RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна "веж" на Банковій: як розвалюється команда Зеленського

З ким і чому воює Єрмак та його заступники

З ким і чому воює Єрмак та його заступники Офіс президента Фото: Getty images

Трохи більше року тому Зеленський і команда його найближчих соратників, які допомагали в створенні безпрецедентно успішної президентської кампанії, зіткнулися з випробуванням мідними трубами. Рішуча перемога на виборах поставила перед маловідомими "новими обличчями" складні виклики. Тут тобі і спокуса великими грошима, і величезною владою, і необхідність вести апаратні війни, з якими раніше більшість з них ніколи не стикалися. Восени 2020-го можна констатувати, що з багатьма викликами команда Зеленського впоратися не може. На Банковій дуже намагаються не виносити конфлікти назовні, але час від часу невдоволення проривається - у вигляді чуток, інсайдів та кинутих журналістам різких фраз. В останні місяці ходять чутки про наростаючі конфлікти між "Баштами Банкової" - своєрідним трикутником влади в ОП, який утворює Андрій Єрмак та два його заступники Сергій Трофимов і Кирило Тимошенко. Крім них в команді влади виникають й інші осередки напруження, які з часом можуть призвести до серйозних наслідків.

Точка відліку

Моментом, який розділив ситуацію в Офісі президента на "до" та "після" слід вважати січень 2020 року. В останні дні 2019-го року стосунки між Зеленським і тодішнім главою ОП Андрієм Богданом остаточно дали тріщину.

Останній місяць Богдана на посаді вже був лише формальністю. Колишній "шептун" глави держави демонстративно дистанціювався від усіх процесів, а правою рукою Зеленського остаточно став Андрій Єрмак. Він літав разом з ним в Оман, відповідав на питання журналістів після збитого літака МАУ в Ірані, пояснював рішення Зеленського відмовитися від місця на Всесвітньому форумі Голокосту, куди приїжджав і Путін.

11 лютого Зеленський зважився розставити крапки над "і" - звільнив Богдана та поставив на місце глави ОП Єрмака. "Чоловік з котячими повадками", як його назвав попередник, пообіцяв не рубати з плеча.

"Планую найближчим часом зустрітися з усіма і поговорити. Поки немає планів когось міняти, проводити ротації", - говорив тоді він про свою кадрову політику в ОП.

Такий статус-кво протримався до початку квітня, поки радником Єрмака не став політтехнолог Михайло Подоляк. Це викликало здивування в політичних колах через вкрай неоднозначний бекграунд новоприбулого. Зокрема, на його рахунку провальна виборча кампанія в Києві в 2015 році - тоді Подоляк працював з "Рухом за реформи" Сергія Думчева, але незважаючи на величезні фінансові ресурси все закінчилося фіаско. Проте, опинившись на Банковій, політтехнолог відразу ж заявив, що не претендує ні на які посади. Однак вже тоді на Банковій інформовані джерела розповіли "Апострофу" про те, що Подоляк "прийшов по душу" заступника голови ОП Кирила Тимошенко - людину, яку спочатку пов'язували з Богданом.

Тимошенко vs Подоляк

Формально за наступні півроку нічого не змінилося, але навесні стався гучний скандал, який дав Єрмаку привід відрізати шматок повноважень у Тимошенка - ввезення з Китаю комерційного вантажу для "Епіцентру" під виглядом "гуманітарки", який зустрічав особисто Зеленський. Коли все розкрилося, то ОП постаралися згладити ситуацію, але "осад" залишився.

Влітку Подоляк підтвердив чутки, визнавши, що тепер він займається комунікаціями зі ЗМІ та вирішенням медіа-криз, а для Тимошенка залишилися спецпрограми і організація протокольних поїздок Зеленського. Зокрема, висвітлення програми "Велике будівництво".

Михайло Подоляк Фото: facebook.com/mpodolyak2

До осені ситуація команді президента не змінилася. Кажуть, що Тимошенка така ситуація, м'яко кажучи, не влаштовує, але безпосередньо зробити він нічого не може, оскільки Подоляк - креатура Єрмака, який поки ще користується довірою Зеленського. Тому він демонстративно відійшов в сторону, займаючись тільки своїм напрямком, проте негатив у відносинах з главою ОП продовжує накопичуватися.

"Подоляк вже не перший місяць відповідає за медіа-підготовку нардепів перед походами на ТБ, а Кирило демонстративно відсторонився. До речі, цієї осені вони вводять ноу-хау. Пам'ятаєте історію з пропозицією Брагара "продати собаку за борги"? В ОП такого більше не хочуть, тому намагаються ввести систему з походами нардепів на телевізор. Щоб люди, які здатні говорити, були розподілені по групах. Ці спеціалізуються на енергетиці, інші - на зовнішній політиці, треті - на боротьбі з корупцією, тощо. Щоб люди бачили по ТБ тільки компетентних "слуг", а окремих персонажів намагаються ховати. Ну, поки що виходить так собі, бо якщо нардеп дуже хоче піти на ефір, то він туди піде", - сказало в коментарі "Апострофу" джерело в "Слузі народу".

Трофимов vs Єрмак

Ще одне полум`я на Банковій - відносини Єрмака з першим заступником Сергієм Трофімовим, який відповідає в ОП за регіональну політику - найважливіший напрям в рік місцевих виборів.

Кажуть, навесні в Офісі президента йшла жвава дискусія щодо стратегії виборчої кампанії "Слуги народу" на місцевих виборах, яка перетекла в спроби Єрмака взяти кураторство на цьому напрямку. В результаті було прийнято соломонове рішення: виборами в регіонах займається Трофімов, але за Київ відповідає Єрмак через свого кума Миколу Тищенка.

Сергій Трофимов і Андрій Єрмак Фото: Апостроф / Колаж

"На якийсь час такий розклад всіх влаштував, але поки що прогнози щодо цих виборів для "Слуги народу" вельми сумні", - розповів нам політолог, близький до Банкової. Справа в тому, що не дивлячись на досягнуті домовленості, пан Єрмак намагається "підім'яти під себе" і регіональний рівень, граючи проти Трофимова. Ці "гойдалки" можуть призвести до непередбачуваних наслідків. "Якщо Зеленський вирішить, що з завданням не впоралися, то можуть відбутися жорсткі кадрові рішення. Навряд чи президент вирішить показово когось звільняти, але від прийняття рішень "цапа відбувайла" відсунути можуть", - розповів нам політолог, близький до Банкової.

Смирнов vs Венедиктова

В кінці лютого - на початку березня, коли було зрозуміло, що генпрокурора Руслана Рябошапки незабаром звільнять, в ЗМІ раз у раз з'являлися прізвища кандидатів на цю посаду. Цікаво, що до останнього моменту прізвища Ірини Венедиктової в цих списках не було. Найчастіше в той час кандидатами називали адвоката Сергія Іонушаса (його навіть розглядали на засіданні фракції "слуг") та заступника глави ОП Андрія Смирнова. До речі, кандидатуру останнього активно просував скандальний нардеп Олександр Дубинський, називаючи його людиною, "здатною пересаджати всю шоблу".

Як ми знаємо, в результаті Зеленський зробив вибір на користь Венедиктової, а Смирнов досі залишається негласним наглядачем від ОП за роботою правоохоронних органів і судами. На початку осені в ЗМІ з'явилися чутки про те, що дні Венедиктової на Різницькій вже полічені, в видання навіть вкидали інсайди про те, що новим главою ГПУ нібито може стати глава СБУ Іван Баканов.

Ірина Венедиктова і Андрій Смирнов Фото: Апостроф / Колаж

Однак, як повідомили джерела "Апострофа", ноги цієї історії ростуть саме від Смирнова, який сподівається збити Венедіктову з цієї посади. Питання - для кого? Як варіант, для того, аби зайняти самому крісло генпрокурора.

Банкова vs Разумков

"У Банкової та Разумкова є певне непорозуміння, оскільки спікер не хоче виходити за рамки регламенту, а ситуація іноді цього вимагає. В таких випадках він віддає ініціативу Стефанчуку. Причина - Разумков явно грає в довгу та хоче закріпитися в українській політиці", - розповідав в коментарі "Апострофу" політичний експерт МЦПД Ігор Петренко.

При цьому Разумков конфліктує не з усією командою президента, а конкретно з Єрмаком, який, як розповіли "Апострофу" джерела на Банковій, "капає" на нього особисто "першому". У липні тоді ще нардеп "Слуги народу" Гео Лерос заявив в інтерв'ю, що глава ОП буцімто вів переговори з представниками кількох опозиційних фракцій щодо усунення спікера, але ідея не пішла, оскільки нейтрально-стриманий стиль Разумкова користується підтримкою парламенту.

Спікер жодним чином не коментував цю заяву і взагалі не поширювався щодо своїх відносин з керівником ОП, але роздратування час від часу проскакує. Наприклад, після зізнання онучки Вітольда Фокіна про те, що її діда призначили до складу ТКГ завдяки тому, що вона познайомила їх з Єрмаком, який є її старим другом.

"Якщо ми говоримо про підходи формування і підбір кадрів, то я скажу так: я користуюся іншими механізмами підбору", - сказав Разумков у відповідь на питання журналістів. Для завжди дипломатичного спікера - це дуже явний "накид" на адресу глави ОП.

Андрій Єрмак і Дмитро Разумков Фото: Апостроф / Колаж

Разумков теж бачить цифри соцопитувань, і навряд чи збирається тонути разом з "зеленими", оскільки має доволі реальну перспективу продовжити свою кар'єру. Тому він явно буде й надалі дуже обережно ставитися до будь-яких побажань з Банкової, спочатку приміряючи наслідки на себе. Це значить, що тліючий між ним і командою президента конфлікт неминуче перейде в гарячу фазу. Питання часу, коли одна сторона вирішить жорстко натиснути, а керівник парламенту вирішить, що це зручний привід для прощання.

І з цим можна було б впоратися, але головна проблема в тому, що оточення Зеленського так і не стало єдиною командою - ні за каденції Богдана, ні за каденції Єрмака. Інтриги продовжують плестися як один проти одного, так і проти інших центрів впливу. А це може призвести до катастрофи і повного паралічу всієї створеної - вельми крихкої та часто некомпетентної - структури прийняття рішень на Банковій.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі