RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Луценко починає "війну" з Кабміном: дві перші цілі серед міністрів

Українські топ-чиновники можуть стати заручниками конкуренції ГПУ і НАБУ

Українські топ-чиновники можуть стати заручниками конкуренції ГПУ і НАБУ У питанні відставки Олександра Данилюка Юрій Луценко готовий йти до кінця Фото: EPA/UPG

Генеральний прокурор України Юрій Луценко почав "копати" під чинних міністрів. Першою "жертвою" ГПУ став міністр фінансів Олександр Данилюк, справу проти якого про ухилення від сплати податків порушили ще в липні. За інформацією джерел "Апострофа" в Генпрокуратурі, зараз перевіряється інформація про порушення закону щодо всіх міністрів. Але найбільш близькі до оголошення про підозру двоє з них – вже згаданий Данилюк і міністр інфраструктури Володимир Омелян. Яка ймовірність гучних відставок у Кабміні, розбирався "Апостроф".

Кабмін під прицілом

Конфлікт між Юрієм Луценком і Олександром Данилюком, якого ГПУ підозрює в ухиленні від сплати податків в період з 2010 по 2014 рік, триває майже місяць. У одному зі своїх останніх виступів генпрокурор вимагав відставки міністра, висловивши невдоволення відмовою глави Мінфіну підвищувати зарплати прокурорам з вересня цього року (у середу, 30 серпня, Кабмін все-таки погодив підвищення зарплат для працівників прокуратури). Це і скорочення фінансування відомства стали головними причинами конфлікту між генпрокурором і міністром, стверджує джерело "Апострофа" в ГПУ.

За інформацією співрозмовника видання, Луценко налаштований іти до кінця в цій справі, наполягаючи на відставці міністра.

"Навіть якщо Олександр Данилюк погодиться збільшити фінансування Генпрокуратури в проекті бюджету, це не вплине на рішення Луценка", - зазначає джерело.

Крім того, за словами співрозмовника "Апострофа", зараз ГПУ вивчає ряд фактів, які можуть вказувати на порушення закону іншими діючими міністрами.

"Щодо кожного з них надійшла інформація про порушення законів, яка й перевіряється. Але найбільш близькі до вручення повідомлення про підозру сьогодні два міністри. Першим з них став міністр фінансів Олександр Данилюк. А другим може виявитися міністр інфраструктури Володимир Омелян", - повідомило джерело.

На цьому етапі відносно Омеляна збирається інформація про можливі порушення з його боку. Дані розслідування поки не розголошуються.

Омелян наступний?

Те, що з осені будуть порушуватися справи проти міністрів, не виключають ні народні депутати, ні експерти. Нардеп з фракції "Блок Петра Порошенка" Світлана Заліщук підкреслює, що процес торкнеться не всіх глав відомств.

"Якщо є факт корупції, то Генпрокуратура не повинна дивитися на партійну приналежність, дружбу між чиновниками. Але ми знаємо, що у нас так не працює. Тому розслідування, звичайно, можливі. Але вони не будуть стосуватися міністрів, наближених до президента", – зазначила парламентарій у коментарі "Апострофу".

Чи буде серед чергових "жертв" ГПУ міністр інфраструктури Володимир Омелян, поки говорити зарано, вважає Заліщук. З нею солідарний політолог Олексій Голобуцький.

"Я не знаю, у чому можна звинуватити Омеляна з юридичної точки зору. Якщо ми говоримо про неефективність роботи, конфлікти в команді, то за це не несуть кримінальну відповідальність", - коментує експерт.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян Фото: Віталій Носач, РБК-Україна

Але він не заперечує, що на голову Мінінфраструктури можуть завести справу. Також політолог вважає, що в ГПУ все-таки почнуть із заступників міністрів і потім поступово будуть підніматися вгору за посадовими сходами. Це дозволить тримати міністрів у тонусі.

Політолог Анатолій Октисюк впевнений, що в новому політичному сезоні восени як міністри, так і народні депутати стануть заручниками конкуренції між ГПУ і Національним антикорупційним бюро України.

"Мета Луценка – не поступитися НАБУ, яке з осені також готує пакет гучних викриттів проти представників парламенту та уряду. А генпрокурор таким чином грає на випередження. Він теж хоче продемонструвати ефективність у боротьбі з корупцією", - сказав він "Апострофу".

Жертва розбіжностей між БПП і НФ

Думки про те, як складеться доля міністра Данилюка, розходяться серед депутатів і експертів.

Народні депутати з фракції "Блок Петра Порошенка" твердять, що глава Мінфіну повинен піти з посади, оскільки порушив закон.

"Якщо Данилюк обдурив у декларації про майно, то він повинен не просто піти, але і понести відповідальність. А якщо не обдурив, то тут вже вирішувати прем'єру – змінювати міністра фінансів чи ні", - сказав у коментарі "Апострофу" нардеп від БПП Олексій Гончаренко.

Міністр фінансів Олександр Данилюк Фото: minfin.gov.ua

Ще один нардеп від президентської фракції Ніна Южаніна вважає, що міністр фінансів серйозно порушив закон про державний бюджет на 2017 рік. Це стосується внесених змін, які були проголосовані 13 липня в парламенті і підписані Петром Порошенком. Мова йде про використання коштів спеціального фонду та загального фонду держбюджету.

"Не може міністр фінансів не виконувати вимоги закону або їх інтерпретувати по-своєму. І таке невиконання стосується не тільки фінансування витрат Генпрокуратури, але й інших відомств і навіть розвитку мережі й утримання автомобільних доріг. От і все. Тим більше, наповнення спеціального фонду коштами близько 40 млрд грн відбулося зокрема завдяки наполегливій роботі Генеральної прокуратури", - запевняє Южаніна.

Позафракційний нардеп Віктор Чумак переконаний, що бізнесмени з БПП так просто не залишать главу Мінфіну і змусять його піти у відставку у вересні.

"Це не конфлікт Данилюка з Луценком. Це конфлікт неслухняного міністра з [Ігорем] Кононенком і [Ніною] Южаніною. Луценко – лише інструмент у цій справі", - вважає нардеп.

"ГПУ поступово перетворюється на інструмент вибіркового судочинства. У часи біглого екс-президента Віктора Януковича через Генпрокуратуру намагалися натиснути на тих представників політичної еліти, хто переставав бути угодним і відмовлявся підкорятися чиїйсь волі. Схожу ситуацію ми спостерігаємо і сьогодні. ГПУ на чолі з Луценком не прагне розслідувати масштабні корупційні схеми в уряді, серед оточення президента. Свою посаду генпрокурор використовує як інструмент впливу та залякування тих, хто не влаштовує владу", - зазначив у коментарі "Апострофу" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Однак не всі експерти поспішають говорити про відставку Олександра Данилюка.

"Данилюк може написати заяву про відставку, але немає гарантії, що її буде швидко розглянуто. Відставка можлива, якщо на вищому рівні буде узгоджений якийсь розмін, за якого в Кабміні з'являться нові обличчя, не тільки в кріслі глави Мінфіну. Але зараз ніхто не буде піднімати це питання, тому що становище Кабміну досить незрозуміле", - говорить "Апострофу" політолог Петро Олещук.

Але не варто забувати, що у вересні Кабмін повинен внести на розгляд парламенту проект бюджету на 2018 рік. Тому зараз вирішується головне питання: як отримати більше фінансування.

"Ми напередодні чергової бюджетної епопеї. Не виключено, що це спроба якимось чином вплинути на цей процес. Ми бачимо, що Луценко окреслив конкретні претензії, пов'язані з прокурорськими зарплатами, а точніше з фінансуванням прокуратури. Не виключено, що таким чином він намагається забити для себе солідну частку в майбутньому бюджеті. Де-факто він вимагає свого роду відкупних", - вважає політолог.

Олещук прогнозує серйозну битву між оточенням президента і групою "Народного фронту" на чолі з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. Кожен буде намагатися заручитися максимальною часткою в бюджеті.

У Міністерстві фінансів поки не поспішають коментувати ситуацію, аргументуючи тим, що Данилюк зайнятий підготовкою проекту бюджету.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі