RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гірше злочину: до чого призведе помилка Банкової з карантином навесні

Що показав рік боротьби з коронавірусом?

Що показав рік боротьби з коронавірусом? Офіс президента на Банковій Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Схоже, що в цьому році українців чекають не надто веселі новорічні свята через наближення локдауну. Цілком логічне завершення моторошного року, але від цього нікому не легше. Зараз українська влада намагається спихнути всі свої прорахунки на непереборні обставини у вигляді коронавірусу і економічної кризи, проте очевидно, що головна причина в іншому - такого слабкого керівництва в історії України ще не було. "Апостроф" згадує про головні прорахунки за останній рік і пояснює, чому введення найжорстокішого карантину навесні було помилкою, за яку ми всі платимо дуже дорогу ціну.

Генератор випадкових рішень продовжує роботу

Якось один з нардепів "Слуги народу" з сумом сказав "Апострофу": "Банкова перетворилася на генератор випадкових рішень. І це стосується всього". Точне визначення проблематики, а якщо врахувати, що всі головні управлінські рішення в країні зараз ухвалюються саме в Офісі президента, то стає зовсім не по собі.

На жаль, Кабінет міністрів, який повинен був хоч якось збалансувати цей хаос і внести трошки розуму в безлад, що діється навколо, прийняв спущені згори правила гри і став діяти в такому ж дусі: суперечливі заяви, непродумані рішення, панічне метання від однієї поганої ідеї до іншої, і повна відсутність стратегічного бачення - все це уряд Дениса Шмигаля.

Про те, що карантин вихідного дня - погана ідея, говорили всі: епідеміологи, бізнесмени, журналісти, експерти, народні депутати. Але його все одно ввели в надії на диво. І треба ж, дива не сталося: Україна продовжує бити антирекорди по коронавірусу, а бізнес, який ледве пережив весну, вже навіть перестав волати до голосу розуму уряду - все одно не допоможе.

Зрозуміло, в уряді можуть кивнути на те, що намагалися виграти час, оскільки заповнюваність ліжок хворими з COVID б'є всі рекорди, а ситуація із забезпеченням лікарень киснем - просто жахлива. Але виникає питання: чому її почали вирішувати тільки в жовтні, коли друга хвиля епідемії вже накрила країну? Адже про те, що восени на нас чекає друга хвиля епідемії, говорили принаймні з травня. Чому нічого не було зроблено до цього і хто понесе відповідальність за сотні померлих?

"У нас, зі слів міністра Степанова, виявляється, що кількість ліжок з киснем - це менше половини сьогоднішнього ковідного фонду. Концентратора мало, вакцини найближчим часом не буде. Ніяк не проводиться робота з категоріями ризику. Тобто вся інформація, яку озвучує той ж міністр, є негативною і каже про бездіяльність", - сказав "Апострофу" лікар-імунолог, доктор медичних наук Андрій Волянський.

Провину за прорахунок з киснем визнали навіть в Офісі президента. "Я згоден, що це проблема, яку ми упустили. Потрібно було цим займатися в першу чергу. Зараз надолужуємо втрачене. Думаю, у нас це вийде", - оптимістично сказав нещодавно заступник глави ОП Кирило Тимошенко в одному з інтерв'ю.

Добре, що влада в Україні навчилася хоча б визнавати помилки. Але кому від цього легше?

Кирило Тимошенко і Віктор Ляшко Фото: УНІАН

Україна загнала себе в глухий кут ще навесні. Тепер вже немає простору для маневру

Експерти відзначають: Україна загнала себе в глухий кут ще навесні, коли вся країна пішла на карантин аж на два з половиною місяці. Тоді кількість хворих обчислювалася десятками і сотнями в день (нехай і з поправкою на кількість зроблених тестів, про які можна вести окрему розмову), але при цьому не працювало нічого. Готельно-ресторанний бізнес, вантажоперевезення, роздрібна торгівля, кінотеатри і концертні зали, туризм і багато інших сфер - все "замерзло", сотні тисяч людей залишилися без зарплат, а допомога малому бізнесу від держави звелася до кредитної програми "5-7-9" , яку багато підприємців сприйняли як глузування: отримати кредит під 5%, коли твій бізнес працює - це одна справа, а коли він закритий або в будь-який момент може знову схлопнутися через локдаун - "трішки" інше.

Звичайно, хтось скаже, що таким чином уряд виграв час на підготовку нашої нещасної медичної системи для боротьби з епідемією. Але як цей час було використано? Судячи з ситуації з тим же киснем або панічними директивами на місця по створенню додаткових місць для лікування тяжкохворих на коронавірус - вкрай нераціонально.

Тепер же локдаун дійсно потрібно вводити: кількість хворих обчислюється десятками тисяч, а місць в лікарнях майже не залишилося, але цього разу Україна не має навіть малої "подушки безпеки". Тому уряд тягне до останнього, проте схоже, що від цього всім буде тільки гірше. Оскільки введення повномасштабного карантину в листопаді - це одні цифри економічних втрат, а ось закриття всього вже напередодні новорічних свят - зовсім інші.

"Це може виявитися дуже страшним локдауном, гірше, ніж навесні. Як на мене, це фатально. Ми просто не встанемо - ні в плані бюджетних ресурсів, ні в плані бізнесу. А бізнес - це ті люди, до яких ми йшли навесні за підтримкою і допомогою в медичній системі", - вважає нардеп від фракції "Голос" Соломія Бобровська.

"Природно, що люди хворіють і вмирають, тому потрібно ці жертви мінімізувати, а це не робиться. Ми граємо вже півроку в зірницю, ми розфарбували країну, і що далі? Що нам дав адаптивний карантин? Нічого не дав. Потрібно в першу чергу захищати не всіх, а вразливих, тобто групи ризику. А дітям і молодим людям рано чи пізно все одно доведеться перехворіти", - сказав лікар-імунолог Андрій Волянський.

Раніше "Апостроф" писав, що згідно з бюджетом 2020 року, остання редакція якого була затверджена в квітні з урахуванням реалій, що диктуються коронавірусом, його дефіцит повинен скласти 7,5% ВВП або 298 мільярдів гривень. Закривати "діру" могли за рахунок надходжень від МВФ, але їх цього року не буде, що відкрито визнають у владі. Напевно можна було б отримати гроші за рахунок надходження від митних зборів, але звідки їм взятися, якщо весь бізнес стане на паузу? Тому цілком можливо, що Україна увійде в 2021 рік з величезною діркою в бюджеті. Ще одна жирна галочка в довгому списку невдач чинного керівництва країни.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль Фото: kmu.gov.ua

Локдаун введуть, але далі буде тільки гірше

Як повідомляли джерела "Апострофа" в Кабміні ще кілька днів тому, локдаун можуть ввести з 24 грудня. Інші ЗМІ називають схожі терміни з різницею в кілька днів, що лише підтверджує достовірність інформації - Україну дійсно знову відправлять на карантин, але виникає ще одне питання: навіщо тоді чекати кінця місяця? Можливо, бізнесу хочуть дати можливість заробити на передноворічному ажіотажі? Точно ні, адже саме останній тиждень перед святами - "найгарячіший" в плані продажів. За окремими оцінками, за цей час магазини, ресторани та інший бізнес зі сфери розваг може робити до 30% річної виручки. Нехай в цьому грудні цифра буде явно нижчою, оскільки ті ж кінотеатри практично "померли", але вона все одно дуже відчутна. Так що нашим підприємцям можна тільки поспівчувати, адже максимум допомоги, яку вони отримають - це виплата в 8000 тисяч гривень, обіцяна президентом Зеленським.

Складається враження, що ймовірне рішення ввести карантин наприкінці грудня - це результат того самого генератора випадкових рішень, який підштовхнув уряд і Офіс президента до повномасштабного закриття країни минулої весни. І він буде працювати і далі: можливо, до весни ми отримаємо ті самі 8 мільйонів вакцин за програмою COVAX і навіть зможемо купити ще кілька мільйонів у країн, які зуміли створити ліки. В такому випадку епідемія піде на спад, а українське керівництво запише ще парочку духопідйомних роликів, в яких привітає країну з виходом з коронакризи.

А можливо це трапиться влітку або восени. Факт в тому, що від нас нічого не залежить. Поки інші держави шукали шляхи, щоб захистити себе від ударної "коронахвилі", продумували економічні програми допомоги бізнесу і населенню, виділяли великі гроші на закупівлю тестів, апаратури, а також винайдення вакцини - керівництво України смішило всіх нас своїми програмами допомоги і переможними реляціями про винахід українських ліків проти COVID, хоча всі навколо розуміли, що це - повна нісенітниця.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі