RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Подав не туди: навіщо Гончарук прогнувся перед Зеленським

Дії Гончарука свідчать про його бажання залишитися

Дії Гончарука свідчать про його бажання залишитися Фото: unian

Схоже, що заява прем'єр-міністра Олексія Гончарука про відставку розраховані на те, щоб продемонструвати свою лояльність президенту Володимиру Зеленському. Дані дії не матимуть жодних юридичних наслідків для Гончарука, хоча в разі подачі заяви в парламент з високою часткою ймовірності 226 голосів за відставку прем'єра у Верховній Раді б знайшлося. Таку думку висловив "Апострофу" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко.

Відповідно до закону про Кабінет міністрів (стаття 15), прем'єр-міністр має право подавати заяву про відставку. Але не президенту, а Верховній Раді. Далі парламент розглядає питання про відставку прем'єр-міністра не пізніше ніж на десятий день після надходження заяви про відставку, якщо воно надійшло під час чергової сесії Верховної Ради України, і не пізніше першого пленарного тижня наступної чергової сесії, якщо така заява надійшла в міжсесійний період. Як ми знаємо, у нас сесія закінчується сьогодні. Тобто якщо сьогодні сесія не розгляне дане питання (а цього не станеться), то далі він буде залишатися на посаді. Підкреслюю ще раз: приймати рішення про звільнення прем'єр-міністра повинна виключно Верховна Рада.

З чим пов'язані дії Гончарука? Можливо, він вирішив зайвий раз "прогнутися" під президента і спробувати нівелювати появу аудіозаписів з розмовами у Кабміні. Варто звернути увагу, що в своєму пості про "звільнення" він окремо заявив про підтримку президента. Це пов'язано з тим, що Гончарук зацікавлений залишитися на своєму місці, в той час, як на плівках чути, що прем'єр президента не поважає, а частина економічного блоку його обманює.

Гончарук розуміє, що Зеленський не може звільнити його, а так він покаже всім, що залишається. А до наступного пленарного тижня ситуація може змінитися. Будуть подані нові законопроекти, відбудуться нові події, які згасять обурення.

Очевидно, що йдеться про внутрішньо групові ігри всередині оточення президента, де є незадоволені діями Гончарука. І вони навряд чи на цьому зупиняться. Але не можна сказати, що це - супер-ідея Гончарука.

В принципі, якщо б заява була і справді подана до Верховної Ради, вона цілком могла б набрати 226 голосів. У "слуг народу" є чимала кількість депутатів, які не сприймають Гончарука. "Європейська солідарність" проголосувала б за його відставку, про необхідність відставки уряду заявляла "Опозиційна платформа - За життя". Юлія Тимошенко теж без зайвої дипломатії відгукувалася про Гончарука. Хто б не проголосував - це "Голос". І все…

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати