RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зеленський творить історію: як "слуги народу" зупинили вічний двигун Верховної Ради

Як проходило голосування за зняття недоторканності - очима журналіста "Апострофа"

Як проходило голосування за зняття недоторканності - очима журналіста "Апострофа" Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У вівторок, 3 вересня, у Верховній Раді відбулося історичне голосування - на 28 рік незалежності України народних депутатів позбавили недоторканності. Сам процес був запущений ще за часів президентства Петра Порошенка. Але завершити його змогли вже з новим главою держави Володимиром Зеленським. Звичайно, без скандалів не обійшлося. І є передумови, що деякі депутати домагатимуться скасування зняття недоторканності. Чому так і як проходило голосування - у матеріалі "Апострофа".

Це парламент, а не малина

До розгляду законопроекту № 7203 "Про внесення змін до статті 80 Конституції України" (щодо недоторканності народних депутатів України) в парламенті приступили у першій половині дня. Перед складним голосуванням депутати підтримали рішення продовжити свій робочий день і залишитися в залі засідань після 18:00. Таке невтішне рішення не вплинуло на прагнення зняти з себе головний тягар - недоторканність.

В урочистий день в Раду приїхав і Володимир Зеленський. Приїхав не з порожніми руками, а зі зворушливим виступом. За спостереженням журналіста "Апострофа", в залі ніхто не розплакався. А говорив Зеленський про те, як депутати 28 років обіцяли зняти недоторканність, а потім просто забували про це.

"Кажуть, наша наука в жалюгідному стані. Це неправда. Тому що українські депутати зробили дійсно геніальне відкриття. Вони винайшли вічний двигун політичного життя. Працює він дуже просто: спочатку кандидати в народні депутати обіцяють зняти недоторканість, потім провалюють голосування, потім народ забуває. А на наступних виборах кандидату знову є що обіцяти", - висловився президент.

З трибуни він запропонував цей "гаджет" відправити на смітник історії і, грубо кажучи, створити новий.

"Це парламент, а не малина, де можна п'ять років під куполом ховатися", - заявив Зеленський.

Промова президента як надихнула, так і злякала багатьох нардепів. Ось уже кілька днів деякі парламентарії створювали антирекламу законопроекту, намагаючись перетягти підтримку суспільства на свою сторону. Вони стверджують, що законопроект дозволить залучити до кримінальної відповідальності не тільки у кримінальних справах, а й за публічні виступи, голосування, якщо вони не влаштують владу.

Промова президента як надихнула, так і залякала багатьох нардепів Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У самому законі йдеться про те, що недоторканність поширюється лише на голосування і висловлювання в парламенті. Саме за це норму вчепилися в опозиції. На їхню думку, за виступи поза стінами Ради юридичної відповідальності не уникнути.

Президент і представники фракції "Слуги народу" переконували нардепів, що нічого подібного не буде. Мовляв, кажіть, що хочете, головне - не ображайте. Але сумніви не розвіялися.

"Йдеться не про політичне переслідування, а скасування касти недоторканих", - став на захист законопроекту нардеп "Слуги народу" Федір Веніславський.

Він також зазначив, що йому дивно чути побоювання нардепів, які підтримали даний законопроект у минулому скликанні парламенту. Серед них є і нардепи "Європейської солідарності".

Читайте: Депутатів судитимуть, як простих смертних: що потрібно знати

Старожили парламенту вирішили нагадати новій владі, що порушення регламенту - великий гріх. І можуть бути наслідки. А порушення полягали в тому, що відповідальний комітет з питань правової політики зібрався в міжсесійний період. 29 серпня парламент закрив першу сесію, а вже 3 вересня відкрив нову. За словами члена депутатської групи "За майбутнє" Дмитра Лубинця, регламент не дозволяє збирати комітет в цей період. Але у "Слузі народу" гнули свою лінію - народ хоче зняття недоторканності, а це головне.

Нервово себе почував і Порошенко. Він то ходив по залу, то розмовляв з кимось по телефону, а потім пішов за трибуну. П'ятий президент не пошкодував компліментів на свою адресу, нагадавши, що нова влада розглядає його законопроект.

"Перші важливі кроки в цьому напрямку були зроблені за попередні п'ять років. Я завжди був і залишаюся прихильником скасування депутатської недоторканності. Сподіваюся, що сьогодні мій законопроект буде підтриманий", - сказав Порошенко.

А ось його колега по фракції Руслан Князевич повідомив, що звертатиметься до Конституційного суду для вивчення наявності порушень у регламенті цього дня. За інформацією "Апострофа", фракція навіть дозволила нардепу голосувати за зняття недоторканності так, як він вважає за потрібне.

За всіма виступами зі свого місця спостерігав Зеленський. У порівнянні з першим днем роботи Ради, він був спокійнішим, не зривався і нікому не відповідав. Був простим спостерігачем. Пожвавився президент вже ближче до голосування. Адже для змін до Конституції необхідно набрати 300 і більше голосів. І цього разу фракція "Слуга народу" не впоралася б без підтримки колег.

Але переживати було не варто - 373 голоси "за". Цікаво, що проти ніхто не голосував. Наприклад, головні критики закону з "Опозиційної платформи - За життя" просто не голосували. Тому перед виборцями вони "чисті".

Що тепер

Депутати позбудуться недоторканності вже з 1 січня 2020 року. Але це не точно. В "ОПЗЖ" вже пообіцяли оскаржити в Конституційному суді Закон про скасування депутатської недоторканності. Представник фракції Василь Німченко припустив, що вони почнуть діяти з наступного тижня. Далі все залежатиме від того, як швидко КС розгляне звернення парламентаріїв.

Недоторканності депутати позбавляться вже з 1 січня 2020 року Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

А в керівництві "Слуги народу" не сильно переживають з цього приводу. Спікер Дмитро Разумков вважає, що немає жодних юридичних підстав для визнання закону неконституційним.

"Можна робити все, що завгодно. Питання: як після цього дивитися людям в очі. Процедура не була порушена. Були недоліки, але вони не були ключовими для прийняття таких рішень", - підсумував Разумков у коментарі журналістам.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі