RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Прихована загроза: чому Порошенка сам у себе "купив" телеканал

Перепродажем "Прямого" екс-президент себе серйозно підставив

Перепродажем "Прямого" екс-президент себе серйозно підставив Фото:

Санкції проти кума російського президента Віктора Медведчука вибили з колії екс-президента і лідера "Європейської солідарності" (ЄС) Петра Порошенка настільки, що він вирішив "купити" у самого себе телеканал "Прямий". Формально для його захисту від можливого переслідування з боку влади. Піарники ЄС заметушилися, коли Офіс президента Володимира Зеленського почав всерйоз тіснити проросійські сили, позбавляючи Петра Порошенка статусу головного "патріота і державника". З якої причини екс-президент заявив про володіння каналом саме зараз і чому саме він ризикує у "війні" Банкової проти Віктора Медведчука, читайте в матеріалі "Апострофа".

Раптове визнання

У четвер, 18 лютого, Петро Порошенко, виступаючи в ефірі "Прямого", заявив, що став власником цього телеканалу. "Ми підписали договір. Я заплатив великі гроші - це мільйони - щоб покрити борги каналу та інше. У держреєстрі змінився бенефіціарний власник. Уже дві години кінцевим бенефіціарним власником каналу є Prime Asset Capital - структура, яка на 100% належить Порошенку Петру Олексійовичу", - заявив п'ятий президент.

За версією Петра Порошенка, екс-президент пішов на такий крок нібито заради захисту "Прямого" від санкцій з боку Офісу президента. Наступного дня після його виступу - 19 лютого - було заплановано засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО), на якому повинні були розглянути санкції проти окремих нардепів.

Як з'ясувалося згодом, під удар потрапили Віктор Медведчук і його близьке оточення, але за день до засідання Петро Порошенко наполягав, що проти номінального власника "Прямого" екс-регіонала Володимира Макеєнка планували ввести санкції, а сам канал - закрити. Нібито таку інформацію він отримав з достовірних джерел. Щоб допомогти пану Макеєнку, а також захистити демократію і свободу слова в країні Петро Порошенко вирішив канал "купити".

В Офісі президента спростували претензії з приводу можливих санкцій. "Сподіваємося, що публічні побоювання Петра Порошенка про закриття каналів, які підконтрольні йому, не є ознакою наявності подібної діяльності з його боку. Свободі слова в Україні нічого не загрожує, які б критичні матеріали, ненадійні факти, якщо мова йде про телеканали, підпорядковані колишньому президенту, вони не поширювали", - заявила прес-секретар президента Юлія Мендель в коментарі ЗМІ.

Чого злякався Порошенко?

Те, що "Прямий" нарівні з "5 каналом" фактично контролюються п'ятим президентом - один з основних "секретів Полішинеля" української політики. Саме ці два телеканали останні пару років в новорічну ніч транслюють привітання Петра Порошенка, а не чинного глави держави Володимира Зеленського.

Виникло закономірне питання, заради чого п'ятий президент влаштував політичну мелодраму з "купівлею" активу, який він і так контролює? Як відзначають спостерігачі, у п'ятого президента просто не витримали нерви. За тиждень до засідання РНБО в ЗМІ "гуляли" різні версії того, кого саме мають намір покарати на Радбезі. Банкова і секретар РНБО Олексій Данилов лише натякали, що санкції будуть введені проти окремих нардепів і політиків.

"Петра Олексійовича, як деякі виражаються, банально взяли на понт. Проти екс-регіонала Макеєнка санкції ввести було складно. Його можна підозрювати в тіньовому фінансуванні "Прямого". На покупку і утримання такого активу у нього ніколи не було офіційних коштів, але це ніяк не тягне на санкції, які ухвалюються в разі загрози для нацбезпеки. Незважаючи на це, Петро Порошенко злякався і "засвітився" з каналом. Тепер мають виникнути питання, на які кошти канал куплений, чи були сплачені податки від так званої угоди", - говорить "Апострофу" політичний аналітик Олександр Кочетков.

Справа - труба

На користь версії про те, що п'ятий президент боїться викриттів, говорить той факт, що РНБО має намір зайнятися сумнівними фінансовими операціями політиків.

"Як і минулого разу я сказав, що далі буде, повірте - і далі буде! Далі будуть офшори, власність, все, що вкрадене з 1991 року в українського народу, буде повернуто українському народові. Більш того, всі депутати, у яких стан в 300-400 мільйонів, люди добрі, де ви це взяли?", - заявив Олексій Данилов.

Тут Петру Олексійовичу є про що турбуватися. У ЗМІ можна знайти чимало згадок про те, що Макеєнко - буцімто "підставна особа Порошенка", на якій "висить" 32 млн євро на рахунках в Люксембурзі.

Але є і більш "жорстка" версія, яку зараз активно обговорюють в політичний тусовці. Рішенням РНБО від 19 лютого було доручено повернути в держвласність нафтопродуктопровід "Самара - Західний напрямок". Частина ділянки "труби" контролює компанія "ПрикарпатЗахідТранс", яку пов'язують з паном Медведчуком. У Радбезі вважають, що нафтопродуктопровід експлуатують іноземні фірми, за якими стоять українські громадяни. Тепер правоохоронні органи повинні з'ясувати, як державне майно опинилося в приватних руках.

Є версія, що на утримання "Прямого" гроші йшли, в тому числі, і з "труби". Відповідно, Петро Порошенко оперативно переписав телеканал на себе, щоб в разі чого відбиватися в суто політичній площині.

Політичний спектакль

Крім фінансових, можуть бути і суто політичні причини. Петру Порошенку, як мінімум, не подобається, що Офіс президента своїми діями заходить на праве електоральне поле, яке він вважає "своїм".

"Має місце банальний політичний спектакль, гра на очікуваннях від засідання РНБО, за яким були анонсовані гучні рішення. Вкинули інформацію про нібито санкції, щоб показати, що Банкова використовує їх для тиску на політичних конкурентів. Далі Порошенко героїчно бере удар на себе, прикриваючи своїм ім'ям не тільки "Прямий", але і свободу слова в Україні взагалі", - сказав в бесіді з "Апострофом" глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Видно, що Петра Порошенка дратує той факт, що політика Володимира Зеленського кардинально відрізняється від того, що піарники ЄС розповідали виборцям в 2019 році.

"Дії Офісу президента проти Віктора Медведчука і Анатолія Шарія підривають імідж Петра Порошенка як головного патріота. Після санкцій проти ОПЗЖ навіть його прихильники поставили запитання, чому п'ятий президент свого часу не зробив так само? Зараз Петро Порошенко намагається дискредитувати рішення президента Зеленського, представивши його дії не як удар по проросійським силам, а саме як розправу над опонентами. І в цьому сенсі він виступає в унісон з кремлівською пропагандою, яка каже те ж саме. Ми далеко не вперше бачимо, що Петро Олексійович їм фактично підіграє", - говорить Володимир Фесенко.

Після історії з "купівлею" каналу "Прямий" технологи "Європейської солідарності" почали відпрацьовувати тезу про те, що санкції проти Віктора Медведчука і його партнерів - це рішення не Офісу президента, а Вашингтона. Мовляв, на проросійські сили в Україні тисне не Володимир Зеленський, а адміністрація Джо Байдена, яка раніше декларувала підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. Ця теза органічно вкладається в тези кремлівської пропаганди про "зовнішнє управління" України.

Порошенко і Медведчук: вигідний симбіоз?

В американському посольстві в Києві підтримали дії Банкової щодо проросійських політиків, нагадавши, що пан Медведчук перебуває під санкціями США з 2014 року. Всі п'ять років президентства Петра Порошенко думаюча публіка задавалася питанням: чому Київ, що критично залежить від Вашингтона, в цій частині не підтримує санкції проти Медведчука? Адже, як і зараз, тоді формальних підстав вистачало.

Петро Порошенко під час перебування президентом і пальцем не поворухнув в цьому напрямку. Навпаки, політичний і бізнесовий ренесанс Віктора Медведчука стався при п'ятому президентові і, як мінімум, з його мовчазної згоди.

Важлива деталь - Віктор намагався публічно не висловлюватися різко на адресу Петра Порошенка, який формально був його політичними і ідеологічним супротивником. Навпаки, іноді говорив про п'ятого президента в досить компліментарних тонах.

"Пан президент (Петро Порошенко - "Апостроф"), який уповноважив мене, але точніше, ця було прохання пана Порошенка зайнятися питаннями мирного врегулювання і обміну утримуваними особами... Прохання пана президента я виконую. Іноді відвідую Мінськ і працюю в гуманітарній підгрупі. Часто приїжджаю в Москву, де вирішую ті ж самі питання", - говорив Віктор Медведчук в ефірі кремлівського ТБ.

Петро Порошенко відповідав взаємністю. "Ми намагалися застосовувати різні канали комунікації. Починаючи від військових і закінчуючи церквою. Я повинен визнати, що найбільш ефективним виявився Віктор Медведчук. Знаєте - чому? Тому що рішення про звільнення приймає безпосередньо Путін", - говорив п'ятий президент на одній з прес-конференцій в 2018 році.

Темна сторона "патріотизму"

І ось тепер після перших санкцій проти Віктора Медведчука і його оточення Петро Олексійович серйозно занепокоївся про майбутнє підконтрольних йому медіа-активів.

"Все це виглядає як конспірологія, але схоже, що домовленості по політичній інфраструктурі і бізнесу Віктора Медведчука йшли в одному пакеті з "Мінською угодою" і в обмін на відмову бойовиків брати Маріуполь, хоча такі можливості у них були. Підозрюю, що були домовленості між Петром Порошенком і Володимиром Путіним по каналах Віктора Медведчука, і Петро Олексійович їх виконував. Так, він махав шашкою, говорив гучні слова, Рада ухвалювала санкції, але хід їм не давали", - зазначив у розмові з "Апострофом" керівник аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

"Патріотизм Петра Олексійовича - суто постановочний. П'ятий президент є "патріотом" власної кишені. Та й Віктор Медведчук для нього не чужа людина. Вони ж разом в кінці 90-х років стояли у витоків Партії регіонів", - додав Андрій Золотарьов.

Історія з активами Петра Порошенка далека від завершення. Він кинувся "рятувати" телеканал "Прямий" від Офісу президента, оголивши найбільш слабкий фланг - фінансовий. З боку противників ЄС все голосніше звучать заклики до влади перевірити законність угоди, а також походження коштів, на які була зроблена "покупка".

Схоже, що Петро Олексійович, передчуваючи, що Банкова рано чи пізно зацікавиться його офшорними історіями, вирішив зіграти на випередження, виставивши все так, немов влада розправляється з політичними опонентами. У будь-якому випадку тактика обрана невдало. Коли ЄС зображала з себе "патріотичну опозицію", звинувачуючи Володимира Зеленського в "капітуляції" перед Кремлем, подібна контргра мала сенс, але зараз обставини докорінно змінилися. Навпаки, п'ятому президенту ставлять незручні питання про політичну, підприємницьку та медіа-активність Віктора Медведчука в 2014-2019 роках. Чіткої відповіді у Петра Порошенка - немає...

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі