодів. Наступне, що потрібно зробити — прийняти "церковні закони", які загальмували в парламенті. Незважаючи на крики і протести, їх потрібно прийняти. Крики і протести пройдуть, а закон залишиться. Також потрібно ініціювати процес, коли громади будуть вибирати те, що вони хочуть. Наприклад, у Львівській області, РПЦшних церков дуже швидко не залишиться. Не тому, що священик поганий, а тому що ми воюємо.

Є хороший приклад відділення церкви. Британський парламент у 1534 році проголосив незалежність від Ватикану Англіканської церкви, а при королеві Єлизаветі І завершилося її формування. Таким чином, вдалося відокремити церкву від геополітики і зробити її більш демократичною. Нам потрібно зробити те ж саме. Зрозуміло, що це буде болісно, що вони будуть качати і вмикати всі ФСБшні важелі. Краще зробити раніше, ніж потім.

Ми так і не змогли подолати пропаганду. Увімкніть канал "прекрасного" Євгена Мураєва NewsOne, людини яка топить гаслами російської пропаганди. У нас є низка телеканалів, які віщають те, що потрібно Росії. Тут потрібно звернути увагу на їх фінансування. Зрозуміло, що в Росії тут є агенти впливу, які є псевдоукраїнським капіталом, які утримують ці канали. Можна знайти спосіб, яким чином обрізати їх фінансування. Ми ж прекрасно розуміємо, що одні з найбільш рейтингових каналів йдуть взагалі без реклами. До речі, є в нас одна відома радіостанція, яка теж йде без реклами. У неї божевільні вливання у зарплати та студію. Вона живе на зовнішні дотації, що нікого не бентежить. Нам потрібно зробити, щоб канали стали утримувати себе самі або мали прозорий бюджет. Потрібно з'ясувати, це український капітал чи ні. Це робота юристів, і з цим можна щось зробити.

Також слід зупинити фінансування проросійськими і сепаратистськими силами проросійських партій. Є в нас один майданчик, який завжди покажуть — трибуна Верховної Ради. Крім того, що це майданчик для агітації, то це ще майданчик як для законотворчості, так і для блокування проукраїнського, пронатівського і проукраїнського законодавства. З цим треба щось робити. Якщо комуняк ми заборонили, і повітря в Раді стало чистішим, то є ще кілька фракцій, на які варто звернути увагу. Якщо від олігархів ми не можемо очистити Верховну Раду, то давайте очистимо її від відвертих сепарів, які чекають "русский мир" в Києві та завжди топили за Митний союз.

Реалізація цих ініціатив допоможе прискорити звільнення країни. Зараз настанню миру на Донбасі заважає присутність там російських військ. Приберіть звідти російські війська, і сили АТО навіть з нинішнім забезпеченням зачистять Донбас за два тижні.

Віталій Дейнега, засновник фонду "Повернись живим"

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі